Sećam se kada sam bila u četvrtoj godini srednje škole, wow… stresa je bilo na sve strane!

Jurili smo odličan uspeh, fantastičnu temu za maturski rad koja će da fascinira profesore, ali jedan od najvećih stresova mojih prijatelja iz odeljenja bio je sam upis na faks.

Mnogi od njih do poslednjeg minuta nisu ni znali šta će da upišu i oko toga su imali dosta problema.

Na moju veliku sreću, ja od svoje druge godine u srednjoj školi sam već imala na umu da upišem Akademiju poslovnih i strukovnih studija, smer IT, i na kraju sam upisala Akademiju. Međutim, svesna sam da ne znaju svi unapred šta bi upisali i da je ovo jedna velika odluka koja dobro treba da se razmotri, samim time sam odlučila da vam napišem post na temu „5 stvari koje treba uzeti u obzir pri izboru fakulteta“.


Napomena: Ovaj blog post pripada serijalu mojih blog postova pod nazivom „srednja škola & fakultet“. U napomenutom serijalu pričam vam o mojim iskustvima, kao i događanjima iz srednje škole, a uskoro i fakulteta. Pored toga u ovom tagu možete da pronađete različite savete za učenje, dobijanje dobrih ocena, upis na fakultet itd.

Serijal možete posetiti odlaskom na moj #srednja škola i fakultet.


1. Da li je to karijera kojom želite da se bavite?

Pre nego upišete fakultet morate dobro da razmislite da li on može da vam pruži znanje i diplomu koje je vezano za karijeru kojom želite da se bavite?

Sve ostale stvari kao što su koliko je fakultet udaljen od vas, kakvo je društvo na fakultetu, i slično, može se rešiti. Ali je najbitnije da vi gurate vaše obrazovanje ka budućoj karijeri o kojoj ste godinama maštate.

Lično kada sam birala koji ću faks da upišem, dosta sam razmišljala o umetničkom fakultetu, obzirom da sam išla u umetničku srednju školu i nekako je bilo logično da na takvom faksu nastavim svoje obrazovanje. Mada, sabrala sam dva i dva i shvatila sam da i ako izuzetno volim umetnost, umetnički fakultet definitivno nije pravo mesto za mene i ne može mi pomoći u onome čemu zaista žudim – kreaciji svoje kompanije. Tada sam se odlučila da ću upisati IT.

2. Da li imate benefita od tog fakulteta?

Mislim da dva najveća benefita koja trebate tražiti u fakultetu trebaju biti:

  • znanje koje će te tamo dobiti
  • diploma koja će vam pomoći da nađete posao (ako ga budete tražili)

Sa znanjem možete daleko da dogurate u industriji. Znanje vas može dovesti čak do toga da postanete sami šef svog brenda ili šef svoje firme. Ali ako ipak želite da vodite normalan život i da budete radnik u nekoj kompaniji kome nema full time job, to je skroz okej, diploma će vam pomoći da dobijete posao, a znanje će vam pomoći da dođete do što veće pozicije u industriji.

3. Da li se fakultet nalazi u vašem gradu?

Treća stvar koju trebate da razmotrite jeste da li se fakultet nalazi u vašem gradu?

Ako se fakultet ne nalazi u vašem gradu trebate se definitivno konsultovati sa svojima šta oni misle o tome da odete u drugi grad radi studija, gde bi ste živeli za vreme studija, kakva bi vam organizacija bila, šta bi ste sve poneli i slično.

4. Da li fakultet sadrži sve što vam je potrebno?

Postoje različiti fakulteti danas, ali je pitanje koliko su ti fakulteti dobri po vas i vaše obrazovanje?

Na primer, ja sam jedan period htela da se bavim animacijom, međutim veoma brzo sam shvatila da u Srbiji ne postoje dobri fakulteti koji mogu da se upišu za animaciju. A fakulteti koji imaju izuzetno dobar smer animacije ludački koštaju! Tako da sam tada odustala od svoje ideje i želje da se bavim animacijom.

Jedini fakultet u Beogradu na koji možete da upadnete na budžet a da ima animaciju je FSU, ali njihova animacija je na nivou obdaništa. Zaista se trudim da ih ne kritikujem toliko po pitanju ovog smera na njihovom fakultetu, međutim jedva se suzdržavam!

Kodd njih može da se nauči jedino kratka 2D animacija i neke osnove koje realno mogu da se nauče na youtube-u u dva dana, a ne tri godine školovanja.

I zaista je greota koliko se tinejdžera zeznulo i upisalo FSU u nadi da će jednog dana praviti crtaće ili kreirati animaciju za video igrice, a sa fakulteta su izašli sa minimalnim znanjem.

Sa druge strane, postoje fakulteti kao što su SAE institut gde se profesionalno bave animacijom. Oni uče mlade da kreiraju crtaće, video igrice, pomažu im da je probiju u industriji i to je zaista fakultet kojim treba da se ponosimo. Jedina mana koju vidim jesu njihove ambnormalne cene, ali moglo bi se reći da vredi ukoliko zaista želite ovime da se bavite.

Zato dragi moji, da vas neko ne bi zeznuo i nudio vam nešto što se realno na tom fakultetu ne radi, obavezno dobro istražite fakultet i stupite u kontakt sa đacima koji su završili taj faks i program koji vi želite da pohađate.

5. Kakav je način rada na tom fakultetu?

Poslednja stavka koju ću navesti u ovom blog postu jeste način rada na fakultetu koji želite da upišete.

Svaki fakulet ima drugačiji način rada, a sada je pitanje da li taj određeni način rada odgovara vama i vašem načinu života.

Neki fakulteti traju od 9 ujutru do 9 uveče, na nekim fakultetima predavanje traje tri sata, negde su ispitni rokovi odaljeni jedni od drugih, negde su spojeni. Svaki fakultet je drugačiji, sakupite što više informacija možete o njemu radi sticanja bolje slike o načinu rada u njemu. 🙂


Ukoliko vam se svideo ovaj post, onda vam savetujem da pročitati i:

Takođe, ako vam se svideo moj blog možete postati redovan čitalac moga bloga, tako što će te me zapratiti na instagramu @ememblog.rs i gledati moje storije. Obzirom da na mome blogu koji sada čitate svaki dan izlaze novi blog postovi, putem instagrama će te biti obavešteni kada u toku dana izlaze i biće vam ostavljen swipe up link da bi ste čitali svaki novi post koji izbacim!

P.S. Možete me zapratiti i na drugim društvenim medijima:

This image has an empty alt attribute; its file name is 1606739440691-1-517x1024.jpg

Slične objave