Pozdrav dragi moji čitaoci bloga i dobrodošli u dugo isčekivani blog post na mome web sajtu! U današnjem blog postu ću vam odgovoriti na trenutno najaktuelnija pitanja vezana za moj blog i dalju kreaciju sadržaja na mojim društvenim medijima, u ovo spada redizajn mojih društvenih platformi, kreacija novih kategorija na blogu, moje Novembarsko odsustvo i ostale interesantne teme na koje ću vam odgovoriti u ovom postu!

Savetujem vam da napravite sebi jednu toplu čokoladu, uzmete keksiće, i spremite se za čitanje današnjeg blog posta! 😉

Nagoveštaj: Koliko god današnji post bio informativan u smislu odgovaranja na trenutno aktuelna pitanja povodom mog rada na platformama, takođe će današnji post biti i edukativan u okviru ličnog razvoja i biznisa. Tako da za sve koji su u ovom polju, verujem da će te kroz današnji post moći da izvučete mnoge interesantne procese koji će vam biti od koristi u privatnom životu.


1. MOJE NOVEMBARSKO ODSUSTVO

Prvo pitanje na koje ću danas da odgovorim jeste vezano za moje Novembarsko odsustvo.

Kao što su mnogi od vas primetili, čitavog Novembra meseca nisam objavila apsolutno ništa na moju blog stranicu, ni na moj youtube kanal.

Ovo je realno izuzetno čudna pojava, obzirom da sam ja tip blogerke koja ne podnosi da pravi pauze pri kreaciji sadržaja.

Lično znam koliko ume biti frustrirajuće kada volite da čitate određenu blog stranicu ili da pratite određeni sadržaj i odjednom ubacivanje noviteta (novih postova, videa, samog sadržaja) nestane! I zato se uvek trudim da budem redovna sa izbacivanjem sadržaja na mojim društvenim medijima, pogotovo na blogu, obzirom da je ovo moja glavna platforma.

Mada, koliko god izbegavala da pravim pauze, drago mi je što sam ovog Novembra pauzirala, obzirom da je ovo bila najkvalitetnija pauza koja mi je bila preko potrebna.

Od Maja meseca ove godine intenzivno sam krenula da se bavim ličnim razvojem. Počela sam da učim mnogo više o ljudskim emocijima, našem unutrašnjem detetu, obrazcima ponašanja, samopoštovanju i ljubavi prema sebi, pronalasku naše svrhe, i tako dalje.

I od Maja 2021 godine, pa sve do sada, promena koja je nastala u mom kompletnom mentalnom sklopu je ogromna!

Ovih sedam meseci svakog dana radila bih na nečemu novom i tražila bih nove načine da unapredim sebe i svaki put kada bih otvorila neko novo poglavlje u radu na sebi, otvorili bi se i brojni izazovi sa kojima sam morala da se suočim. A mnogi od tih izazova nisu bili nimalo laki…

Verujem da je moj najizazovniji period bio baš sam početak.

Shvatila sam da ukoliko želim uspešno da promenim sebe na bolje, moram da isečem stvari koje su me kočile iz samog korena. Tako da je moj sam početak u radu na sebi bio susret sa mojim najvećim strahovima i traumama koje sam nosila čitavog svog života.

Svako od nas ima neku svoju traumu, neki svoj strah i neke svoje „demone“ koji ga proganjaju i koji su početak svega.

I ukoliko se čitava ta negativna priča ne zaseče u samom korenu, ona će nastaviti da se širi i sve situacije i scenariji koje pokušavamo da izbegnemo će da se ponove.

Spiritualni ljudi bi na ovo rekli:

Sve što nam se u životu dešava, dešava se sa razlogom. Svaka osoba koju upoznamo i svaka situacija u kojoj se nađemo je tu da nas nauči nešto novo, a sada je pitanje hoćemo li uspešno usvojiti ovu jednu životnu lekciju ili ćemo je uzeti zdravo za gotovo i potruditi se da pobegnemo od nje.

Kada rešimo određenu životu lekciju, nova lekcija će se pojaviti. Svaka sledeća lekcija je sve lakša i lakša, i svaka nova lekcija donosi nam nova znanja i mir za kakvim oduvek tragamo.

Sa druge strane, ukoliko odlučimo da zanemarimo određenu životnu lekciju i odlučimo da se vodimo starim principima, uverenjima i strahovima, čak i kada se jedva budemo izvukli iz te situacije u kojoj smo patili, pojaviće se nova situacija, novi ljudi, novo mesto, ali će scenario uvek biti isti. I sve će se ponavljati, dok konačno ne odlučimo da skupimo snagu i izađemo iz tog začaranog kruga u kome se nalazimo.

Znate li zašto je rad na sebi toliko dobar, ali ume biti toliko naporan?

To je zato što sve ove životne lekcije nama dolaze u određenom periodu našeg životnog ciklusa, i na nama je sve te lekcije da uspešno završimo.

Međutim, osoba koja nije u ličnom razvoju na ovo ne gleda na ovakav način, tako da ono što se dešava jeste da takva osoba nesvesno ispunjava neke lekcije, dok u nekim lekcijama konstantno pada i nikako da ih nauči.

Samim time sebe dovodi do stanja nezadovoljstva, što potencijalno može dovesti do depresije.

Kada odlučite da pokrenete postupak rada na sebi, vi svesno otvarate polja života koja su vam najbolnija i menjate sve u šta ste verovali čitav svoj život da bi ste došli do mnogo boljeg mentalnog i emotivnog stanja.

U ovom periodu izuzetno brzo učite lekcije, jer ste svesni onoga što radite i znate tačno šta tražite i šta mora da se iskoreni.

Prva tri meseca lično sam posvetila radu na nekim od mojih najdubljih trauma i strahova koje vučem sa sobom od malih nogu, i moram da vam priznam taj period je bio tako težak i tako bolan, ali sam na kraju uspela da se izborim sa svime što mi je stalo na put i svoje traume, strahove i demone sam u samom korenu zasekla.

Kada sam to uradila izašla sam iz onog začaranog kola o kome sam iznad pričala i odjednom sam se pojavila na novoj stazi, koja je bila mnogo svetlija, lepša, prijatnija, i po prvi put u životu osetila sam takvo olakšanje i takvu ljubav prema sebi, što sam mislila da nikada neću doživeti.

To je bio samo jedan od izazova sa kojima sam se suočila, od tada na moj put konstantno dolaze novi izazovi na kojima radim i nove lekcije koje učim, i što sam duže u ovoj sferi rada na sebi, to brže i lakše otvaram i zatvaram procese.

Novembar je bio mesec koji sam odlučila da posvetim pronalaženju sebe online.

Shvatila sam da koliko god ja volela svima vama da pomažem, koliko god volela da za vas kreiram sadržaj u kome će te uživati, ja nikada zapravo nisam pronašla svoj zvanični lični pečat i svoje JA na društvenim mrežama.

Uvek su me trendovi i statistike prepravljivali i koliko god da se moj sadržaj unapredio, kao i ja sama, osećala sam da tu fali nešto više.

Detaljno sam pronašla kroz sve moje društveme medije i gledala sam kontent kakav plasiram, šta sam to ja, šta je to što je zapravo moje i što sam iz srca kreirala (a da nije bilo zasnivano ni na kakvom trendu ili tuđem uticaju), kakva je moja sama persona online i da li sam to zapravo ja.

I u toj potrazi za sobom online, odlučila sam da obustavim bilo kakvu kreaciju sadržaja ovde i na youtube-u, dok ne pronađem sebe i ne shvatim kako doći do toga što ja želim da predstavim vama.


2. RAD NA MOJIM DRUŠTVENIM PLATFORMAMA

Kako sam krenula da radim na promeni mojih društvenih platforma, primetila sam da je svaka moja platforma bukvalno bila kao platforma za sebe. Svaka je pričala neku drugačiju priču, svaka je plasirala drugačiji sadržaj i drugačiju estetiku.

Čist primer:

Primetila sam da sam se na TikTok-u prilično fokusirala na praćenje trendova i kopiranje dugih kreatora.

Plasirala sam sadržaj koji nema nikakve veze sa mnom, mojim biznisom i privatnim životom.

Na instagramu sam neviđeno puno plasirala slike koje sam uzela na fotografisanjima na kojima sam bila, i koliko god te slike bile estetski prelepe, ni jedna nije opisivala moj privatni život i biznis koji pokušavam da plasiram online.

Svi su mislili da sam fashion blogerka, i svako ko me je upoznao ili ko me je zapratio, nije imao pojma čime se bavim pa čak i kada bih ušla u priču moga biznisa.

Na mojoj blog stranici nigde nije bilo konkretnog opisa čime se bavim, nije postojalo ništa što pokazuje kakva sam ja ličnost, a sve teme su bile rabacane na sve strane.

Ono što sam takođe primetila jeste da sam se na skoro svakoj platformi ponašala drugačije, što sada kada gledam iz ove perspektive je apsolutna katastrofa.

Ni sama ne mogu da verujem u kakvo sam stanje dovela svoje društvene platforme.

Ali od kritikovanja sebe neću dobiti ništa.

Kada sam pronašla svoju svrhu online, kada sam konačno pronašla sebe i kako želim da se plasiram. Započela sam sa promenom mojih društvenih medija!

Prvo sam naravno počela sa radom na svojoj blog stranici!

Pošto sam dominantno u bloger industriji, pratim različite kreatore i različite blog stranice i gledala sam šta baš njih čini posebnima, šta je ono što je njihov lični pečat. I tako sam realno provela veliki broj sati gledajući tuđe blog stranice i dajući sebi inspiraciju kako bih volela da moja blog stranica izgleda.

Nakon dugog smišljanja izgleda stranice, uz pomoć Elementora Pro uspela sam da realizujem tu svoju viziju i kao što možete videti sada moja stranica izgleda potpuno drugačije!

Ranije ste na mojoj stranici mogli da pronađete:

  • slide postova
  • post hronologiju
  • prodavnicu
  • freebie
  • postove koje ste propustili

Sada na mojoj stranici možete da pronađete:

  • slide biznis postova
  • kategorije
  • dobrodošlicu na blog stranicu
  • cilj bloga
  • benefite čitanja bloga i učlanjenja u zajednicu
  • prodavnicu
  • dešavanja tokom meseca
  • mini uvod o meni i mome blogu
  • moje društvene platforme
  • prijava za newsletter

Takođe sam sve prebacila na srpski jezik i dodala sam pod kategorije da bi ste se lakše snašli kada tražite postove iz određene oblasti.

Na primer.

Sada biznis kategorija ima pod kategorije:

  • Instagram
  • Blogovanje

I ukoliko nekoga interesuje, hajde da kažemo, samo instagram, umesto da ulazi u samu kategoriju „biznis“ i da traga za instagram postovima, lagano će ih nači u ovoj pod kategoriji.

U kategoriju način života, ubacila sam nekoliko pod kategorija kao što su:

  • moda
  • lični razvoj
  • pomoć tinejdžerima
  • zimska sezona

Kategorija „način života“ na mome blogu je veoma specifična, jer sam blog vodim od svoje 14 godine i pisala sam o toliko različitih tema da ih ni sama ne mogu prebrojati!

Međutim, izvukla sam najčitanije i najvažnije teme i od njih sam kreirala pod kategorije.

Takođe sam dodala novu kategoriju na mome blogu pod nazivom „lični razvoj“, obzirom da bih volela da beležim svoj proces rada na sebi i da vas naučim kako možete postići isto, ukoliko ste naravno zainteresovani za promenu ka boljem. <3

Još neke promene sam izvršila na samoj blog stranici, ali o tome ću detaljnije da pričam u nekom od mojih narednih biznis blog postova. 😉

Što se instagram tiče…

odlučila sam da na njemu promenim biografiju, da više istaknem u naglascima čime se bavim i da spojim svoje slike sa dizajniranim objavama koje su vezane za ono čime se bavim – prodajom digitalnih kurseva online.

Kao što možete da vidite sa leve strane se nalazi moj instagram feed pre. On sadrži isključivo moje slike i slike estetičnog ambijenta.

Dok se sa desne strane nalazi moj instagram feed sada koji sadrži moje slike, estetične slike ambijenta + sadržaj koji je vezan za ono čime se bavim.

I konačno, nakon toliko dugo vremena, ljudi kapiraju čime se bavim i od kako sam promenila svoj rad na instagramu, počela sam da dobijam mnogo više pitanja vezano za biznis, poslovanje, moj kurs i druge platforme koje vodim. Što je jedan veliki uspeh!

Isto to sam uradila i na tiktok-u!

Od sadržaja koji nije imao nikakvu shvarhu i koji je kreiran jer sam znala da će postati viralan, počela sam da objavljujem sadržaj koji je mnogo više relevantan sa onime čime se bavim, sa mojim drugim platformama i sa mnom.

I nakon što sam to uradila, dobila sam mnogo veću podršku na tiktok-u i osećam se ponosno sa sadržajem koji sada plasiram!

Tako da mi je izuzetno prijala ova pauza koju sam napravila tokom Novembra i sada sam spremna da krenem u nove pobede što se tiče moga biznisa!

A ono što je defintivino najlepše od svega jeste što ponovo počinjem da volim svoje društvene platforme i konačno se osećam konforno na njima!


3. NOVITETI U OKVIRU MOG „INSTAGRAM MASTERCOURSE-A“

Jedna veoma interesantna informacija koja će vas oduševiti jeste da sam odlučila da ubacim još neke novitete u okviru mog glavnog kursa u prodavnici „Instagram mastercourse“.

Pored toga što će te prilikom kupovine kursa dobiti:

  • svojo znanje vezano za instagram, digitalni marketing, prodaju proizvoda i copywritting
  • digitalnu knjigu od 200+ strana
  • radnu svesku koja ide uz digitalnu knjigu
  • članstvo u emem zajednici
  • priliku da postanete ambasador brenda i zaradite 30% od prodaje svakog proizvoda iz prodavnice

Dobijate i:

  • video sadržaj od 20h+ gde ću vam sve što je ispričano u kursu (i više) pokazati kako da uradite u primenite u praksi

Ovo je projekat na kome trenutno radim i nadam se da će krajem Januara 2022 ovaj novitet biti i zvanično ubačen u instagram mastercourse.

Svi koji su kupili kurs do sada, naravno dobiće naknadno ovaj sadržaj, potpuno besplatno!


4. ZIMSKA SEZONA NA BLOGU

Danas je 1. Decembar i obično u ovo vreme se na mome blogu organizuje zimska sezona pod nazivom „31 dan sa Emem“, mnogima je takođe poznata i kao Blogmas sezona. Gde svakog dana u toku ovog meseca kačim nove zimske objave vezane za praznike i Decembarsku magičnu euforiju koja vlada širom sveta!

Međutim, ove godine sam donela odluku da ne održim ovu sezonu na mome blogu.

Koliko god iz sveg srca volela moje praznične sezone na blogu, osećam kao da sam trenutno u takvom periodu gde još uvek pronalazim sebe i postavljam sebe online, a čitava priča sa ovom sezonom verujem da bi me iscrpela i da bi se ponovo izgubila.

Zašto ovo pričam?

Blogmas jeste jedna divna sezona na blogu svakog blogera i ovo zaista jeste jedan događaj koji vredi kreirati!

Međutim, surova realnost Blogmas-a jeste da kreacija 31 posta u okviru ove sezone ume da bude izuzetno naporna i veoma često je blogerima dovoljno da napišu 8 prazničnih postova da bi rekli sve šta imaju. Sve preko toga su postovi koji su bukvalno kreirani da bi popunili broj postova u sezoni.

Lično sam se uvek trudila da moji praznični postovi budu unikatni i zabavni za čitanje i verujem da sam uspela u tome, obzirom da je moj blog najčitaniji baš u toku ove sezone.

Kada kreiram blogmas uglavnom uvek dobijem ludački broj novih poseta blogu kao što su od 20,000 novih ljudi pa sve do 80,000 novih ljudi.

I da, to zvuči jako primamljivo i jeste obožavam svoju zimsku sezonu i čari koje donosim na moj blog sa njom.

Ali, shvatila sam da trenutno imam toliko puno prazničnih postova kreiranih, na apsolutno svaku moguću prazničnu temu da nemam više o čemu da pišem.

A ti postovi koje sam kreirala su long term postovi. U prevodu, bilo da ste ih čitali tada kada sam ih izbacila ili da ih čitate nakon pet godina, oni će uvek biti aktuelni, uvek će biti u trendu i uvek će vam pomoći da dobijete ono što želite, jer su dugoročno pisani.

Zato sam morala da donesem baš ovu odluku za ovu godinu.

Naravno, ovo ne znači da nikada više neću kreirati „31 dan sa Emem“ i ovo ne znači da neću kačiti zimske postove ovog Decembra.

Sasvim suprotno!

Ovog Decembra ću kačiti zimske postove, ali ću kačiti samo onaj broj postova koliko budem imala novih ideja za pisanje i novih tema koje bi trebalo da se pokriju.

Gledaću da se ove godine fokusiram na kreaciju novih kvalitetnih zimskih postova, kakve do sada niste videli.

A vas ukoliko interesuje da čitate još postova kojima vlada praznična idila, savetujem vam da posetite moju pod kategoriju „ZIMSKA SEZONA“ gde se nalaze zimski postovi i blogmas sezone na mome blogu.

Iskreno verujem i osećam da ću u budućnosti kreirati još blogmas-a, ali ove godine će biti ovako. 🙂


I ovde dolazimo zvanično do kraja današnjeg posta i ovog blog / life update-a.

Nadam se da sam odgovorila na sva vaša pitanja, a ukoliko vas interesuje nešto više, osećajte se komforno da mi pustite poruku putem instagram inbox-a!

P.S. Ovom prilikom pozivam vas da pročitate najnovije postove na mome blogu:

Pratite me i na medijima:

Slične objave

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *