Dobrodošli na uzbudljivo putovanje kroz čarobni grad zvanim Temišvar!

Smešten u srcu Rumunije, ovaj skriveni dragulj ponosi se bogatom istorijom, kulturom i nezaboravnim iskustavima.

Od živopisnih ulica ukrašenih prekrasnom arhitekturom, do živahne umetničke scene i ukusnih kulinarskih užitaka, Temišvar je odredište koje će te sa užitkom da obiđete u kratkom vremenskom roku.

Bez obzira da li ste zaljubljenik u istoriju, umetnost, arhitekturu ili ste ljubitelj hrane koji traži kulinarske avanture, u ovom vodiču kroz Temišvar pričaću vam o svom iskustvu u ovom prelepom gradiću u Rumuniji i pokazaću vam sva najbitnija mesta koja trebate posetiti ako dolazite u ovaj grad.

Dobrodoošli u moj novi blog post! 🙂


PUTOVANJE ZA TEMIŠVAR

Već duži vremenski period osećam snažnu potrebu da obiđem Temišvar, skriveni draguj Rumunije, za koji svi govore da je to jedan gradić koji svako mora posetiti makar jednom u životu!

Čitavo moje uzbuđene oko Temišvara počelo je par meseci unapred kada sam intenzivno počela da viđam influenserke i blogerke kako putuju u ovaj mali Rumunski gradić i pišu masivne artikle o istom.

„Temišvar gradić koji je poznat i kao mini Venecija!“, „Temišvar – grad mode i sofisticiranosti, bogat kullturom, šta se sve krije iza njega?“, bili su samo neki od naslova koji su moju želju za obilaskom ovog grada još više podstakli.

I tako, posle nekoliko dugih meseci, konačno je došao i taj vikend kada se moja dugomesečna želja ostvaruje!

Sa svojim partnerom i našim zajedničkim prijateljem, krenula sam da planiram putovanje.

Moj partner je bio zadužen za provajdovanje logistike, naš prijatelj za vožnju do tamo, a ja za kreaciju detaljnog plana mesta koje bi bilo divno da obiđemo.

Gledavši mapu Temišvara, shvatila sam da obilazak grada mogu da podelim na tri dela:

  • Gornji deo centra
  • Donji deo centra
  • Parkovi
  • Bonus: Tržni centar

Nakon planiranja i pakovanja, krenuli smo u našu jednodnevnu avanturu!

Putovanje za Temišvar je teklo glatko i totalno zanimljivo! Ako posećujete Temišvar iz glavnog grada Srbije – Beograda, korisno je znati da je put izuzetno prijatan, lepo određen i da se relativno lako stiže do samog grada. Samo pustite muziku, povedite vama mile osobe i uživajte!

GRADIĆ U KOME SE DEŠAVA MAGIJA

– GORNJI DEO CENTRA-

Kada smo stigli u Temišvar, odlučili smo da počnemo naš obilazak grada od gornjeg dela centra.

Kako navodi lista u gornjem delu centra od znamenitosti i zanimljivosti treba posetiti sledeće:

  • Piața Libertății (Trg Slobode)
  • Piata Unirii (Trg Ujedinjenja u Temišvaru)
  • Timisoara Art Museum (Muzej u Temišvaru)
  • Brusk House (Glavno mesto za instagramisanje)
  • Romanian Ortodox Parish Iosefin (crkva)
  • Episcopia Ortodox Sarba (Srpska crkva u Temišvaru)
  • BONUS: Botanička Baša

Parkiravši se odmah blizu botaničke bašte, i provevši dva sata u kolima, odlučili smo da bi poseta Botaničkoj Bašti u Temišvaru bila izuzetno prijatna i osvežavajuća. Tako da je to bila naša prva destinacija.

Botanička Bašta je drugi po veličini park u Temišvaru koji pokriva oko 8 hektara zelene površine, nalazi se na nekoliko minuta hoda od samog centra grada. Poseduje veliku raznolikost drveća i raznovrsnog bilja.

Veliko zeleno prostranstvo išarano je stazama za pešačenje, koje lokalno stanovništvo ponekad koristi za jogging i rekreaciju.

Nekim čudom, da li zbog gustog rastinja i svog tog prostranstva, park ima dobru zvučnu izolaciju. A sam ulaz u park je totalno besplatan!

Na našu veliku žalost, kao i razočarenje, koliko god Google krasile prelepe slike parka, izgleda da smo došli u jednom totalnom pogrešnom periodu i dočekalo nas je pusto zelenilo, sa malo biljaka na početku parka.

U našem naletu razočarenja, brzinski smo prošli kroz sam park i odlučili smo da fokus damo drugim objektima i znamenitostima koje se nalaze u gornjem delu centra grada.

Naša druga destinacija Trg slobode, koji nam je bio baš usput, nas je totalno digao na noge!

Na samom Trgu bili smo u mogućnosti da vidimo nekolio znamenitosti ovog prelepog gradića, kao što su: Statuia Sfintei Maria, Monument St. Mary and St. Ioan Nepomuk, Statuia Decebalus Per Scorilo, deo truskog kupatila izložen na samom centru Trga, vojni muzej, i lično oblast koja se meni kao instagrammerki najviše svidela: ulica kišobrana, takođe poznata kao – Pedestrian Street Alba Iulia.

Napomenute znamenitosti smo efikasno obišli.

Neke smo prošli malo brže, kod nekih smo zastali da uživamo u umetničkim delima i „opalimo“ koju sliku za Instagram.

A posle duže sesije fotkanja na Instagrammerskoj adresi Pedestrian Alba Lulia, odlučili smo da posetimo najpoznatiju poslastičarnicu u Temišvaru pod nazivom „Grazia Gelato“, koja je ocenjenja na google-u sa 4,9 zvezdice i o kojoj svi pričaju na medijima.

Poslastičarnica je dostigla sva naša očekivanja. A ekleri sa jagodama i ekleri sa orasima koje smo poručili dostigli su sva naša očekivanja. Uz eklere odlučili smo da se častimo sladoledom, a naš favorit, izglasan jednoglasnom odlukom je definitivno bio – sladoled od pistaća.

Završivši naš odmor od fotkanja, nastavili smo da pratimo naš plan i ubrzo smo se našli u gornjem centru grada, u centru Trga Ujedinjenja Temišvara.

Trg Ujedinjenja Temišvara nekada je bio glavni trg ovog grada gde su se odvijali različiti značajni događaji. Priča se i da je ovde zapravo i nastao ceo Temišvar.

Sa svih strana trg okružuju najznačajnije gradske institucije, a i najlepše građevine u stilu Baroka.

Ušavši na Trg, mi smo lično prvo naleteli na Bruck House.

Bruck kuća u Timišoari – jedna je od najljepših istorijskih zgrada koja još uvijek stoji u centru grada. Izgrađena 1909-1910. godine prema dizajnu dvojice najpoznatijih mađarskih arhitekata (Szekely Laszlo i Merbl Arnold) u mešavini umetničkih stilova Art Nouveaua i Secesije, postala je jedan od simbola grada Timišoare.

Ukrasi na zgradi inspirirani su mađarskim folklorom i prilagođeni stilu zgrade. Na prednjoj strani kuće mogu se vidjeti slova „BS“ koja dolaze iz imena originalnog vlasnika Salomona Brucka.

Vlasnik kuće bio je takođe vlasnik apoteke koja je funkcionirala u prizemlju zgrade – i koje se i dan danas nalazi tamo. Jedina šteta je što ima vrlo ružan znak i reklamu.

Odmah pored Bruck kuća, nalazi se i nacionani muzej Temišvara, koji je nekada bila poznata i kao „Barokna palata“ gde su boravili carovi Austro-Ugarske Monarhije i koja je bila korišćena za sastanke na najvišem nivou.

Palata, sada nacionalni muzej, sagrađen je u 18. veku nakon osvajanja Temišvara od strane Habzburgovaca. I već postoji 300 godina.

Regularna postavka muzeja sadrži ukupno četiri izložbe, i neka od najpoznatijih dela u umetnosti.

Neki od umetnika čija dela možete pronaći u muzeju su: Alexandru Popp, Oskar Szuhanek, Catul Bogdan, Aurel Ciupe, Atanasie Demian, Julius Podlipny, Albert Varga, Franz Ferch, Ştefan Szőnyi, Emil Lenhardt, Stefan Jäger, Corneliu Liuba, Adalbert Krausz i mnogi drugi.

Ulaznica se naplaćuje 4 evra.

Pored stalne postavke, često se organizuju i zasebne izložbe.

Trenutna aktuelna izložba u muzeju umetnosti Temišvara jeste kreirana od Victora Braunera, slikara koji se bavio nadrealizmom.

Za naš lični ukus Vicor Brauner nam nije legao kao umetnik, obzirom da smo svo troje veliki ljubitelji realizma u slikarstcu, tako da smo mnogo više uživali u regularnog postavci gde smo videli neka od najpoznatijih svetskih umetničkih dela.

U neposrednoj blizini Barokne palate nalazi se Brukov dom, s balkonima ukrašenim keramičkim pločicama u stilu Art Nouveau.

Na sredini trga nalazi se spomenik Svetog Trojstva, posvećen žrtvama kuge, takođe u baroknom stilu. Podnožje spomenika ima tri krila, prikazujući epidemiju kuge, glad i rat. Međutim, spomenik nije oduvek bio na tom mestu, jer je trg bio u fazi izgradnje.

Naručilac spomenika je želeo da bude postavljen blizu svoje kuće, ali je parcelu iznajmila jedna baronica. Gradsko veće i baronica postigli su sporazum da se spomenik smesti u katoličku katedralu dok radovi na trgu ne budu završeni. Međutim, baronica nije ispoštovala sporazum sve dok carica Marija Terezija nije intervenisala u upravi Banata.

Na samom Trgu ujedinjena nalaze se i dve značajne crkve: Romanian Ortodox Parish Iosefin i Episcopia Ortodox Sarba.

Nakon obilaska Trga, seli smo da jedemo u visoko ocenjenom restoranu Whisper.

Hrana je bila odlična, ambijent božanstven, muzika izuzetno prijatna, a konobari ljubazni. Pri završetu jela su čak hteli da nas časte alkoholnim pićem, ali se ispostavilo da moj partner i ja ne pijemo alkohol, a naš prijatelj je vozač. Tako da smo nažalost morali da propustimo ovu jako simpatičnu i velikodušnu priliku, ali smo zato ostavili lep bakšiš konobaru!

– DONJI DEO GRADA –

Kako navodi lista u donjem delu centra od znamenitosti i zanimljivosti treba posetiti sledeće:

  • Piața Victoriei (Trg pobede)
  • Teatrul Național „Mihai Eminescu“ Timișoara (Nacionalno pozorište Temišvara)
  • Fântâna Cosette (Čuvena fontana u Temišvaru)
  • Palatul Neuhausz
  • Piata Vistorei Romana din Timisoara (opera)
  • Catedrala Mitropolitană Ortodoxă (Rumunska saborna crkva u Temišvaru)

Nastavivši kroz ulicu Strada Alba Lulia, prošli smo pored nemačkog pozorišta i nacionalnog pozorišta Temišvara.

Verovatno najpoznatiji i najposećeniji trg u gradu je Trg Pobede, koji je dobio ime po tome što je upravo ovde 1989. godine Temišvar proglašen za prvi slobodan grad u Rumuniji, nakon perioda komunističke diktature. Svi turistički obilasci grada kreću sa ovog trga i svako ko poseti grad neizostavno ga poseti.

Trg je zapravo počeo dobijati svoj oblik nakon rušenja Temišvarske tvrđave. Tada je počela izgradnja palata koje i danas postoje, a među njima je prva bila Lojdova palata, nakon čega su se na trgu počele nižu ostale zgrade u secesijskom stilu.

Tadašnji stanovnici grada nisu imali neograničen pristup trgu, već je radnička klasa i sirotinja šetala desnom stranom, dok su bogati koristili levu stranu. Na početku i kraju ove šetališne zone, koja zapravo predstavlja izuzetno dugačak trg, danas se nalaze dva najupečatljivija objekta u centru grada – Rumunska pravoslavna katedrala i Opera.

Donji deo grada nas je isto tako oduševio kao i gornji deo grada, bitne znamenitosti su bile odmah jedna do druge tako da smo imali tu priliku da u roku od 20ak minuta obiđemo sve što smo želeli u donjem delu centra grada, pa čak i više!

Arhitektura je, kao što sam već napomenula, fantastično odrađena i nešto što se meni jako svidelo kod obilaska Temišvara jeste to što svaka ulica sa sobom nosi neku svoju priču i neku svoju energiju.

Različite umetničke stilove bićete u prilici da vidite kada prolazite Temišvarom, samim time neki osećaj koji sam ja lično stekla jeste kao da sam obilaskom jednog do drugog dela grada skakala iz jedne ere u drugu eru, i kao da sam mogla da osetim prošlost i istoriju koju nosi ovaj gradić sa sobom.

Kada smo stigli u Rumunsku pravoslavnu katedralu bili smo u mogućnosti da prisustvujemo jednom prelepom venčanju dvoje ljudi.

I i ako nismo bili u mogućnosti da vidimo dva najstarija dokumenata na rumunskom jeziku – Beogradsko jevanđelje i Propovedi mitropolita Varlama, bili smo srećni što smo makar na kratko bili deo nečijeg najznačajnijeg trenutka.

– PARKOVI –

Na našoj „To Do“ listi, bilo je zapravo mnogo više parkova koje smo hteli da posetimo, ali smo morali da se ograničimo na dva parka, zbog jako limitiranog vremena koje smo imali u Temišvaru.

Prvi park koji smo posetili još na startu samoga dana bila je botanička bašta, a sada kako smo obišli katedralu, nalazili smo se na početku još jednog zanimljivog parka – parka saborne crkve.

Ovaj park sa sobom nosi jednu jako prijatnu i umirujuću energiju.

Kada sam razmatrala mapu Temišvara pred puta, uočila sam da se na dnu ovog parka nalazi i Tunelul Cireșilor, prelepa bašta pored keja i reke Begej.

Ono što je bilo jako specifično jeste to što pored svih ovih prelepih mesta koje smo posetili u Temišvaru i posle silne arhitekture, umetosti, hrane, mesto koje nam je najviše prijalo i koje nam je dovelo najviše mira i spokoja bio je baš ovaj kej.

Uživali smo u prelepoj energiji reke, u blagom povetarcu koji je duvao dok nas je sunce obasipalo, srećnim ljudima koji su šetali i sedeli u brodskim kafićima koji su se spremali da isplove iz luke. I samo smo uživali, u apsolutnom miru.

– TRŽNI CENTAR –

Poslednja destinacija na našem spisku, ujedno i jedina destinacija koja nam je ostala da se odštiklira bio je Tržni Centar.

U tržni centar došli smo oko 20h, i zadržali smo se tamo oko sat vremena.

Najveći tržni centar Temišvara, onaj oko kojeg se organizuju silne shopping ture, nije ostavio neki preveliki utisak na nas.

Shopping centar je bio, za naše standarde, po prilično sićušan i ne toliko bogat radnjama i originalnim asortimanima.

Ali dobro, to što on nije bio toliko po našem ukusu, ne znači da neće biti po tuđem! 😉

Posle kupovine, gde ja naš prijatelj kupio sebi odelo, a ja neke kristale, polako smo se uputili našem domu – Beogradu.

– PUT KA KUĆI –

Dame i gospodo, spremite se za jedan storytime za koji sam sigurna da do sada apsolutno nikada niste čuli!

Pri povratku kući, nakon sat vremena vožnje i silnih životinja iskočenih na putu, konačno smo stigli do rumunske granice koja je bila zatvorena!

Ispostavilo se da ta specifična rumunska granica, koja je ujedno najbliži put do kuće, ima radno vreme.

Ona radi do 20h, a u tom trenutku bilo je 21h. Tako da smo zvanično propustili naš ulaz za Srbiju.

Dežurni policajac na Rumunskoj granici dao nam je smernice kuda da idemo na drugu granicu, koja radi, ako želimo da se vratimo kući.

Pred nama su bile dve opcije:

Preuzeti rizik i dodatnih dva sata vožnje i vratiti se kući oko dva ujutru ili vratiti se nazad za Temišvar, prespavati i čekati da se granica ujutru otvori.

Svi smo se složili da bi mnogo efikasnije bilo otići do druge granice, i tako smo uradili.

Posle dugačkog, napornog, tručkavog, krivudavog i mračnog puta do kuće, konačno smo stigli domu u dva ujutru.

Umorni od puta, svaki smo zaspali kao „bele lale“ i narednih 10 sati smo totalno otišli offline.


Upoznavanje Temišvara bilo je neverovatno putovanje kroz istoriju, kulturu i živopisan gradski život. Od bogate arhitektonske baštine do živahnih trgova i kulturnih institucija, Temišvar je zaista grad koji sa sobom nosi jednu posebnu energiju. Srdačni meštani, šarmantne ulice i spoj različitih uticaja čine ovaj grad skrivenim draguljem koji čeka da bude otkriven.

Bilo da šetate kroz slikovite parkove, uživate u lokalnoj kuhinji ili se uranjate u umetnička remek-dela muzeja, Temišvar nudi jedinstveno iskustvo koje ostavlja trajan utisak.

Dok se opraštam od ovog čarobnog grada, nosim sa sobom uspomene na njegove prelepe znamenitosti, toplinu njegovih ljudi i osećaj divljenja koji me je inspirisao da vam napišem ovaj blog post.

Podstičem vas da se uputite na sopstveno putovanje za Temišvar i istražite njegove čari. Neka vas živahna energija i kulturna raznolikost ovog grada očaraju!

Do ponovnog susreta dragi moji, pozdravljam vas,

a uskoro očekujte jedan blog post vezan za obilazak Turske, Istanbula! 😀

Slične objave

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *