Obožavam da čitam knjige, uz njih se opustim i prepustim svetu mašte.

Dolazi nam zima i hladno vreme. Koliko god uživala u praznicima i samom dočeku Nove Godine, sneg, kiša i hladnoća su tri stvari koje ne mogu da podnesem. Uvek sam pronalazila leto više opuštenijim, slobodnijim i prijatnijim, dok je zima za mene veoma depresivna, vuče me ka lošoj energiji i negativnim mislima. Veoma sam zimogrožljiva, tako da moja zima prolazi u školi, kući ili nekom tržnom centru.

Medjutim, jedina stvar koju bi mogli da kažemo da volim kod zime, jeste kada se nakon tople kupke ušuškam u krevet i uzmem knjigu da čitam. Knjige mi pomažu da otklonim stres i utonem u svet drugih likova i njihovih avantura.

Znam da svi vi volite da čitate, zato ću vam danas podeliti moje omiljene knjige ove zime!

Giom Muso – Ako sutra ne postoji

Ona je njegova prošlost. On je njena budućnost.

Ema živi u Njujorku. Sa trideset dve godine, i dalje traži onog pravog.

Metju živi u Bostonu. Izgubio je ženu u strašnoj nesreći, i sam odgaja svoju četvorogodišnju ćerkicu.

Sudbinski susret u virtuelnom svetu dovešće ih do toga da veruju da su možda najzad pronašli sreću. Nestrpljivi da se upoznaju, dogovaraju večeru u malom italijanskom restoranu na Menhetnu.

Istog dana u isto vreme, oboje otvaraju vrata tog restorana i odlaze do istog stola. Pa ipak, putevi im se nikad neće ukrstiti.

Da li je to igra laži? Izmišljotina mašte? Manipulacija? Uhvaćeni u obliku stvarnosti koji ne mogu da pojme, Metju i Ema brzo shvataju da to nije samo propuštena prilika…

Aleksandar Dima – Grof Monte Kristo

Epska saga o osveti, mržnji, ljubavi i pravdi.

Edmond Dantes plemenit je i naočit kapetan, zaljubljen u prelepu Mersedes. Ali nesrećni mladić postaje žrtva ljutih i ambicioznih rivala: Danglar želi da se dočepa njegovog zlata, Kadrus je zlikovac koji želi ličnu osvetu, a podli pukovnik Mondego želi Mersedes za ženu. Optužuju Edmonda za izdaju, i to na dan njegovog venčanja, a on postaje zatočenik zloglasnog zatvora.

Ipak, Dantes uspeva da se izbavi iz zatočeništva i na zabačenom ostrvu pronalazi ogromno blago. Petnaest godina kasnije vraća se u Pariz, a njegovi neprijatelji u bogatom i tajanstvenom grofu Monte Kristo ne prepoznaju čoveka koga su izdali.

Međutim, da li će Dantes zaista uspeti da dostigne sreću koja mu izmiče iz ruku čitavog života?

Bojan Ljubenović – Pisma iz Srbije

Pisma iz Srbije sadrži stotinu satiričnih i duhovitih pisama koja Ljubenovićev izmišljeni stranac piše svojima negde u inostranstvu, opisujući današnju Srbiju.

Momo Kapor – Beleške jedne Ane

Ova knjiga, koja se prvo pojavila u časopisu Bazar gde je izlazila u nastavcima, vraća nas u jedno srećno, čedno vreme, koje nije slutilo na sve ono što nam se dogodilo kasnije.
Novi čitaoci, koji se možda sada prvi put susreću sa prozom Mome Kapora, naći će u njegovim ranim tekstovima neke od odgovora koji će im pomoći da bolje shvate sadašnji trenutak jer Ana nastavlja svoj život, nezavisno od našeg poimanja vremena. Ona je arhetip Beograđanke koju i danas srećemo.

Iz predgovora Ane Kapor

Kada bi trebalo odabrati jedno delo Mome Kapora koje ga najbolje predstavlja, onda bi to svakako bila knjiga Beleške jedne Ane koja je danas ponovo pred nama.

Svet posmatran iz ugla tinejdžerke, ispričan prepoznatljivim beogradskim žargonom i ilustrovan autorovom rukom, u isto vreme je i duhovita ali i nemilosrdna analiza jednog vremena.

Ova knjiga koja je objavljena 1972. godine bitno je uticala na tadašnju jugoslovensku književnu scenu. Svrstana je u kategoriju „džins proze“, čiji je Kapor jedan od najizrazitijih predstavnika.

Beleške jedne Ane će nas nasmejati, ali i podstaknuti da razmišljamo o večitim pitanjima, koja kao i generacije pre nas, svakodnevno sebi postavljamo.

Mišel Zink – Proročanstvo Sestara

I kao zadnju knjigu spomenutu u ovom postu, htela bih da vam preporučim trologiju Mišel Zink „Proročanstvo sestara“. Ovu knjigu sam pročitala pre nekih godinu dana, medjutim toliko mi se svidja da planiram ove zime ponovo da je pročitam! A radnja ide ovako…

Sestre bliznakinje, Lija i Alis Miltrop upravo su postale siročad. Takođe su upravo postale smrtni neprijatelji. Kako se upoznaju sa ulogama koje moraju da odigraju u proročanstvu koje je čitave generacije sestara okretalo jedne protiv drugih, sve više se upliću u misteriju koja obavija smrt njihovih roditelja, jednog dečaka, jednu knjigu i čitav život pod velom tajne. Lija i Alis ne znaju kome mogu da veruju. Znaju jedino da ne smeju da veruju jedna drugoj.

DREVNO PROROČANSTVO ISPREČIĆE SE IZMEĐU DVE SESTRE – JEDNA JE NA STRANI DOBRA… DRUGA NA STRANI ZLA… KOJA ĆE POBEDITI?

Ovo su knjige koje sam pročitala ovog Novembra / Decembra, a uskoro planiram da započnem sa čitanjem Giom Muso „Ostani Kraj Mene“. Kada je pročitam obavezno vam pišem utiske na mom instastoriju!

Uživajte u ovoj zimi i ne zaboravite da posetite knjižare i nabavite novu knjigu sa novom avanturom u kojoj ćete uživati ovih hladnih zimskih dana 🙂

Ukoliko vam se svideo ovaj post, ne zaboravite da pročitate i:

P.S. Takodje možete da pročitate neke od mojih najnovijih postova:

Slične objave