Xo, Xo, Xo…

Pozdrav svima i dobrodošli u osmi BLOGMAS post u serijalu „31 Dan sa Emem“, nadam se da vam je prva nedelja Decembra prošla magično, a koliko mogu videti putem svog instagram naloga, u skoro svim domovima već uveliko vlada praznična atmosfera. 😉

Danas sam odlučila da kreiram malo drugačiji post nego uoobičajeni postovi koje radim.

Već tri godine možete redovno čitati moj blog sadržaj, tako da predpostavljam da ste se već navikli na mene da pišem blog postove koje će te vi čitati. Ali, danas je vreme da to malo promenimo.

Odlučila sam da na svoj blog pozovem moju najbolju prijateljicu Lenu, koju ukoliko me pratite na instagramu, ste sigurno videli u mom feed-u i na mom IGTV kanalu.

Ona je danas tu sa vama da vam prezentuje svoje mišljenje i svoju viziju Božića u Srbiji. Nakon što pročitate njen post, koji je ona posebno spremila samo za vas, imaćete priliku da čujete njeno mišljenje o blogu i njenu reakciju nakon pisanja ovog jednoj posta.

Tako da da, Leno prepuštam ti scenu! 🙂


BOŽIĆ U SRBIJI

Lena M.

U mnogim zemljama širom sveta Božic je tradicija koja gubi kontakt sa svojim religijskim značenjem. Mnogi se fokusiraju na estetiku, a ne samo folklornu priču o Deda Mrazu. Austrija, na primer, je poznata po svojim uličnim dekoracijama. I ako što širom sveta zemlje su proglasile Božićem “cancelled ” zbog ove situacije sa virusom, mnogi pokušavaju da ga sačuvaju.

Ali ne želim da se fokusiram na ovu situaciju nego da vam iskažem moju želju za Estetiku Božića i Nove godine u Srbiji.

Ja sam medju mnogim koji misle da su Božićne dekoracije u Beogradu malo kičaste bez ustanovljene estetike, a kućne dekoracije lošijeg kvaliteta.

Istina je da bolje dekoracije bi koštale više…. Kad su u pitanju ulične dekoracije umesto onlih ogromnh “statua “ od lampica , možda bi bilo lepše, pa čak i lepše da umesto “ statua “ lampice budu rasporedjene po zgradama i banderama. I da se spoljašnji prozori kite mašnama i dekoracijama za jelku na granama lažne jelke.

Kad su u pitanju kućne dekoracije nemamo mnogo opcija, što za mnoge je sasvim uredu a za neke je frustrirajuće jer žele da se dekoracije uklapaju sa estetikom njihovog stana/kuće.

Što se tiče načina i tradicije slavljenja Božića mi, kao Srbi, smo poznati po tome što slavimo Božić kao slavu i pomeramo dečiju folklornu priču o Deda Mrazu za Novu godinu. Sa jedne strane ponosimo se time što shvatamo Božić ozbiljnije od Katolika i Protestanata ( ali koliko sam opazila ne svodi se toliko na vrstu hrišćanstva koliko na kulturu same države ) što kad smo deca nekada i ne razumemo, barem ja nisam. Jedino što bi dodavala našem Božiću je prioritet specifične hrane, muzike, filmova i uglavnom estetike u kući i van. Jer godinama kasnije kad smo stariji ti mirisi i ukusi će probuditi osećaj doma i detinjstva.

Bilo bi lepo da se praktikuje odbrojavanje do Božića i Nove godine sa sezonskom hranom napravljeno da narednih godina donosi nostalgiju. Hranom kao pitom od bundeve ( može na naš i na Američki način ) topli napitci sa cimetom, topla čokolada, kolačići, itd.


Q&A sa Lenom

1. Šta misliš o blogovanju? Sada kada si napisala svoj prvi post interesuje me tvoje mišljenje o vođenju bloga pre nego si napisala ovaj post i sada nakon što si napisala ovaj post?

„Moje mišljenje se nije mnogo opromenilo, uvek sam znala da blogovanje ne bi bio moj tip interakcije online zatom što nisam tip osobe koji više voli da piše nego što voli da priča. Moje početno mišljenje o blogovanju je bilo da je samo vođenje bloga posao koji zahteva mnogo strasti, potrebno je da se smisli ideja, da se napiše, da post bude dovoljno dugačak i da sve vreme drži pažnju čitalaca, ali nakon što sam napisala svoj prvi post, dodao mi se još jedan stres nad time što moram da mislim da li o tome što pričam ne bi povredilo neke ljude. Tačnije da napišem rečenicu da se zna tačno na šta mislim, a ne da se moja rečenica pogrešno protumači i da se neki čitalac uvredi. Tako da se mora promišljeno i jako pažljivo oblikovati rečenica, a nekada jasno naglašavati na šta se misli, a na šta se ne misli“

2. Da li ti pratiš blogere? Ako je tvoj odgovor da, koji su neki od tvojih najomiljenijih blogova?

„Ja pratim blogere, ali sam više zainteresovana za njihove društvene medije, nego uopšteno blogove. Neki od blogera koje pratim su @ememblog.rs, @brittanyxavier, @jessicawang & @chrisellelim.“

3. Da li bi htela nešto da kažeš za kraj svojoj današnjoj publici?

„Nadam se da vam se svidelo šta sam imala da kažem, hvala vam na čitanju ovog posta i želim vam ugodan vikend. :)“


Ukoliko vam se svideo ovaj post pročitajte i:

Zapratite Lenu na instagramu:

@lena_lea__

Pratite i moje društvene medije:

Slične objave