Kao student ili bilo ko ko želi da promeni svoj život, u današnjem blog postu vam predstavljam 10 ključnih oblasti na koje bi ste trebali da se fokusirate kako biste organizovali svoj život i radili na efikasnoj promeni! Možete se usredsrediti na različite kategorije svog života ukoliko to želite, a u ovom blog postu ću vam navesti neke od najvažnijih kategorija po mome mišljenju.

Može biti teško sve to ispratiti, pogotovo na početku, pa predlažem da vodite dnevnik ili beležnicu svojih obaveza i stvari koje bi ste trebali raditi svakog dana.

Verujte mi od kada sam navedene savete koje će te pronaći u ovom postu primenila, moj život se promenio na bolje i sada vodim potpuno harmonizovan način života.

Da ne bih više dužila, započnimo sa ovim blog postom! 🙂


Napomena: Ovaj blog post pripada serijalu mojih blog postova pod nazivom „srednja škola & fakultet“. U napomenutom serijalu pričam vam o mojim iskustvima, kao i događanjima iz srednje škole, a uskoro i fakulteta. Pored toga u ovom tagu možete da pronađete različite savete za učenje, dobijanje dobrih ocena, upis na fakultet itd.

Serijal možete posetiti odlaskom na moj #srednja škola i fakultet.


MENTALNO ZDRAVLJE

Davanje prioriteta vašem mentalnom zdravlju može biti izazovno ako ste student ili ako ste u poslednjoj godini srednje škole, ali je apsolutno neophodno. Nekim danima to može izgledati kao šetnja po bloku, drugi put može izgledati kao pisanje u dnevnik. Možete stvoriti efikasne dnevne navike poput buđenja i vođenja dnevnika ili započinjanja dana meditacijom kako biste organizovali svoj život. Postoji mnogo načina da uključite prakse mentalnog blagostanja u svoj svakodnevni život, ali treba da izaberete ono što vas čini srećnim i nešto sa čim možete ostati dosledni.

Ako imate depresiju, anksioznost ili samo želite da razgovarate sa nekim, razmislite o traženju stručnog saveta. Mnoge škole imaju dostupne savetnike, ali ako vaša škola nema, pogledajte da li će vaše osiguranje pokriti odlazak psiho terapeutu.

Zašto vam sve ovo pričam?

Ukoliko se mentalno ne osećate zdravima i ukoliko ste nezadovoljni sobom ili svojim životom, teško da možete da funkcionišete kao zdrava osoba. Uvek će tu postojati neka smetnja koja će vas sputavati u postizanju vaših ciljeva.

Zato, uzmite svoj život u vaše ruke i vladajte njime.

FIZIČKO ZDRAVLJE

Nije tajna da briga o fizičkom blagostanju može pomoći vašem mentalnom zdravlju. To znači odlazak lekaru ili stomatologu ako vam zatreba, a takođe ostati aktivan i hraniti se zdravo! Vežbanje može imati mnogo različitih oblika, ali svima im je zajedničko kretanje tela. Neki primeri koje možete isprobati su: pilates, gimnastika, dizanje tegova, trčanje, planinarenje, plivanje, većina sportova ili jednostavno obična šetnja gradom i odlazak u šoping! 😉

Iz ličnog primera vam mogu reći da sam mnogo srećnija bila kada sam išla u teretanu.

„U zdravom telu je iz zdrav duh“ kako bi naš narod rekao.

A onog trena kada sam prestala sa teretanom, što je bilo tokom karantina, moje fizičko zdravlje se pogoršalo, a samim time je na snagu stupilo nezadovoljstvo, koje mi je donelo velikih problema što se psihe tiče.

Zbog stanja u svetu sa korona virusom, nažalost ne idem više u teretanu, a takođe zbog mojih velikih obaveza u privatnom životu i mojih obaveza oko bloga nikako ne stižem da treniram. Cilj koji sebi zacrtam jeste da makar četiri puta u toku nedelje izađem negde sa prijateljicama.

Tako se zbližavam sa meni dragim osobama, družim se i zabavljam što je dobro po svačiju psihu i imam određenu fizičku aktivnost.

FINANSIJSKA NEZAVISNOST

Kao student, finansije mogu biti stresna stvar. Studentski krediti mogu se nadviti nad studentom, a studentski poslovi se ne plaćaju toliko u poređenju sa njima. Međutim, to ne znači da treba odustati!

Dok ste u školi, možete odrediti i držati se budžeta dok učite o mogućnostima ulaganja. Nema potrebe da čekate da naučite o novcu da biste organizovali svoj život. Možete početi tako što ćete pohađati određeni kurs vezan za finansije.

Šta više, iskoristiću ovu priliku da vam predložim da pogledate moj kurs „INSTAGRAM MASTERCOURSE“. To je kurs koji će vam pomoći da dovedete vaš instagram profil u red, postanete influenser ili razvijete vaš biznis na instagramu, a samim time uspećete da dobijete stalne prihode novca na vaš račun.

Verujte mi da je znatno bolje kada vodite sami svoj biznis i zarađujete tonu novca online, nego kada radite osam sati u tržnom centru ili prodavnicama brze hrane i zarađujete 400 – 1,000 dinara na dan.

VREDNOSTI

Vrednosti su široka i fleksibilna kategorija. Neki primeri uključuju vrednosti poput vegetarijanstva ili ekološke svesti. Vaše vrednosti su jedinstvene za vas i trebalo bi da odvojite malo vremena da radite na njima i samim time da im ostanete verni.

VAŠA BUDUĆA KARIJERA

O ovome možda provodite puno vremena razmišljajući.

Iskreno već pri kraju srednje škole počinjemo da razmišljamo o našoj budućoj karijeri, a tek kada smo na fakultetu ta misao ume da progoni studente.

Studije su deo života gde mladi stasaju u samostalne ljude i u tom periodu veliki je stres na mladima, obzirom da moraju da razmišljaju čime će se baviti posle studija, da li će tražiti posao ili će kreirati svoj biznis, itd.

Međutim moj iskren savet vama jeste da okvirno planirate vaš život, ili makar naredni period u vašem životu. Planiranje će vam uvek pomoći, i ako ponekada neće sve ići baš onako kako ste zamislili (pravi primer je situacija sa kovidom), postavljanje ciljeva će vam biti od velikog značaja, ali imate na umu da uvek morate ostati fleksibilni.

FOKUS

Dok smo u školi, stalno učimo nove stvari, ali one imaju tendenciju da budu usredsređene na predmet koji smo učili ili ti smer koji smo upisali.

Veoma je važno naučiti nove stvari i van škole / fakulteta. Na primer, postoji li novi jezik koji želite da naučite? Da li želite da naučite kako da kodirate? Ili možda samo želite da se poboljšate u ukrštenicama i sklapanju rubrikove kocke?

Moj slučaj je takav da ja trenutno studiram na Akademiji poslovnih i strukovnih studija na smeru IT, ali pored IT-a konstantno učim nove stvari o marketingu, promociji online, kreaciji svoga biznisa i kompanije, a takođe učim o spoznaji sebe na Alfa projektu, raznim blog savetima uz pomoć Bloger Festa i na kraju radim na širenju svog znanja u raznim poljima kao što su jezici, kultura i istorija.

HOBIJI

Uz toliko vremena posvećenog školskim zadacima, može se osećati kao da nema vremena za hobije. Ali hobiji su toliko važni za osećaj ravnoteže u životu. Hobiji mogu uključivati odlazak u pozorište, kuvanje, slikanje, sport, igre itd! Um je granica kada su hobiji u pitanju. Još je zabavnije isprobati nešto što nikada ranije niste probali!

PRIJATELJSTVA

Održavanje odnosa na fakultetu uz naporan raspored može se lakše reći nego učiniti. Može biti teško redovno se dopisivati i čuti sa prijateljima iz svih sfera života, poput onih iz srednje škole i prijateljima sa kojima niste imali priliku da razgovarate u proteklom periodu.

Pustite im običnu poruku putem instagrama i pitajte ih kako su. Ovo je veoma važno zbog vas samih, a verujem da će mnogo da znači i vašim prijteljima kada vide da se interesujete za njih. (plus, ovo može biti veliki bonus za vaše prijateljstvo i može vam olakšati buduću saradnju sa vašim prijateljima)

ODEĆA

Pronađite svoj lični osećaj za stil! Ne morate ni da trošite bogatstvo na kreiranje svoje garderobe. Napravite spisak komada koje biste želeli da pronađete, a ako jedna od vaših omiljenih prodavnica ima rasprodaju, pogledajte da li je nešto sa vaše liste deo prodaje!

Takođe možete vaše roditelje da pitate da li imaju nešto od odeće za kojom tragate.

ESTETIKA PROSTORA U KOME ŽIVITE

Stambeni prostori su toliko važni za mentalnu jasnoću i pozitivnu energiju. Razmislite, da li želite da se vratite kući od dugog dana u školi / faksu u prostor koji vam se zaista ne sviđa? Stvaranje osećaja stila u vašem domu omogućiće vam da se ponosite svojim prostorom i organizujete svoj život. To vam takođe može pomoći da budete organizovaniji i čistiji.


Ukoliko vam se svideo ovaj post, onda vam savetujem da pročitati i:

Takođe, ako vam se svideo moj blog možete postati redovan čitalac moga bloga, tako što će te me zapratiti na instagramu @ememblog.rs i gledati moje storije. Obzirom da na mome blogu koji sada čitate svaki dan izlaze novi blog postovi, putem instagrama će te biti obavešteni kada u toku dana izlaze i biće vam ostavljen swipe up link da bi ste čitali svaki novi post koji izbacim!

P.S. Možete me zapratiti i na drugim društvenim medijima:

This image has an empty alt attribute; its file name is 1606739440691-1-517x1024.jpg

Slične objave