Pre par nedelja na insagramu sam dobila poruku od jedne kompanije koja prodaje proizvode iz Koreje i u poruci piše da oni traže influencere i da bi voleli da saradjuju sa mnom. Ja volim koreju, volim korejske grupe, korejsku kulturu, korejske serije, ali pre svega OBOŽAVAM korejske proizvode, koji su do pre godinu dana koštali 5.000 dinara, sada konačno mogu da ih dobijem za besplatno! Ukratko, pristala sam na saradnju i pitala sam ih „Kakvu saradnju tačno želite?“

Postoje razne vrste saradnji. Postoje saradnje koje se obavljaju na instagramu i koje su uglavnom okači na stori njihov proizvod, napravi post o njihovom proizvodu ili napravi video tutorial. Postoje i saradnje na web-u, a to je oni mi pošalju proizvod a ja napišem detaljnu recenziju o njima + napravim tutorial.

Ranije, svaka moja saradnj bila je vi meni dajete proizvod, ja vama dajem reklamu. Finito!

Ali onda sam dobila neočekivano pitanje od strane tog brenda. A pitanje je glasilo…

„Možete li nam poslati vaš rate card?“

Rate Card? Holy moly šta je uopšte to?

Rate Card…Da li to oni žele da im pošaljem svoju statistiku? Ne….onda bi jednostavno pitali za statistiku. Jel oni to žele da im ja pošaljem koja sam po popularnosti na instagramu?! Pa bila bih milionita pored Ariane Grande, Nicky Minaj, BTS, BlackPink, Ellen i svih tih poznatih ličnosti! Možda hoće da im pošaljem koja sam blogerka na Balkanu?! Mada bilo bi jako glupo da napišem „Ja sam drugo mesto na čitavom Balkanu!“, to definitivno nije to….šta je zaboga RATE CARD?!

Trebala sam pola interneta da pretražim da bih shvatila šta je to rate card i šta to oni traže od mene. A da se vi ne bi ste našli u istoj situaciji, tu sam danas da vam pomognem da saznate šta je rate card i da je sami napravite!

ŠTA JE TO RATE CARD?

Rate Card je vaša kartica sa vašim uslugama i koliko plaćate po usluzi. Brend ili Kompanija žele da rade sa vama, ali ne može samo brend da ima profit od vas, vaše usluge moraju da budu naplaćene. Oni ne mogu da odrede koliku će sumu novca da vam pošalju za reklamu njihovog proizvoda, već vi morate da budete ti koji će izneti koliko vaše usluge koštaju.

Primer. Brend vam se javio, žele da urade saradnju sa vama. Ali vi morate njima da kažete koliko koja usluga košta kod vas. Hajde da napravimo sledeće statistike….

Ukoliko žele da napišete jedan post o njima, moraju da vam plate 200 dinara.

Ukoliko žele da napišete 2 posta o njima, moraju da plate 400 dinara.

Ukoliko žele da snimite tutorial, tačnije video kako isprobavate njihov proizvod, to košta 500 dinara.

Da bi oni znali šta žele da uradite za njih i da bi znali kolikim budžetom raspolažu, vi pre svega morate da im pošaljete vašu rate karticu sa ovim informacijama.

KAKO DA ZNAM KOLIKO DA NAPLAĆUJEM?

Sve zavisi koliko platilaca, lajkova i komentara imate na instagramu. Što se tiče koliko da naplaćujete po objavama, možete da odete na sajt „Instagram Money Calculator“ i on će vam izračunati koliko trebate da naplaćujete u odnosu na vašu aktivnost i vaše pratioce.

Ovo je na primer neka moja statistika u poslednjih 12 dana i izračunato mi je koliko u tih poslednjih 12 dana imam komentara i lajkova. Pratioci i objave ostaju isti. I po tome su mi izračunali koliko trebam da plaćam po postu.

Nažalost ovaj kalkulator ne računa koliko trebate plaćati po videu ili web postu, tako da je dalja računica na vama.

KAKO DA NAPRAVIM SVOJU RATE KARTICU?

Možete platiti nekog da vam je napravi ili je možete napraviti sami. Ja sam za izradu svoje web kartice koristila dve aplikacije na telefonu: PicsArt i Phonto.

PicsArt mi služi da stavim slike i dekorišem pozadinu, a Phonto mi služi da stavim fontove.

Evo par kartica koje vam mogu biti inspiracija:

Ovo je na primer moja trenutna kartica…

Udjite na Google ili Pinterest i ukucajte „Rate Card“ i naći ćete toliko puno divnih dizajna, koji će vas 100% motivisati!

UPOZORENJE:

Na vašem Rate Card nikako ne smete raditi sledeće:

  1. KOPIRATI nečiji Rate Card – vi možete biti INSPIRISANI nečijom karticom i onda pod tom inspiracijom napraviti nešto svoje. Vama na primer može da se svidi da ubacite sa kojim ste brendovima radili kao ja, pa vam se možda svidi da ubacite vaše društvene mreže kao na slici gore, pa vam se možda svidi da napravite neki fancy dizajn i to je okej! Ali nikako ne kopirajte nečiju tudju karticu! Ne mislim samo pod dizajn, već i pod usluge!
  2. Stavljati TUDJE slike – vaš rate card ne samo što prikazuje vaše usluge i cene, već i vas same! Ukoliko stavljate sliku na vaš rate card, onda ta slika MORA biti vaša!!! Naravno vi možete da stavite vaš logo ili animiranog lika po kome vas ljudi znaju. Ali stavljati slike druge osobe je sudski kažnjivo!

ŠTA SVE TREBA DA SADRŽI RATE CARD?

Generalno, na vama je da odlučite šta vaš rate card može da sadrži. On može da sadrži sledeće:

  • Cene za instagram objave
  • Cene za instagram storije
  • Cene za videe na instagramu
  • Cene za jedan web post
  • Cene za video na web postu
  • Cene za snimanje live videa sa njima
  • Cene za panelu sa njima
  • Cene za pravljenje videa na Yutube-u za njih

Takodje može da sadrži….

  • Ukoliko platite jedan post od 2EVRA dobijate – reklamu na stori i jedan post
  • Ukoliko platite dva posta od 4EVRA – dobijate dve reklame, dve slike i napisano o vašoj kompaniji i proizvodima
  • Ukoliko platite 6+ posta – dobijate sve navedeno od predhodnog, dobijate besplatan video tutorial i besplatan web post
  • Ukoliko platite jedan web post od 5EVRA – dobijate opis vaše kompanije, vaših proizvoda, recenziju produkta, profesionalne slike i besplatan post na instagramu

Možete i dodati…

  • Brendove sa kojima ste radili
  • Vašu biografiju
  • Statistiku vašeg instagrama ili weba
  • Vaše uspehe na mreži
  • Biografiju vašeg web bloga
  • Itd.

Manipulište malo internetom i parama. Pravite neverovatne kombinacije koje će biti povoljne za kupce, ubitačne za pratioce i profitne za vas.

To bi bilo to za ovaj post, vi ukoliko imate bilo kakva pitanja slobodno možete da mi se javite na mail, instagram ili u komentare! 😀

P.S. Ne zaboravite da pročitate najnovije objave na mom web blogu…


INSTAGRAM MASTERCOURSE

Ukoliko želite da u roku od 30 dana izgradite čitavu karijeru na instagramu, postanete popularni i zarađujete novac na ovoj aplikaciji pozivam vas da kupite moju digitalnu knjigu „INSTAGRAM MASTERCOURSE“ u kojoj se nalazi sve što bi ste trebali da znate vezano za instagram, kao i vodič do toga kako dići vaš profil na viši nivo i postići sve što želite na instagramu.

Kurs možete nabaviti na datom linku -> https://shop.ememblog.rs/product/instagram-mastercourse-pokrenite-vas-instagram-brend-i-proslavite-se-na-instagramu/

Uz kurs dobijate i besplatan instagram planer, kao i podršku EMEM brenda 24/7.

Za sada INSTAGRAM MASTERCOURSE ima preko 150 zadovoljnih klijenta, a broj iz dana u dan raste. Požurite i poručite svoj primerak knjige!

Evo nekoliko poruka koje sam dobila od zadovoljnih klijenta:


Za sam kraj, ne zaboravite i da me pratite na ostalim društvenim medijima:

This image has an empty alt attribute; its file name is 1606739440691-1-517x1024.jpg

Slične objave

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *