U intervjuu od strane Bloger Festa, dobila sam pitanje koje glasi: „ Koliko vremena na dnevnom nivou posvetiš pisanju bloga i osmišljanja narednog sadržaja koji ćeš kačiti na društvene mreže?„.

Na to pitanje sam odgovorila da sadržaj moga bloga osmišljam godinu dana unapred, dok web postove pišem šest meseci unapren.

Ovaj odgovor po prilično je zbunio moju blog publiku i dobila dosta pitanja na temu kako izgleda to moje planiranje blog sadržaja. Zato sam danas tu sa vama, da bih vam približila malo situaciju kako ja to planiram i kreiram svoj blog sadržaj.

1. NEDELJNO OSMIŠLJANJE SADRŽAJA

Obožavam da sadržaj planiram na dnevnoj bazi. U toku dana svesno, pa čak ponekad i nesvesno, padne mi neka ideja za blog napamet.

Moj dan je prilično jednostavan, ujutru škola, popodne rad na blogu, možda neki izlazak u grad i uveče opuštanje uz serije ili igrice. Koliko god moj dan zvučao basic, u njemu se uvek desi nešto što mi pruži inspiraciju za novi post na mome blogu.

Na primer. Pre par meseci šetala sam gradom sa drugaricom i nekako smo došle na priču o današnjim trendovima u svetu poput Starbuck, Escape Room, Tik Tok, mitovi… U jednom trenutku pomislila sam „Zašto ne napisati pod o današnjim trendovima, to bi bilo zakon“ i tako sam dobila preko pet ideja tokom jednog dana.

Odmah dan posle toga, u školi sam načula da mnoge devojke imaju ljubavnih problema, pa sam odlučila da u svoj planer zapišem sve probleme koje čujem da devojke u mojoj školi imaju i onda napišem rešenja za njihove probleme na web blogu i objavim to u ljubavnom serijalu.

Tako da, kao što možete primetiti, u toku dana veliki broj ideja možete dobiti, samo ako malo bolje obratite pažnju na svet oko vas.

2. SEZONSKO OSMIŠLJANJE SADRŽAJA

Moj omiljeni način osmišljanja sadržaja na mome web blogu jeste putem sezonskog osmišljanja. Uglavnom svoj blog delim na sezone:

 • Prolećna sezona
 • Letnja sezona
 • Jesenja sezona
 • Zimska sezona

A te sezone delim na pod sezone. Na primer, za letnju sezonu, pod sezone bile bi:

 • Sezona osmišljanja šta raditi na leto
 • Sezona putovanja
 • Sezona priča sa putovanja
 • Sezona promocija mesta na kojima bi trebali ljudi da putuju
 • Sezona šta raditi ako leto provodite kod kuće

Ovo je nešto što obožavam čak godinu dana unapred da planiram, da bih za vreme kada mi trebaju ovi postovi, mogla da ih napišem i objavim!

3. GODIŠNJE OSMIŠLJANJE PLANA ZA RAD BLOGA

Godinu dana unapred imam osmišljeno plan rada bloga za narednu godinu. Taj plan mi odlično služi da bi znala kako da raspodelim svoje vreme i koji su prioriteti na blogu kojim bi trebala da se bavim.

Prošle godine baš u ovom periodu planirala sam sve što sada možete da vidite na čemu se radi na mom blogu:

 • Model blog na instagramu – Januar (odradjeno)
 • Freebie o web blogu – April (odradjeno)
 • Freebie o __________ – Jun (u procesu rada)
 • Online prodavnica sa tri linije produkta – Jul (u procesu rada, 80% završeno)
 • Letnja sezona – Jun, Jul, Avgust (napisano, čeka se objavljivanje)

Dalje ne bih mogla da nastavim, jer neke stvari ipak trebaju da ostanu iznenadjenje, zar ne? 😉

Trenutno osmišljam plan za April 2021 godine, tako da nikada nisam u situaciji da ne znam šta i kako da radim.

4. VANDREDNO PLANIRANJE SADRŽAJA

Na mome web blogu, imam postove koje čuvam za „vandredno stanje bloga“.

Ukoliko niste znali, sledeće godine završavam srednju školu i naravno tu će biti čitav haos zbog prijemnog ispita. A pošto ja idem u stručnu umetničku školu, ja ću imati specijalni umetnički prijemni i odvojeni prijemni za fakultet koji želim da upišem i koji nema veze za umetnošću. Tako da me čeka prilično puno posla i sumnjam da ću u tom periodu moći da posvećujem sve svoje vreme blogovanju.

Tako da sada kada mi padne neka ideja na pamet, a ne osećam kao da je prikladno vreme da tu temu objavim. Ja je napišem, svrstam je u moje „vandredno stanje postovi“ i tu će ona da čeka sledeću godinu.

A te sledeće godine kada budem bila u opštem haosu, izbacivaću lako svoje objave na blog i neću biti u zaostatku, čitaoci će nastaviti da posećuju moj blog i sve će biti odlično.

PROCES OSMIŠLJANJA SADRŽAJA

Proces osmišljanja sadržaja je jednostavan. Prvo počinjem od godišnjeg osmišljanja blog plana. Tu izvučem najbitnije stvari koje moram da odradim za tu godinu. Raspodelim ih na mesece koje mislim da će biti najpogodniji za to što planiram da odradim i to mi bude neki osnovni plan sa kojim se vodim.

Druga stvar koju radim jeste sezonsko planiranje sadržaja. Prvo sve podelim na osnovne sezone (proleće, leto, jesen, zima), tu zabeležim otprilike o čemu bih pisala, a onda ukoliko ima potrebe izvučem neke podsezone.

Treća stvar koju svakodnevno radim i koja se kroz sve ovo provlači jeste nedeljno osmišljanje sadržaja. Svakog dana ukoliko dobijem neku dobru ideju za post, update ili produkt, sve to zapišem i na kraju nedelje detaljno formulišem, a postove ispišem.

Četvrta i poslednja stavka na kojoj radim jeste vandredno planiranje sadržaja. Prvo izračunam koliko dugo bi trajalo to vandredno stanje sadržaja, onda odredim koliko postova bih kačila tokom tog vandrednog stanja i toliko postova onda napišem.

Po mojim proračunima vandredno stanje bi počelo u Januaru 2021 godine i trajalo bi do kraja Juna 2021 godine, što je tačno 6 meseci. Ukoliko postove kačim svakog utorka i petka, šest meseci uzastopno, to znači da mi treba oko 54 postova spremljeno.

I tako, šta smislim, to zapišem, pa gledam u mome blog planeru šta bih i kada mogla da objavim i do kog roka da završim 😀

Savetujem vam da ukoliko vodite blog i želite lepo da isplanirate svoj sadržaj, kraj sebe imate svesku koja će biti vaš „blog planer“ gde ćete moći da zapisujete sve vaše ideje za vaš blog!

Takodje, ukoliko vam se svideo ovaj post, savetujem vam da pročitate:

P.S. Ne zaboravite da posetite moje najnovije objave na blogu:

Slične objave