Xo, Xo, Xo…

Pozdrav svima i dobrodošli u četrnaesti dan Blogmas-a „31 Dan sa Emem“, danas sam tu sa vama da bi smo popričali o tome kako sačuvati novac tokom praznika!

Verujem da nisam jedina koja kada dođe vreme praznika, ode u tržni centar i kupi apsolutno sve (ili dobije želju da kupi apsolutno sve) što joj se svidi, a to apsolutno sve je u zapravo 70% onoga što ima u radnjama.

Nekako, tokom Nobogodišnjih praznika radnje uvek imaju najslađu robu i preslatke dekoracije, kojima je teško odoleti!

A u moru svih tih lepih stvarčica, pitanje je… Kako im odoleti i kako zapravo uštedeti novac tokom ovog ludoh Novogodišnjeg perioda?

Da ne bih dužila, jer vidim da se naša zajednička želja da se kupi pola tržnog centra, povećava iz dana u dan, pređimo na savet broj 1…


Ukoliko želite da ovaj post dobije još veću prazničnu atmosferu, kliknite PLAY dugme da bi vam se pustila muzika koju sam za vas spremila, da dok čitate ovaj post vaše praznično raspoloženje i uživanje u ovom tekstu bude još veće!


NOSITE MANJE PARA SA SOBOM

Kao tinejdžerka koja nema stalan posao i platu, bezbroj puta sam se našla u situacijama gde u novčaniku imam određenu sumu novca na koju sam ograničena. Samim time što u novčaniku imam tu određenu sumu novca, moram dobro da isplaniram šta ću da kupim i na šta ću tu sumu novca da potrošim.

Tako da ukoliko imam 4,000 dinara u novčaniku, 500 dinara ću uvek vratiti kući, 900 dinara će biti moj eventualni trošak za odlazak na ručak i 100 dinara će mi biti u rezervi da kupim čokoladu i vodu za ne daj bože slučajeve.

Tako da me to ostavlja sa 3,500 dinara za trošak.

Sa te 3,500 hiljade dinara ne mogu puno toga da kupim, tako da moram pažljivo izabrati stvari koje su mi najneophodnije i koje najviše želim da imam ove zime.

PREBACITE NOVAC NA KARTICU

I don’t know for you… ali ja skoro NIKADA ne koristim svoju karticu, niti računam pare koje imam na kartici.

Znam da ovo zvuči veoma smešno, pogotovo obzirom da stalno dobijam novac uplaćivan na karticu zbog moje online prodavnice koju držim, ali radije bih plaćala gotovinom, nego karticom.

I iz nekog razloga, kada brojim pare koje sam zaradila ili uštedila, nikada ne brojim pare sa kartice, već samo gotovinu koju imam.

Mislim da je ovo jedan od najboljih načina da se uštedi novac, ukoliko ste naravno kao ja i vi takođe retko kada trošite pare sa kartice. XD

MANJE POSEĆUJTE RESTORANE

Smanjite posete restoranima i kafićima.

Zaista treba sebe počastiti i ponekada otići u neki kafić ili u restoran, ali ukoliko pokušavate da sačuvate novac za praznike, vaše posete restoranima i kafićima trebali bi ste da za nijansu smanjite.

Umesto ručka u restoranu, napravite ručak kod kuće koji će vam trajati nekoliko dana. Umesto izlaska sa društvom u kafiće, pozovite ih da dođu kod vas na kolače i kafu.

Jednostavno je, a izuzetno edikasno!

KUPUJTE ONLINE

Bezbroj puta mi se desilo da pronađem nešto što mi se sviđa u nekoj radnji, kupim ga, i posle nekoliko dana na internetu nađem sličan model onoga što sam kupila po duplo jeftinijoj ceni!

Pre svake kupovine, pre svega pogledajte da li takav model toga što želite da kupite postoji već u nekoj drugoj prodavnici ili na internetu i ako postoji isti ili sličan model, po jeftinijoj ceni, kupite ga i sačuvajte novac za praznike koji dolaze!


Ovo su neki od načina šteđenja novca koje ja stalno koristim i koji mi uvek pomažu da ograničeno trošim novac. Mislim da je najbolji način ušteđevine prebacivanje novca na karticu, verujte mi da tada ni dinar ne potrošim haha.

Nadam se da vam je ovaj post bio od koristi i da ste uživali u njemu. 🙂

Ukoliko vam se ovaj post svideo pročitajte i:

Pratite me i na društvenim medijima:

Slične objave