Pre par meseci sam završila sa gledanjem serije Sex & Grad i moglo bi se reći da je ova serija nadmašila sva moja očekivanja. U mojoj porodici glednje Sex i Grada je tradicija, prvo je počelo sa mojom bakom, zatim mamom, a sada sam tu i ja. Dugo sam razmišljala da li da napišem recenziju ove serije, pošto znam da mladi danas znaju samo za Vampirske Dnevnike, Riverdale, Stranger Things, Mean Girls i da budem iskrena te serije zaista jesu fantastične, ali smatram da bi našim generacijama trebalo malo serija iz 90tih 😉

Seks i Grad je američka serija koja je prvi put emitovana 1998 godine i trajala je do 2004. Radnja se odigrava u New York-u i vrti se oko četiri dame u njihovim tridesetim-četrdesetim godinama. Serija se bavi položajem žena u društvu krajem 1998 godine. Jednostavno rečeno: kako su žene živele, prijateljstvo u tim godinama, mladje i starije generacije, sex, veze, brak, religija, LGBT…

Seks i Grad je humoristička serija, ali ima serijski tok priče, uključujući i dramske elemente.

Na mene Sex i Grad je ostavio veoma jak utisak, jer za razliku od serija danas ovde se dešavaju istiniti dogadjaji i dogadjaji koje mogu da uporedim u njihovom i u mom životu. Gledavši te četiri devojke pronašla sam se u svakoj i pratila sam svaki ličnost i probleme kroz koje su prolazile tada sam analizirala i teško je reći da sam se edukovala, ali uzela sam neke stvari ka znanju.

Takodje, jedna stvar zbog koje se osećam jako povezano sa serijom jeste zato što imam 3 najbolje drugarice koje se zaista ponašaju kao mix nekih likova, pa na neki način imam osećaj kao da smo Sex i Grad mladja generacija. Ludo zar ne? Pomalo i detinjasto. Ali ovde sam sa vama da bih podelila svoje mišljenje o seriji i dala vam na neki način malu recenziju, ne ono što lagano možete da nadjete na wikipediji.

UVOD U SERIJU

Uvod u seriju počinje tako što vidimo dva para koji se upoznaju u jednoj galeriji u New Yourk-u, zaljubljuju se na prvi pogled, žena je iz Londona, a čovek iz New York-a. Ulaze u vezu i nakon 2 nedelje, čovek ostavlja ženu i odlazi svojim putem. Tu priču ispričala je jedna prijateljica glavnom liku Carrie Bradshaw, koja piše kolumu u New York novinama o vezama, statusu žena, New Yorku i seksu. Toliko je neudatih, a moćnih i lepih žena, a muškarci bilo da su moćni ili ne, lepi ili ne oni su jednostavno rečeno jerk ili su oženjeni.

Carrie Bradshaw ima tri najbolje prijateljice Samantu, Mirandu i Šarlot. Svaka od njih ima različit karakter i različito mišljenje kada su veze u pitanju. I u ovoj epizodi vidimo svaku od njih i polako se upoznajemo sa njihovim karakterima.

GLAVNI LIKOVI U SERIJI

CARRIE BRADSHAW

Carrie Bradshaw koju glumi Sarah Jessica Parker je naratorka tokom cele serije. Svaka epizoda je izgradjena oko njenog pripremanja kolume „Sex i Grad“ za novine The New York Star. Nešto kasnije par rubrika iz njene kolume je pretočila u knjigu, pa je počela da radi za Vogue kao freelancer. Carrie uživa u odlasku na žurke, pušenju cigara, ulaska u veze, kupovanju firmirane odeće kao Channel, Gucci, Fendi, Miu itd i kupovanju cipela koje koštaju preko 40.000 dolara.

Carrie voli da ima seks, ali uglavnom je to sa partnerima sa kojima udje u vezu. Posle prvog sastanka obavezno se ima seks, ali interesantna činjenica jeste da glumica Sarah Jessica Parker tokom cele serije ni jednom se nije skinula niti smo videli neku preterano intimnu scenu. Što se tiče veze, nju privlače veliki i opaki momci, ukoliko te reči mogu da upotrebim. Jednom prilikom ušla je u vezu sa savršenim momkom koji nije imao mane, ali ona nije mogla da izdrži da nema svadja, ne sporazuma i zato ga je prevarila sa njenom večitom ljubavlju koja za sve sezone bila je ne ostvarena, sve do Sex i Grad filma.

SHARLOTTE YORK

Charlotte koju glumi Kristin Davis, dolazi iz bogate porodice i tokom čotavog života prati pravila i ispunjava očekivanja jedne dame iz bogate porodice. Bila je kraljica mature, najpopularnija u školi, predsednica školskog odbora, odlična studentkinja… Ona se bavi umetnošću i radi u galeriji, mada kasnije odustaje da bi se posvetila porodičnom životu. Tokom čitave serija Šarlot se vodi romantikom i traga za pravom ljubavlju sa kojom će ući u brak. Njena potraga za mužem bila je teška, sa obzirom da su muški u to vreme i u tim godinama bili prilično zeznuti, a prava ljubav je bila skoro ne moguća. Dva puta je bila u braku, ali pri kraju serije ona nalazi svoju ljubav Harry-a i kasnije imaju dvoje dece zajedno.

https://www.youtube.com/watch?v=I4dSwo1DifE&t=88s

SAMANTHA JONES

*definitivno omiljeni lik 60% njih koji su gledali ovu seriju. Jednom rečju legenda*

Samantha koju igra Kim Cattrall je najstarija u seriji, ona ima 45 godina, ali je i dalje kako kaže „abso-fucking-lutely FABULOUS“. Samanta je osnovala svoj biznis, ona je jaka, stabilna, otvorena, samouverena i sigurna žena, koja je otvorena za sve vrste seksa. Šta više je imala i odnose sa devojkom i odnose sa gej parom.

Samanta veruje sledeće „Kaži muškarcu volim te, nikada ga nećeš više videti. Kaži mu mrzim te i imaćeš najbolji seks ikada!“. Ona ne veruje u brak, to je kliše, duge veze nisu u njenim planovima, ali par puta se desilo da je zapala u duge veze iz kojih je nažalost izašla.

Samanta ima zaista jaku vezu sa prijateljicama. Ona im je uvek lojalna i uvek im govori svoje iskreno mišljenje, pa čak i ako boli.

Jedino mi je žao što je ostavila čoveka svojih snova Smith Jerrod. Njih dvoje su se upoznali u jednom restoranu i završili su tako što su imali seks kod njega u apartmanu. Samanti je to bio najbolji seks ikada i onda je nastavila da se vidja sa njime. Smith je mnogo mladji od nje i on je želeo da pored seksa imaju i pravu vezu, što se Samanti nije svidelo. Kasnije, tokom serije, Samanta shvata da ga voli u ulaze u vezu. Do kraja serije njih dvoje su zajedno, ali u filmu se nažalost rastaju.

Samanta ima po mom mišljenju najbolji stav u seriji, i ako voli seks, prilično je inteligenta i ima dobar smisao za humor!

MIRANDA HOBBES

Miranda Hobbes, koju igra Cynthia Nixon, za razliku od ostalih devojaka najviše se fokusira na svoj posao i da bude uspešna u životu. Diplomirala je na Harvardu i postala je partnerka u advokatskoj firmi. Miranda je na početku serije odlučna, čvrsta i hladna žena. Njeno mišljenje o vezama zna da menja i pod znakom je pitanja šta je za nju „savršeni muškarac“. Mada, igrom slučaja Miranda na kraju serije ostaje trudna sa svojim povremenim dečkom, sa kojime se sastajala i rastajala tokom cele serije i onda se udaje za njega i seli u obližnji gradić. Ali to je ne sprečava da nastavi da se druži i izlazi sa svojim prijateljicama.

Po mom mišljenju, svaka devojka / žena treba da odgleda ovu seriju, sigurna sam da će vam se svideti! Ovde ću vam ostaviti link od prve epizode, a na vama je da je upalite i utonete u svet Seks i Grada 😀

Sex & The City episode 1 – Series123

P.S. Ukoliko niste, posetite neke od mojih najnovijih objava na blogu:

Slične objave

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *