Dobrodošli u Tursku, zemlju koja leži na raskršću kultura, istorije i prirodnih čuda.

Sa svojim bogatim nasleđem koje se proteže hiljadama godina unazad, Turska je oduvek bila svedok velikih civilizacija koje su je oblikovale i ostavile svoj neizbrisiv trag. Ovde, svaki kamen i svaka ulica nose priču, kao da vreme stoji u mestu, omogućavajući nam da uronimo u prošlost i doživimo duhove prošlih vekova.

Ovo je zemlja gde se istok i zapad spajaju, gde se tradicija sastaje sa modernošću. Turska je dom veličanstvenih džamija i palata, kao što je čuvena Aja Sofija koja sa ponosom stoji kao svedok vekova. Uživajte u prelepim lavirintima bazara, gde se mirisi začina i raskošna boja rukotvorina mešaju u čarobnu simfoniju.

Spakujte svoju znatiželju i spremite se za jedno novo putovanje u okviru moje blog stranice, gde ćemo zajedno da istražimo grad velikih sultana – Istanbul!

Uživajte u drugom delu mog blog posta „Turska, zemlja velikih sultana i kulture van okvira – Dan 1 & 2“. 🙂

TREĆI DAN

Moram da priznam, drugi dan je mog partnera i mene ostavio izuzetno iscrpljene. Ali ujedno taj isti drugi dan je u nama ostavio i osećaj ispunjenja, lepote i radosti, jer smo zajedno prošli kroz neverovatna iskustva i obišli toliko različitih i dinamičnih mesta u Istanbulu.

I koliko god bili delom umorniji nego juče, osetili smo se spremno da nastavimo sa današnjim danom i otkrijemo još čari koje sa sobom nosi prelepi Istanbul.

A drugi dan smo otpočeli sa obilaskom Patrijaršije.

Crkva Svetog Đorđa, sedište Vaseljenske patrijaršije, nalazi se u delu Istanbula pod imenom Fener.  Crkva je sedište patrijaršije od 1601. godine, a pre toga sedište vaseljenskog patrijarha bilo je u desetak različitih crkava, počevši od prvog veka nove ere. Pre nego što je postala patrijaršija crkva je bila ženski samostan. U sedište patrijaršije preselio se patrijarh Matej Drugi, a monahinje su se preselile u drugi manastir.

Sam Fener je u to vreme bio centar pravoslavnog duhovnog života u Istanbulu, a bio je poznat i kao grčki deo Istanbula.

U crkvi Svetog Đorđa nalazi se crni stub za koji se veruje da je za njega bio vezan Isus Hrist pre raspeća na Golgoti.

Zapravo, ovaj stub je tek trećina izvornog stuba, a druga dva dela se čuvaju u Rimu i Jerusalimu. Veruje se da je stub u Istanbul dopremila majka cara Konstantina, carica Jelena.

Istanbul je u isto vreme drevan i moderan, religiozan i sekularan, azijski i evropski, mističan i svakodnevan.

A posle obilaska Patrijaršije, odlučili smo da se više prepustimo free flow energiji i uživamo u obilasku obližnjih ulica koje sadrže najestetičnije i najunikatnije prodavnice koje smo videli do sada!

Ulice koje smo obišli su: Yildirim Cd, Camci Cesmesi Yks, Vodina Cd i ostale obližnje ulice.

A ovo je samo jedan mali uvid u to kako same ulice izgledaju!

Nešto što se meni lično jako svidelo kod ovih ulica jeste to što su prepune šarenih boja i sa sobom nose izuzetno pozitivnu energiju! Ima veliki broj kafića ukrašenih u Boho stilu, kao i vintage radnji koje čine ovo mesto još unikatnijim.

Ukoliko volite da se slikate, ove ulice su takođe poznate i kao skrivena atrakcija za turiste koji vole da se škljocaju i prave dinamične i unikatne fotke za Instagram.

Neki od ovih kafića (kao što je ovaj na slici ispod), baš zato što su svesni koliko turisti i lokalci vole da se slikaju na ovom mestu, zabranjuju fotografisanje ukoliko ne kupite nešto iz njihovog kafića, kako bi jelte povećali svoju prodaju.

Sa vedrije strane tu možete da kupite voće ili sladoled za relativno fer cenu, tako da ukoliko vam je baš stalo da se slikate i na ovom mestu, znajte da su cene korektne i po mom mišljenju totalno vredne slika koje sam uzela.

Na ovom mestu mi nismo mogli da provedemo previše vremena, jer smo uskoro morali da se sastanemo sa našom grupom i krenemo na krstarenje Bosforom, ali da jesmo zastali na ovom mestu, verujem da bi nam prijalo da sednemo u nekom od prikazanih kafića i uživamo u ovom lepom i sunčanom danu.

Još jedna jako zanimljiva činjenica jeste što su skoro svi kafići u ovoj oblasti ocenjeni sa 5 zvezdica i smatraju se jednim od najboljih kafića sa ove strane Istanbula.

Posle obilaska ovih ulica, kafića i naravno kreacije simpatičnih fotki za Instagram, krenuli smo sa grupom na krstarenje Bosforom.

Bosfor se nalazi između 2 mora (Crno i Sredozemno more) i na 2 kontinenta (Azija i Evropa). On spaja Istanbul.

Osim toga što spaja ovaj čuveni grad, Bosfor je za Istanbul nešto mnogo više. Bosforski moreuz je dug 32km, a razdaljina između azijksog i evroskog dela je oko 600 metara.

Voda je oduvek bila zaštitini znak Istanbula, i praćena je legendama. Bosfor pruža obilazak dva kontenentalna dela i to u jednom danu. Preko Bosforskog mosta možete preći na drugi deo Istanbula, kuda smo se mi uputili ka Dolmabahče palati.

Palata Dolmabahče je služila kao administrativni centar Otomanskog carstva tokom par decenija u 19. i 20. veku. Palatu je sagradio Abdulmecid I, 31. otomanski sultan – koji je odlučio da premesti svoj dvor iz Topkapija i napravi novu, grandiozniju palatu po ugledu na evropske palate u kojima su živeli monarsi. O velični Dolmabahčea dovoljno govori da se u njoj nalazi 285 soba, 44 hale, 68 toaleta i 6 turskih kupatila.

Ova raskošna palata je koštala 35 tona zlata, što je više više nego današnjih milijardu i po dolara! Iako sultan očigledno nije štedeo na svom novom domu, izgradnja palate je doprinela pogoršanju finansijske situacije Otomanskog carstva i na kraju državnom bankrotu.

U jednom delu su sultani vodili državne poslove (Selamlik), u drugom živeli sa porodicom i ljubavnicama (Harem). Iako posetiocima može delovati kao da su ovo dve odvojene građevine, Harem je zapravo spojen sa Selamlikom dugačkim hodnikom koji su stražari čuvali danonoćno. U Selamliku su takođe bile i muške odaje – a u Haremu su živele sultanova majka, žene i ljubavnice. Jedni muškarac koji je smeo da uđe u Harem je bio sultan.

U Dolmabahče palati je živelo 6 osmanskih sultana – a nakon pada Osmanlijskog carstva, palata je prešla u ruke nove vlade. Osnivač i prvi predsednik Republike Turske, Mustafa Kemal Ataturk je palatu koristio kao predsedničku rezidenciju – i u njoj umro 1938. godine.

Za Dolmabahče palatu se priča da je najlepša palata u Turskoj, međutim, isto kao i sa Aja Sofijom, lično nisam bila impresionirana ovom palatom kao što sam bila impresionirana Topkapi palatom.

Dolmabahče je baš izgrađena u evropskom stilu, tako da sam dobila utisak kao da posećujem bilo koje administrativno mesto u Evropi, a ne mesto gde su živeli veliki Turski vladari.

Takođe, mali nagoveštaj: Slikanje i snimanje je u samoj palati strogo zabranjeno, a živi vodiči su takođe nepotrebni u samoj palati. Ovde je dovoljno da platite digitalnog vodiča (u formi telefona) koji će vam po ulasku u svaku prostoriju pričati više detalja o prostoru u koji ulazite.

Digitalni vodič je zaista zakon, ovo je bio prvi put da ga upotrebljujem i baš sam oduševljena njime.

Nakon obilaska Dolmabahče palate, rastali smo se od naše grupe, i moj dragi partner i ja smo se uputili na još jedno mesto koje sam izuzetno želela da vidim, a u pitanju je Sulejmanija.

Sulejmanija je jedna od najvećih džamija u Turskoj, koja je u narodu je poznata kao džamija koja nikada neće biti srušena, zato što je preživela vekovne zemljotrese bez i jedne pukotine.

Gradnja je započeta 1550 godine i trajala je 7 godina, a sama džamija je izgrađena od strane naloga velikog Sulejmana Veličanstvenog.

Zanimljva je i priča kako je nastala Sulejmanija džamija.

Sultan Sulejman Velicanstveni je želeo da izgradi džamiju, ali nije pronalazio dovoljno dobro mesto za nju. Jedne noći u snu mu se javio poslanik Muhamed koji ga je uputio na mesto gde treba da bude izgrađena džamija, kao i gde treba budu da postavljeni mihrab i minber. Nakon tog sna, Sulejman je pozvao neimara Sinana sa namerom da mu kaze gde da izgradi džamiju, a Sinan mu je pokazao gde ce biti sagrađeni mihrab i minber. Sulejman je bio u čudu kako Sinan već zna ono što je on sam video u snu, na sta je Sinan rekao da je u snu stajao iza njega. Džamija je dobila ime po Sultanu.

Jednom prilikom nakon što je džamija bila izgrađena, Sultan Sulejman je došao u džamiju sa svojom ženom Sultanijom Hurrem.

Tom prilikom Sulejman je rekao Hurrem „Ova džamija je moje srce“, na šta mu je ona odgovorila „Ako je ova džamija tvoje srce, onda kada umrem želim da me sahraniš u svome srcu.“

I tako je i bilo.

Sada se u samoj džamiji mogu naći njihovi kovčezi, a ispred mesta gde se ti isti kovčezi nalaze pišu njihove biografije, kao i njihova ljubavna priča, zajedno sa stihovima pesama i poruka iz pisama koje su Sultan Sulejman i Sultanija Hurrem pisali jedno drugom.

Meni se izuzetno svidela Sulejmanija. Zaista je prelepa džamija, sa tako nekom umirujućom i ljubavnom energijom, prosto kada sam ušla u nju baš sam se osetila prijatno i spokojno. Definitivno je ona mesto koje bih preporučila da posetite!

A posle uživanja u džamiji, došlo je vreme i za…ŠOPING!

Ovako stoje stvari, Turska je jedna od najpoznatijih zemalja kada je u pitanju prodaja robe. Oni imaju SVE!

Počevši od odeće, obuće, firmiranih stvari, dekoracija za dnevnu sobu, kuhinju, pribora, začina, kofera za putovanje, ma ne postoji stvar koju vi možete da smislite, a da je turci nemaju! Bukvalno i da imate najluđu zamisao, Turci će to da imaju u prodaji!

Zanimljiva stvar kod Turske jeste to što imaju svašta brendirano, zanimljivo i kvalitetno po jefitinim cenama, tako da ako idete u Tursku, pogotovo u Istanbul, spremite novčanike jer će te upravo biti opelješeni za sve pare koje imate!

Takođe, Turci su neverovatni prodavači, tako da i da nešto ne želite da kupite, imaju fascinantnu sposobnost ubeđivanja. Obožavaju da se cenkaju, i kod njih ništa ne prolazi bez cenkanja, a često će vam dati i veću cenu, dok se ne iscenkate za jeftinije.

Razumeju srpski jezik, ali se prave da ga ne razumeju, tako da nikako ne pričajte otvoreno o ceni sa kime god da putujete pred turcima, jer garantujem da će sve razumeti.

A sada, kada sam vam dala brzinski sprovod kroz njihov mentalitet, vratimo se na našu priču.

Naše sledeće stajalište bio je Egipatski bazar, najveći bazar u čitavom Istanbulu!

Od kako smo došli u Istanbul sa vremena na vreme bi se negde zaustavili, nakon što bi nas turci odvukli u svoju radnju i nešto nam prodali.

U momentu kada smo došli do Egipatskog bazara, skoro smo potrošili sav naš budžet i već smo morali ozbiljno da planiramo dalje investiranje novca.

Međutim, naspram svim našim naporima i logičkom razmišljanju i ovde smo potrošili relativno dosta novca. Nakon čega smo bukvalno jurili da pobegnemo iz ovog bazara da ne bi videli još nešto i zvanično pukli sav naš novac. XD

Egipatski bazar je inače zaista prelep i definitivno ga preporučujem da ga posetite. Oni zaista imaju sve na jednom mestu, a sam bazar je veliki toliko da ima preko 200 prodavnica i 6 kapija odakle je pristup pijaci omogućen sa svih strana.

Nakon što smo završili sa bermudskim trouglom kupovine, otišli smo da večeramo i vratili se u hotel da spakujemo naše stvari.

Kosmosu hvala pa smo oboje kupili još po jedan od najvećih kofera na tržištu pa smo imali gde da spakujemo sve stvari koje smo nakupovali u Istanbulu za samo tri dana.

ČETVRTI DAN

Četvrti dan je bio intenzivan, Istanbul nas je zaista opelješio kao ni jedno drugo mesto na svetu na kome smo bili. Tri dana provedena u Turskoj, a u našim novčanicima se nalazi manje od 25 lira (manje od evro).

Mali smešan momenat koji nam se desio jeste kada nam je prišao prosjak i pitao nas za nešto novca, a mogli smo da se kladimo da smo u tom trenutku imali čak i manje lira nego i taj sam prosjak na ulici.

Imali smo dovoljno da kupimo hranu i vodu za put, a poslednje sate u Turskoj proveli smo sedevši na betonu jedne ulice blizu našeg hotela i diskutujući o našim utiscima o putovanju.

FINALNI UTISCI

Ovo putovanje je lično bilo jedno putovanje koje sam oduvek želela da doživim u životu, i ono se konačno ostvarilo. Zahvalna sam što sam dobila tu priliku da otputujem u zemlju koju sam toliko gledala u serijama, zahvalna sam što imam partnera koji je tu da podrži sve moje želje, i što imam svoj biznis koji finansijski može da mi donese lagan način života, pun avantura i putovanja.

Za mene je odlazak u Tursku bilo jedno divno iskustvo koje je u potpunosti ispunilo moje biće divnom energijom.

Nekako sama Turska nosi drugačiju energiju i unikatnost sa sobom, pa sam se osetila kao da ne obilazim tipičnu državu u Evropi, već nešto zaista van okvira.

Moj partner se takođe oduševio Turskom.

Za razliku od mene on nije bio toliko ushićen povodom odlaska u Tursku, obzirom da je to asocirao kao dosta ograničavajuće mesto zbog pojedinih Turskih običaja za koje je čuo, ali mu jeste bila želja da ostvari moju želju, pa je tako i pogurao ovu ideju sa putovanjem za Istanbul.

Međutim, i ako na početku nije imao neke posebne emocije vezane za Tursku, ovo putovanje ga je ostavilo zaista ispunjenim i oduševljenim, jer je uvideo brojne čari Turske sa kojima do sada nije bio upoznat. Oduševio se ljudima, jezikom, kulturom, istorijom, i baš je prokomentarisao kako je ovo bio jedan krajnje dinamičan i zanimljiv put.

Tako da smo se oboje božanstveno proveli u Istanbulu (Turskoj), i definitivno bi ponovo išli tamo, kao i preporučili svakom drugom da poseti ovo čarobno mesto!

SAVETI ZA PUTOVANJE U TURSKU, ISTANBUL

Nešto što volim da praktikujem u svojim blog postovima, pored deljenja mojih iskustva i zanimljivih priča, jeste i davanje praktičnih saveta.

Tako da, ako planirate da idete u Tursku, evo par saveta koji vam mogu biti super zanimljivi:

  1. Ne kupujte Turske lire u centru grada i na pumpama – kao što sam već napomenula u prvom delu mog blog posta, cene u centru grada i na pumpi za razmenu evra u lire su znatno veće i definitivno vam ne bih preporučila da svoj novac razmenjujete na ova dva mesta. Uvek je bolje novac razmeniti u hotelu ili bilo kojoj menjačnici van centra grada.
  2. Ponesite više para sa sobom – Ako prvi put idete u Tursku, obavezno ponesite više para sa sobom! Istanbul je grad pun zanimljivosti, turističkih atrakcija i svega što poželite da kupite. I jednostavno kada se nađete u Istanbulu povuče vas ona energija „Mogla bih da kupim ovo, mogla bih da kupim ono, jao pa ovo sam oduvek želela, jao pa ovo je unikatno…“ i slobodno kažite baj baj paricama. Čak i moj partner, koji inače investira novac samo u ono što mu je baš potrebno, se kvalitetno istrošio na ovom putovanju. Tako da hteli vi to ili ne, pare u Istanbulu idu kao lude, zato ponesite više para sa sobom.
  3. Obavezno se cenkajte – Cenkanje je dobar dan u Turskoj, tako da će vam prodavci često dići cenu, a vi tu cenu morate da spustite. Tako da se obavezno cenkajte, pogotovo tamo gde ne piše cena toga što želite da kupite.
  4. Ne pričajte Srpski jezik pred prodavcima – Srbi su svakodnevna klijentela Turaka, i oni dobro poznaju sprski jezik, i ako se prave da ga ne razumeju. Tako da ukoliko želite nešto da kupite i kažete svom partneru, prijatelju ili članu porodice „Ne želim ovo da kupim za 60e, više mi odgovara 40e, ali hajde u krajnjem slučaju i sa 50e sam okej“, budite sigurni da su vas Turci razumeli i prodaće vam taj proizvod za te pare sa kojima ste rekli da ste okej.
  5. Dame, nosite maramu! – Drage dame, ako planirate da posetite džamiju, obavezno nosite maramu sa sobom. Po Turskoj religiji, ženama ne sme da se vidi kosa i one je obavezno moraju sakriti pri ulasku u džamiju.
  6. Prvo svratite na pijacu, pa posle šopingujte po radnjama. Za najjefitiniji šoping obiđite ulice pored Egipatske pijace. – Šoping u oficijalnim radnjama je najskuplji, potom dolazi na red pijaca, pa onda ulice oko pijace. Ono što košta u oficijalnoj radnji 50e, na pijaci košta 30e, a u ulicama pored košta 10e. Tako da pazite gde kupujete robu! Ja sam u ulicama pored pijace našla nakit i dekoracije za kuću po ceni od 5lira do 10lira! (1 evro je 30 lira, pa vi računajte), a veliki kofer istog dezena koji sam kupila za 50e u oficijalnoj radnji sam našla za 20e u jednoj sporednoj ulici.

I to bi dame i gospodo, Sultani i Sultanije, bilo to što se tiče mog putovanja za Istanbul!

Nadam se da ste uživali u ovom mini serijalu postova iz Turske, Istanbula, i da ste saznali neke zanimljive i korisne informacije o ovoj prelepoj zemlji istorije i unikatne kulture!

Hvala vam na čitanju, uvek je zadovoljstvo imati vas na mome blogu, a mi se uskoro vidimo u nekoj novoj objavi!

Obožavam vas i šaljem vam puno pozdrava,

Vaša,

Mila (Emem) 🙂

Slične objave

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *