Upravo me je uhvatila neka strašna nostalgija i prisetila sam se svojih dana u srednjoj školi…ludilo, rad na sebi, rad na svome biznisu, pronalazak svog puta i moje životne svrhe, to je definitivno bio jedan jako lud i zabavan period u mom životu.

I obzirom da imam prilično velik broj prijatelja koji su mlađi od mene i obzirom da vidim da imaju prilično puno poteškoća u pronalasku toga čime bi se bavili tokom srednje škole i posle nje, odlučila sam da kreiram ovaj blog post gde ču vam izneti 5 stvari koje morate uraditi pre nego upišete fakultet!

Nadam se da će vam se današnji post svideti!


Napomena: Ovaj blog post pripada serijalu mojih blog postova pod nazivom „srednja škola & fakultet“. U napomenutom serijalu pričam vam o mojim iskustvima, kao i događanjima iz srednje škole, a uskoro i fakulteta. Pored toga u ovom tagu možete da pronađete različite savete za učenje, dobijanje dobrih ocena, upis na fakultet itd.

Serijal možete posetiti odlaskom na moj #srednja škola i fakultet.


RAZVIJTE SVOJE VEŠTINE

Srednja škola je savršeno vreme za isprobavanje novih stvari, jer još niste vezani za određeno područje i imate priliku besplatno pohađati izborne časove. Čak i ako od prve godine znate šta želite da upišete, raznovrsnost vaših veština i iskustava daće vam više da stavite svoj životopis i potencijalno će vas odvesti do strasti o kojoj inače ne biste ni razmišljali.

Na primer, u prvoj godini srednje škole želela sam da se jednog dana bavim animacijom i iskreno gledala sam da se razvijam u tom smeru.

Animacija je definitivno bio poziv o kome sam maštala godinama, obzirom da sam obožavala da gejmujem, jedna od najvećih želja mi je bila da radim character design za igricu Guild Wars 2 ili Black Desert Online. Međutim, vremenom sam otkrila svoju novu ljubav – digitalni marketing.

Znači dragi moji, kada sam prvi put saznala za digitalni marketing, ja sam šiznula! Takva ljubav i takva energija su prošli kroz moje telo, ja zaista ne umem da vam opišem kakav ludački osećaj imam kada pravim biznis strategije i kada radim na svome biznisu. Moje zadovoljstvo pri radu na mome biznisu je neopisivo!

To me dovodi do sledećeg saveta …

PRIDRUŽITE SE TIMU, KLUBU ILI RADIONICI

Postoji razlika između pojavljivanja na zakazanoj vežbi i uzimanja vremena van školskih sati da biste postali bolji u bilo čemu što radite. Iz mog iskustva, stvari koje sam vežbala van škole bile su stvari u koje sam se zaljubila, uz pomoć njih stekla sam mnoge životne lekcije/prijatelje i na kraju pričala o njima u esejima u srednjoj školi i na svome blogu.

U toku jednog dana u Beogradu možete da pronađete jedno deset besplatnih radionica koje će vam se svideti i za kojima će te odlepiti! Samo trebate da se bacite na malu istragu šta se dešava u gradu u kome živite, kada se dešava i da li ste zainteresovani da odete tamo i razvijete svoje znanje.

KREIRAJTE SVOJ PORTFOLIO

Mnogi mladi ni ne znaju da porfolio treba da se gradi istog trenutka kada krenete da ređate uspehe u oblasti kojom želite da se bavite.

Za umetničku školu ti uspesi mogu biti:

  • pobede na likovnim konkursima
  • učešće na humanitarnim izložbama
  • prodaja svojih proizvoda
  • učešće na likovnim kolonijama
  • i sl.

Za ljude koji jednog dana žele da dobiju posao u firmi i da se bave marketing-om, u portfolio bi bilo odlično da stoji:

  • kakve uspehe imate online
  • za koje ste kompanije do sada radili
  • koliko ste proizvoda uspeli da plasirate ili prodate
  • kakve naloge vodite na društvenim mrežama
  • i sl.

Bukvalno se skoro sve danas može upotrebiti za vaš budući porfolio koji će te koristiti za posao.

POKRENITE SVOJ BIZNIS

Srednja škola je najbolji period za pokretanje svoga biznisa.

Imate dosta slobodnog vremena, ideja i ja verujem potencijala da kreirate vaš biznis i to bi ste trebali da uradite što pre, ukoliko je vaša želja da jednog dana budete šef svoje firme.

Kada krenete na fakultet bićete preokupirani ispitnim rokovima, polaganjima, konsultacijama sa profesorima, odlaskom na predavanja…da će te ponekada pronaći veliki izazov u tome da pronađete vremena za svoj biznis.

Zato intenzivno radite na njemu pre nego krenete na faks.

PROVODITE VREMENA SA LJUDIMA U INDUSTRIJI U KOJOJ ŽELITE DA BUDETE

Iskreno, najviše znanja sam stekla time što sam provodila mnogo vremena sa ljudima u struci / industriji kojom sam htela da se bavim.

Obzirom da sam se dugo premišljala da li želim da se bavim animacijom ili da kreiram svoj biznis, odlučila sam da provedem neko vreme sa ljudima iz obe industrije.

Zahvaljujući vremenu provedenom sa njima stekla sam različita znanja o datim industrijama i upoznala sam se sa pozitivnim i negativnim apsektima oba biznisa.

Ono što sam saznala jeste da na primer ja nisam toliko timski igrač. Da, volim ljude, volim da sarađujem sa njima, ali isto tako volim da budem sama svoj šef. Obožavam svoje ideje i smatram da su brilijantne. A sada da se neko pojavi i da ja moram da pravima alternative zbog drugih, da primam mišljenja koja ne želim ili da primam ideje koje znam da neće uspeti, ma nema šanse!

I to bi definitivno bio ogroman problem kada bih jednog dana bila u timu za animaciju.

Takođe sam saznala da bih konstantno morala da radim naporan posao kreacije 3D prostora, likova i većina moje snage i vremena bila bi tu uložena. Zarađivala bih prosečnu platu, a sate i energiju bih trošila na nečiju tuđu ideju i biznis.

Nakon čega sam bila u fazonu „Ah, ne ne, nećemo mi ovako„, i tada sam se odlučila da budem sama svoj šef.

Bila sam u polju ljudi koji su sami kreirali svoj biznis i pravo da vam kažem, malo je reći da mi se svidelo. 😉


Ukoliko vam se svideo ovaj post, onda vam savetujem da pročitati i:

Takođe, ako vam se svideo moj blog možete postati redovan čitalac moga bloga, tako što će te me zapratiti na instagramu @ememblog.rs i gledati moje storije. Obzirom da na mome blogu koji sada čitate svaki dan izlaze novi blog postovi, putem instagrama će te biti obavešteni kada u toku dana izlaze i biće vam ostavljen swipe up link da bi ste čitali svaki novi post koji izbacim!

P.S. Možete me zapratiti i na drugim društvenim medijima:

This image has an empty alt attribute; its file name is 1606739440691-1-517x1024.jpg

Slične objave