Pozdrav svima i dobrodošli u novi post na Emem blogu! Danas sam tu sa vama da bi smo popričali o novonastaloj temi koja ogromnom brzinom kruži internetom, a u pitanju je 13-ti zodijakov znak – Zmijonoša.

Pre nekoliko nedelja internetom je počela da kruži priča o tome da je NASA promenila horoskopske znake i ubacila Zmijonošu kao trinaesti horoskopski znak.

Naravno, mnogi su se pobunili protiv ovoga, jer uvođenje novog horoskopskog znaka bi značilo da se datumi za sve horoskopske znake pomeraju i da više niko nije horoskopski znak koji je nekada bio.

Po takozvanom „novom“ rasporedu, ovako bi trebalo da se računaju horoskopski znači:

 • Jarac: 20. Januar – 16. Februar
 • Vodilija: 16. Februar – 11. Mart
 • Riba: 11. Mart – 18. April
 • Ovan: 18. April – 13. Maj
 • Bik: 13. Maj – 21. Jun
 • Blizanac: 21. Jun – 20. Jul
 • Rak: 20. Jul – 10. Avgust
 • Lav: 10. Avgust – 16. Septembar
 • Devica: 16. Septembar – 30. Oktobar
 • Vaga: 30. Oktobar – 23. Novembar
 • Škorpija: 23. Novembar – 29. Novembar
 • Zmijonoša: 29. Novembar – 17. Decembar
 • Strelac: 17. Decembar – 20. Januar

Budimo realni ovo je prilično glupo. Pogotovo ukoliko verujete u horoskop i čitavog života mislite „Oh, ja sam blizanac, to je karakteristično za jednog blizanca“, a ispostavi se da ste Bik. (čist primer)

Međutim, nemojte da se uzrujavate!

Ispostavilo se da je ovu priču pokrenuo neki astrolog nakon što je saznao za sazvežđe zmijonoše i nakon što je pretraživo internet i pronašao jedan artikl o ovom sazvežđu koju je objavljen 2016 godine.

Ispostavilo se da se 2016 godine takođe desila slična zabuna, tako da je NASA objasnila razliku između astrologije i astronomije, koju je ovaj astrolog pomešao.

Zbog velike prepirke na internetu, NASA je odlučio da objavi twitter post u kome kažu:

„Vidimo vaše komentare o priči o zodijaku koja se ponovo pojavljuje svakih nekoliko godina. Ne, nismo promenili zodijak.“, zatim nastavljaju sa objašnjavenjam, „Kada su Vavilonci izmislili sazvežđa pre 3000 godina, odlučili su da izostave 13. znak. Dakle, napravili smo matematiku.“

U njihovom blog postu koji su linkovali u ovom tvitu, napisali su da postoji jasna razlika izmešu astronomije i astrologije.

NASA tada naglašava da su horoskopski znaci jednostavno sazvežđa koja su u skladu sa Zemljom i Suncem dok planeta prati svoju orbitu. Zemlja zapravo putuje kroz 13 znakova, uključujući znakove koji su nam poznati i Zmijonošca. Ali, pre nekih 3.000 godina Vavilonci – a ne NASA – zaključili su da je 12 bilo urednije od 13, pa je isključio 13. horoskopski znak i podelio zodijak na 12 delova na osnovu na 12 meseci njihovog kalendara.

„Linija od Zemlje do sunca ukazuje na Devicu 45 dana, ali na Škorpija samo 7 dana. Da bi se uredno podudarali sa svojim 12-mesečnim kalendarom, Vavilonci su ignorisali činjenicu da se Sunce zapravo kreće kroz 13 sazvežđa, a ne 12. Zatim su svakom od tih 12 sazvežđa dodelili jednake količine vremena “, objašnjava nam NASA u svom postu.

Još 2011. godine, astronomi iz Društva planetarija Minesote otkrili su da se zbog gravitacionog povlačenja meseca na Zemlju poravnanje zvezda pomerilo, pa sunce pokazuje različita dela zodijaka u različito vreme. Što bi značilo da se horoskopski znaci konstantno menjaju.

Međutim, NASA je odlučila da se horoskopski znači računaju baš kao što su Vavilonci to uradili, po originalnom sazvežđu, gde u zodijaku postoji 12 horoskopskih znakova za koje mi danas znamo.

ŠTA OVO ZNAČI ZA VAS?

Sada se verovatni pitate šta ovo znači za vas?

U horoskopu zvanično postoji SAMO 12 HOROSKOPSKIH ZNAKOVA.

Što znači, NE, VAŠ HOROSKOPSKI ZNAK NIJE PROMENJEN.


Potrudila sam se da ovaj post bude što jednostavniji i razumniji, obzirom da znam da mnogi ne prate aktivno astrologiju, pa im mnogi pojmovi i ne bi bili previše jasni.

Međutim, ukoliko vas ipak interesuje nešto više o ovome, možete da pročitate artikl koji je NASA objavio baš klikom na ovaj link -> https://nasa.tumblr.com/post/150688852794/zodiac?linkId=94146490

Ukoliko vam se ovaj post svideo, savetujem da pročitate i:

Pratite me i na medijima:

This image has an empty alt attribute; its file name is 1606739440691-1-517x1024.jpg

Slične objave