Pozdrav svima i dobrodošli u novi post na Emem blogu! Danas sam tu sa vama da bi smo popričali o predlogu za maturski rad u umetničkoj školi. Šta je to predlog za maturski? Kako se on sastavlja? Čemu služi i da li ulazi u ocenu na maturskom?

Kao što mnogi od vas znaju ove godine završavam srednju školu „Škola za Dizajn“ u Beogradu i pošto završavam ovu divnu školu, odlučila sam da napravim serijal na svome blogu gde ću pisati o maturskom ispitu i ja se nadam da ću time pomoći mlađim generacijama da lakše razumeju kako se polaže maturski i šta je sve potrebno da bi se uspešno položio maturski ispit.

Pre dve nedelje napisala sam post „Priprema za maturski ispit u umetničkoj školi – Šta je sve potrebno da se uradi?“, tako da ukoliko niste pročitali taj post, iskreno vas savetujem da ga pročitate! 😉


Uglavnom…

Od Septembra meseca kada počinje škola do polovine meseca Decembra trebate da dobro razmislite na koju temu želite da bude vaš maturski rad i iz kog predmeta će te zapravo raditi vaš maturski rad.

Kada osmislite ideju moj lični savet bi vam bio da se konsultujete sa vašim profesorima da vidite da li i oni smatraju da je tema koju ste odabrali pogodna za rad i da li bi ste uspeli da tu zamisao koju imate realizujete.

Profesori će vam dati dobre savete i maksimalno će vam pomoći da vašu zamisao koju imate dovedete do savršenstva.

Da budem iskrena, ja sam imala dosta problema osmišljajući čime ću se baviti.

Obzirom da sam smer Likovni tehničar imam tu mogućnost da se bavim apsolutno bilo kojom temom iz apsolutno bilo kog medija!

Odlučivanje kojim ću medijem da se bavim nije bio toliki problem koliki je problem bila tema.

Već znam da mi tradicionalno slikarstvo i digitalno slikarstvo idu najbolje, tako da na osnovu teme koju izaberem izabraću kojim ću medijem da se bavim.

Eh sada…

Ne znam na kako su moji prijatelji smišljali temu za njihov maturski, ali znam da sam se ja vodila logikom najuspešnijih radova prošlih godina.

Na osnovu najuspešnijih radova iznela sam temu koja bi lagano mogla da prođe kao najuspešniji rad, ukoliko ga naravno dobro uradim.

Međutim, obzirom da je ta tema veoma opširna i izuzetno komplikovana, osmislila sam još jednu temu kojom bih mogla da se bavim.

Kada sam u glavi imala te dve teme jedino što mi je preostalo da uradim jeste da kreiram takozvani „predlog za maturski rad“.


ŠTA JE TO „PREDLOG ZA MATURSKI RAD“

Predlog za maturski rad je prokazatelj vaše ideje i vašeg dosavdašnjeg rada.

Ono što se dešava jeste da se određenog datuma saziva nastavničko veće za svaki smer pojedinačno i tu se diskutuje o đacima i temama kojima žele da se bave i ideje koje žele realizovati u njihovom maturskom radu.

U tom nastavničom veću, koliko sam ja shvatila, nalaze se profesori sa vašeg smera koji odlučuju na osnovu vašeg rada i truda, da li će te moći da iznesete tu ideju koju ste zamislili.

Vi možete dati 2 – 3 predloga za vaš maturski rad, gde će profesori izabrati onaj koji misle da vama najbolje leži. (možete predati i jedan predlog, i to je potpuno okej)

Ukoliko ne predate uopšte predlog za maturski rad, vama će tema biti dodeljena od strane nastavnika.


ŠTA SVE TREBA DA SADRŽI PREDLOG ZA MATURSKI RAD?

Mislim da je sastav predloga različit za svaki smer i za svaku godinu.

Nama su profesori otvorili posebnu učionicu u Google Classroom-u gde su nam detaljno objasnili šta je sve potrebno da sadrži naš predlog za maturski rad. Oni su nam takođe više puta i pri kraju časova pričali o tom predlogu, tako da smo odlično upućeni u čitavu priču sa tim predlogom.

Predlog treba da sadrži:

  • skice za maturski rad – crteže, slike, kolaže, fotografije, mini video zapise i sl.
  • Tekstualno obrazloženje rada, eksplikaciju
  • Inspiracija za maturski rad
  • Spisak poslatih radova

ŠTA SE DEŠAVA NAKON KREACIJE PREDLOGA ZA MATURSKI RAD?

Nakon što napravite vaš predlog za maturski rad, bićete u obavezi da ga pošaljete do datog roka. Kada radovi budu primljeni saziva se nastavničko veće i priča se o svakom đaku i njegovoj zamisli na ponaosob.

Ukoliko se profesorima svidi vaša ideja i ukoliko smatraju da možete da vašu zamisao realizujete, dozvoliće vam da radite taj maturski rad.

Uglavnom ukoliko negde trebaju izmene ili ukoliko bi trebalo da se vaša ideja „nadogradi“, profesori će vas obavestiti i davati vam predloge.

Nakon što se završi veće svaki vaš profesor znaće kakav maturski rad želite da radite i biće u mogućnosti da vam pomognu da što bolje uradite maturski rad!

Ono što je mene na primer iznenadilo je angažovanje profesora u našoj školi.

Naši profesori su inače najbolji profesori i ljudi koje sam ikada videla, uvek su tu da pomognu, uvek nam daju ideje i inspirišu nas, koriguju nas kada pogrešimo, upućuju nas kada nam je to potrebno, zaista paze na nas i tu su da odgovore na svako naše pitanje.

Zato mnogo volim svoje profesore.

Međutim, nisam očekivala da će svaki profesor da da svoj maksimum za svakog učenika.

Prošlo je mesec dana od kako su izabrane naše teme za maturski i od kako smo našli svoje mentore, ali iz dana u dan svaki profesor kojeg poznajemo u školi nam daje ideje, šalje nam nešto ukolikoga podseti na naš zadatak, pričaju stalno sa nama o maturskom i to mi se veoma sviđa!

Ukoliko se sete nečega čak nam daju i neke svoje ideje!

Profesori su zaista naša najveća podrška trenutno i mnogo sam srećna povodom toga.


UGLAVNOM…

Veoma je važno da napravite predlog za maturski rad baš iz razloga što će te kroz taj predlog pre svega raditi temu koju vi želite da radite, a pritom će vaši profesori da znaju kojom temom se bavite i biće u mogućnosti da vam pomognu oko vašeg maturskog rada.

Predlog za maturu se ne ocenjuje, tako da ne morate da se stresirate previše oko njega. Ono što nacrtate i napišete u predlogu do vašeg zvaničnog maturskog rada može sto puta da se promeni!

Sve što uradite u predlogu nije zvanično i nije finalno. Ponavljam, predlog služi samo kao prikaz profesorima čime će te se baviti zato se i zove „predlog“.

I ako se predlog neće ocenjivati i menjaće se sto puta da bi se došlo do finalnog maturskog rada, to ne znači da taj predlog trebate zbrzati i otaljati.

Držite na umu da se na maturskom ocenjuje POSVEĆENOST RADU, budite posvećeni, pokažite profesorima da se trudite od samog starta, počevši od ovog predloga.

Iznesite predlog koji će profesore ostaviti oduševljenim i koji će pokazati da ste se zaista potrudili oko smišljanja ideje. To će za vas biti „poen“ više pri dobijanju bolje ocene za posvećenost radu. 😉


To bi bilo to za današnji post, nadam se da će vam ovaj post biti od koristi i da će te što bolje uraditi vaš predlog za maturski rad.

Sve što vas interesuje o UMETNIČKOJ ŠKOLI i svi postovi koji će biti objavljeni u sklopu mature i maturskih radova u umetničkoj školi, biće objavljeni u mome tagu #art (koji možete posetiti klikom na #art boldovan tekst)

Takođe, ukoliko vam se svideo ovaj post, savetujem vam i da pročitate:

Pratite me i na medijima:

This image has an empty alt attribute; its file name is 1606739440691-1-517x1024.jpg

Slične objave