Znanje kako efikasno voditi beleške može vas podstaći da naučite novo gradivo i lagano položite ispit na fakultetu ili dobro uradite kontrolni u srednjoj školi.

Beleške vam pomažu da ostanete organizovani, istaknete ključne pojmove i imate sve važne stvari zapisane na jednom mestu!

Lično vodim beleške za različite stvari, ne samo za školu, jer mi one pomožu da ostanem svu organizovana i da imam sve unapred već spremno, isplanirano i istaknuto. Na primer, pored školskih beleški vodim beleške za:

  • Tehnike editovanja u Adobe Photoshop-u
  • Kristale i njihovu upotrebu
  • Blog i Youtube
  • Instagram
  • Kodiranje
  • Digitalni marketing

Mislim da ni sama ne znam koliko sam sveska potrošila za izvlačenje beleški u ovim navedenim stvarima i u njihovim različitim segmentima haha…

Sve u svemu, vratimo se mi na našu prvobitnu temu..

U srednjoj školi i na fakultetu ćete morati da usavršite više metoda vođenja beležaka.

Beleške se mogu voditi na različite načine kao što su:

  • vođenje beleška sa časa
  • vođenje beleška iz užbenika
  • vošenje beleška koje je istakao profesor
  • i sl.

A u ovom postu ću vam izneti ultimate vodič kako možete voditi lepe i organizovane beleške koje će vam pomoći pri učenju gradiva. Uživajte!


Napomena: Ovaj blog post pripada serijalu mojih blog postova pod nazivom „srednja škola & fakultet“. U napomenutom serijalu pričam vam o mojim iskustvima, kao i događanjima iz srednje škole, a uskoro i fakulteta. Pored toga u ovom tagu možete da pronađete različite savete za učenje, dobijanje dobrih ocena, upis na fakultet itd.

Serijal možete posetiti odlaskom na moj #srednja škola i fakultet.


VOĐENJE BELEŽAKA SA PREDAVANJA

Zapisivanje predavanja može biti mač sa dve oštrice. Velike su šanse da ako zapisujete svaku pojedinost koju vaš profesor govori, nećete zadržati nikakve podatke. Kada to učinite, vaše beleške vam možda neće imati smisla ni kada ih pregledate. Ono što će vam pomoći da zadržite i razumete predavanje je angažovanje i slušanje. Teško je slušati dok pišete! Zato budite sigurni da zapisujete samo ključne tačke!

RUKOPIS

Pre svega, definitivno ćete želeti da možete da čitate svoje beleške. Takođe, kada uložite dodatno vreme da biste se uverili da je rukopis dobar, imaćete to dodatno vreme da zadržite i razumete informacije.

BOJE

Korišćenje boja može biti odličan oblik organizacije kada je u pitanju beleženje! Međutim, pokušajte da koristite najviše jednu ili dve dodatne boje. Što su vaše beleške „zauzetije“, teže će ih biti razumeti. Takođe biste trebali dati sve od sebe da izbegnete crtanje sa strane, osim ako vam to pomaže da se usredsredite.

PROFESOROVE BELEŠKE

Svi profesori su različiti; ali po mom iskustvu, mnogi profesori će svoja predavanja postaviti na internet. Ovo je odličan način da osvežite pamćenje i usavršite beleške. Nemojte ovo koristiti kao izgovor da ne idete na časove!

VOĐENJE BELEŽAKA IZ KNJIGE

Čitanje udžbenika može biti dosadno i zamorno. Iz mog iskustva, profesori u srednjim školama dodeljuju udžbenike na profesionalnom nivou, sami biraju knjige koje su najbolje za đake. A uglavnom te kvalitetnije knjige imaju višak sadržaja i manjak procesa, tako da pravljenje dobrih beleški ponekad vam je jedina nada da razumete sadržaj vaših udžbenika.

REZIMIRANJE

Pre nego što uopšte počnete da čitate, pregledajte naslove i podnaslove, pitanja na kraju poglavlja i sve grafikone i slike. Takođe, uverite se da razumete sve podebljane ili kurzivne ključne reči koje se pojavljuju tokom čitanja.

ISTAKNUTI

Pročitajte jednom dodeljene stranice bez prestanka da pravite beleške. Dok to radite, istaknite ključne tačke u svom udžbeniku da biste kasnije vodili beleške. Ako vam je sadržaj teško razumljiv, pokušajte čitati naglas ili promeniti položaj u kome sedite. Takve male stvari mogu uveliko poboljšati fokus i razumevanje!

PONOVO PROČITAJTE TEKST

Pročitajte ponovo! Koliko god da je zamorno, ponekad je najbolje što možete učiniti da pročitate gradivo više puta. Nakon što ponovo pročitate tekst, pregledajte beleške nekoliko puta. Preporučila bih da ne pokušavate da završite čitav zadatak čitanja u jednoj nedelji.

NACRT ZA PAPIR

Izrada skice je odličan način da se pozabavite velikim pismenim zadatkom. Otkriću vam da kada prvo napravim nacrt, moj proces pisanja postaje mnogo, mnogo kraći. Skiciranje je dobar alat za organizaciju koji osigurava da pokrivate sve važne teme za svoju tezu.

SEKCIJE

Počnite svoj nacrt sa naslovima i podnaslovima za svaki odeljak ili pasus. Vaši naslovi će biti svaka velika tema koju planirate da obradite, a vaši podnaslovi će biti ključne tačke u vašim velikim temama.

NUMERISANA LISTA

Ispod svakog podnaslova napravite listu sa nabrajanjem nekih stvari koje planirate pokriti u okviru svake od ovih manjih tema. To može biti nekoliko reči, pa čak i par rečenica. U zavisnosti od toga koliko ozbiljno shvatate svoj nacrt, vaš esej zaista može početi da se sastaje u ovoj fazi.

CITATI

Lično, više volim da u svoj nacrt uključim neka istraživanja i citate. Opet, ovo će samo smanjiti vaše opterećenje za kasnije. Takođe, ništa nije gore od unošenja informacija u svoj nacrt, a zatim i nemogućnosti da pronađete izvor kada budete spremni da ga postavite na sajt! Mnogo je efikasnije učiniti sve odjednom!

BONUS SAVETI

Studije pokazuju da je jedna od najefikasnijih metoda proučavanja prepisivanje beležaka.

Ponekad je tako primamljivo zatražiti od kolega iz razreda njihove beleške za kopiranje; ali jednostavno nije vredno toga! Koliko god može biti odvratno odvojiti vreme za pisanje kvalitetnih beleški, toliko će vam dugoročno pomoći.

Nadam se da su ovi saveti od pomoći! Ako imate neke dobre metode za beleženje koje želite da podelite, javite mi u komentarima!


Ukoliko vam se svideo ovaj post, onda vam savetujem da pročitati i:

Takođe, ako vam se svideo moj blog možete postati redovan čitalac moga bloga, tako što će te me zapratiti na instagramu @ememblog.rs i gledati moje storije. Obzirom da na mome blogu koji sada čitate svaki dan izlaze novi blog postovi, putem instagrama će te biti obavešteni kada u toku dana izlaze i biće vam ostavljen swipe up link da bi ste čitali svaki novi post koji izbacim!

P.S. Možete me zapratiti i na drugim društvenim medijima:

This image has an empty alt attribute; its file name is 1606739440691-1-517x1024.jpg

Slične objave