Pozdrav svima i dobrodošli u finalni high school life update na mome blogu! Danas sam tu sa vama sa mojim poslednjim life update-om vezanim za srednju školu, obzirom da sam je pre nekoliko dana zvanično završila!

Pre nego započnem sa pisanjem teksta u ovom postu, želela bih svima da vam se zahvalim na vašoj podršci putem blog komentara i društvenih medija. Tokom završavanja srednje škole i polaganja maturskog ispita zaista sam bila pod velikim stresom, moglo bi se i reći da mi nije bilo ni do čega, ali vi ste bili tu za mene da me podržite i da mi date snagu, tako da vam ovim putem zaista zahvaljujem na tome! <3

Takođe, otvorila sam nekoliko tagova na mome blogu vezanih za umetničku školu, umetnost i generalno za srednju školu.

Ti tagovi sadrže sav sadržaj koji obuhvata datu temu. Tako da ću vam tagove ostaviti baš ovde, a ukoliko vas interesuje nešto više o navedenim temama, možete ući u tag i videti sve postove vezane za to što vas interesuje!

Evo i tagova:

A sada kada smo završili sa ovim uvodom, pređimo na današnji blog post.


MATURSKI ISPIT I ODBRANA MATURSKOG RADA

U dizajnerskoj se polažu dva maturska ispita i brani se maturski rad.

Prvi maturski ispit je srpski jezik, i on je isti za čitavu generaciju.

Dok je drugi maturski ispit različit za svakoga. U pitanju je izborni maturski, gde imate priliku da birate iz kojeg predmeta će te polagati maturski.

Smerovi mogu da izaberu to neko osnovno polaganje maturskog iz nekog teoretskog predmeta, kao što su engleski jezik, istorija umetnosti i psihologija. Međutim, pojedini smerovi imaju širi izbor i mogu da biraju da polažu maturski iz nekog stručnog predmeta.

Moj smer, likovni tehničar, nažalost ne može da bira da polaže maturski iz nekog stručnog predmeta, tako da na meniju imamo samo tri opcije: engleski, istorija umetnosti ili psihologija.

Lično najveću ljubav gajim prema engleskom jeziku i u tom nekom periodu biranja toga šta ću polagati, engleski mi je bila najbolja opcija.

Maturski iz engleskog se polaže tako što se na ispitu daju dve slike poznatih umetnika, a đak mora ispirčati sve što zna o tim slikama. (kada je slika nastala, koja je priča iza ove slike, šta vidimo na slici, čime je slika rađena, kako je tekao proces rada na ovoj slici itd.)

Bonus pitanje je priča o svom maturskom radu.

Naravno, za sve ovo se spremamo kroz pripremnu nastavu. Dobijamo listu tačno svih slika koje mogu da nam zapadnu, i imamo vremena da pripremimo beleške po kojima ćemo se voditi u priči o našem maturskom radu.

Možda se u početku čini jako komplikovanim, međutim maturski iz engleskog je čista laganica!

Dok sam učila za polaganje bila sam pod velikim stresom. Međutim, kada sam došla na ispit odjednom me je udarila neka energija „Baš me briga, kako bude biće!“ i za divno čudo sam se opustila.

Generalno atmosfera je bila fantastična. Profesori su bili puno razumevanja i dali su nam vremena o svemu da razmislimo.

Maturski iz engleskog sam blago rečeno pokidala i iskreno mi je drago što sam engleski izabrala za maturski ispit.

Sa druge strane, tu je srpski jezik….o bože.

Pre nego smo polagali srpski jezik imali smo pripreme gde smo se preslišavali svih lektira koje smo radili do sada.

Maturski iz srpskog izgleda tako što odete tamo na maturski, imate učionicu u kojoj je vaša grupa, pročitaju vam pravila, daju vam papire koji su pečatirani, daju vam i teme i onda možete da krenete sa radom.

Teme koje zadaju se vezane za lektire, a maturski se piše kao sastav iz srpskog.

Međutim, teme koje smo mi dobili na našem polaganju iz srpskog su bile KRIMINALNE.

Sada ne mogu tačno da se setim tema, ali tako su bile iskomplikovane, jedino si mogao da im pristupiš filozofskim putem. Ali je inače pravilo da ne bude previše filozofije, tako da je bilo užasno komplikovano napisati sastav.

Atmosfera na maturskom iz srpskog je bila isto gotivna. (kako bi je mi mladi danas nazvali ;))

Profesorka koja je bila sa nama je bila divna, svi smo nekako bili opušteni i kada su nam dali teme bukvalno smo svi imali taj zajednički „wtf“ momenat hahaha. Prosto mi je smešno kada ga se setim…

Maturski ispit iz srpskog je trajao tri sata. Ja sam poslednja predala rad i pokidala sam i maturski iz srpskog.

Jedino što mi je preostalo jeste da odbranim maturski rad.

Svi koji prate moje društvene medije, youtube kanal i blog, znaju kakav je proces bio kreirati maturski rad i znaju šta je sve bilo potrebno za tu odbranu rada.

Međutim, ukoliko ste novi na mome blogu ili ukoliko niste još upućeni u kreaciju maturskog rada u umetničkoj. Pozivam vas da pogledate ovaj youtube video:

E sada, što se odbrane maturskog rada tiče, naravno da sam dobila najvišu moguću ocenu, ali se na odbrani nisam se baš „proslavila“.

Realno odbrana maturskog rada je bila baš opuštajuća. Izvadili bi naše mape, profesori bi gledali naš portfolio i esej, a mi bi smo u međuvremenu pričali o našem maturskom radu.

E ovde sam ja napravila najveću grešku.

Profesori na početku pitaju da li želimo sami da pričamo o maturskom radu ili želimo da nam oni postavljaju pitanja.

Kao što znate ja obožavam da pričam i prezentujem stvari. Mogla bih do sutra da se snimam za youtube, mogla bih 24/7 da budem ispred kamera i mogla bih da predajem ljudima satima.

Pošto sam blogerka i influenserka koja je u okruženju veoma uspešnih ljudi, moj vokabular i način govora se znatno razlikuje od mojih vršnjaka. Tako da sam pametna ja odlučila da sama pričam, umesto oni da mi postavljaju pitanja.

Gde mi je pamet bila…

Prvo što se desilo jeste da sam na sred odbrane zabagovala i nisam se izražavala onako kako se inače izražavam – strogo profesionalno. A drugo što se desilo jeste da sam im ja dala detaljan opis mog umetničkog dela i rada na njemu, što NIKAKO nisam smela da uradim.

Zašto nikako?

Svako gleda umetničko delo iz drugačije perspektive, svako umetničko delo za svakoga nosi drugo značenje i drugu poruku.

Tako da sam ja svojim detaljnim objašnjenjem njima razbila njihovu viziju mog umetničkog dela i potpuno sam ih zbunila jer je svako od njih video moj maturski rad na drugačiji način.

To je jedino što su mi zamerili i što im je definitivno užasno zasmetalo.

Tako da dragi moji, učite na mojim greškama! XD

Na moju ogromnu sreću, obzirom da sam radu na maturskom ozbiljno pristupila i obzirom da sam sve savršeno odradila sem odbrane, dobila sam najvišu moguću ocenu na ispitu.

Moglo bi se reći da sam idealno prošla na maturskim ispitima u srednjoj školi.

Ispostavilo se da su mnogo lakši nego što sam očekivala da će da budu i kroz njih sam definitivno naučila da ne bih trebala da se toliko stresiram oko ovakvih stvari. Ako sam učila i ako sam se dovoljno trudila, ne bih trebala uopšte da se brinem.

I da nije bilo tog stresa i straha, verovatno bih i osvojila neku nagradu ili pohvalu.

Ali dobro, šta je tu je. Ja sam zadovoljna sobom i svojim radom i to je jedino što je bitno!


PIPREMA ZA IZLOŽBU

Odmah posle maturskih ispita i odbrane maturskog rada počeli smo sa spremanjem za izložbu maturskih radova.

Svi smo morali da dođemo u školu i pomognemo profesorima u postavljanju naše izložbe.

Svaki smer ima svoj kutak za izložbu, a mi likovni tehničari imamo dva velika ateljea na raspolaganju i jedan veliki hodnik.

Naporno smo radili na pripremi izložbe i da mi je neko rekao da ću da se naradim toliko, definitivno bih se obukla manje fashionable.

Pomerali smo štafelaje, klupe, donosili smo zidove, nosili smo skulpture, kutije sa mrtvom prirodom, table, ama nema šta nismo radili.

Nakon što smo sve sklonili iz ateljea započeli smo sa postavkom maturskih radova.

Profesori su ovde igrali ogromnu ulogu i zaista su i previše doprineli organizaciji savršene izložbe maturskih radova. Oni su nam pomogli da očistimo atelje, organizujemo gde će čiji rad da stoji, pomogli su nam i oko postavke radova itd.

Mali savet od mene pri postavljanju izložbe – obucite nešto jeftino i jednostavno jer je velika verovatnoća da će te se debelo isprljati. 😀


IZLOŽBA MATURSKIH RADOVA I DODELA DIPLOMA

Na dodeli diploma i izložbi maturskih radova nažalost nisam dugo bila, obzirom da sam se žurila da stignem da prvu predstavu u kojoj moja drugarica igra jednu od glavnih uloga!

Tako da sam došla nekih sat vremena ranije pre svega zbog preuzimanja svedočanstva, a nekih 15 minuta pre nego je počela ceremonija dodele diploma odveli smo našu razrednu u jednu prostoriju gde smo joj priredili poklon. 🙂

Naša razredna je jedna divna žena, koja je nažalost morala da ode u penziju mesec dana pred kraj našeg školovanja. Ali je tu bila uz nas i ako nije bila profesor, pomagala nam je i uvek je bila tu kada bi smo je pozvali oko nekog problema sa gradivom. Poklon koji smo spremili razrednoj bio je jedan film gde se svako od nas u nekih 30 sekundi predstavio, kupili smo joj torbicu i knjigu „Kako preživeti penziju“ haha!

Razredna se oduševila i baš mi je bilo drago što je vidim tako srećnu!

Na vreme smo stigli na dodelu diploma, koja nije nešto predugo trajala.

Razredne starešine su pričale o svojim odeljenima, dodeljivane su bile diplome, pohvale i nagrade. Što je bilo izuzetno zanimljivo, jer je konačno došao kraj jednom poglavlju u našim životima.

Posle dodele otvorili smo izložbu gde smo mogli da vidimo sve maturske radove naše generacije!

Svi radovi su bili fenomenalni i moram da priznam i naspram užasne situacije sa koronom koja je strefila čitav svet, mi smo izuzetno napredovali i pokidali smo finalne ispite!

Slikali smo se i tu je došao kraj našem obrazovanju u srednjoj školi. 🙂


NEKI MOJI KOMENTARI, ZAPAŽANJA I SAVETI

Pošto je ovo poglavlje u mom životu završeno volela bih da sa vama podelim neke svoje misli, zapažanja i da dam savete đacima koji će pohađati dizajnersku ili je već pohađaju. 😀

Pre svega ono što ću reći jeste da su ove četiri godine prošle brzinom svetlosti! Sećam se kao da je juče bilo kada su nas po prvi put uveli u galeriju škole, gde je stara direktorka zajedno sa našom razrednom predstavila dizajnersku školu i šta se sve očekuje od nas.

Sećam se svog prvog časa crtanja i prvog rada na kome sam dobila svoju prvu četvorku na času crtanja. Jooj bože ronila sam suze u tom periodu… (sada kada se prisećam toga iskreno mi je jako smešno)

Sećam se detalja sa naših časova, prepisivanja na običnim časovima, stavljanja puškica ispod suknje, mučenja sa pojedinim dosadnim lektirama, plesa na sred hodnika u školi. Kao da se prva godina mog školovanja bukvalno odigrala pre nekih nedelju – dve.

Prosto mi je teško da poverujem da smo završili srednju školu.

Zato imam nekoliko saveta za vas. 🙂

Prvi savet:

Dok ste u srednjoj školi UŽIVAJTE! Verujte mi da četiri godine prolete očas posla. Lično mi je jako žao što od prve godine nisam gradila jake veze između mene i mnogih ljudi iz dizajnerske. Tek u trećoj godini moja generacija je počeka da se opušta i tek tada smo svi postali kao braća i sestre. Nažalost, tada nas je strefila korona, tako da nam je uskraćeno mnogo toga. Daće Bog da vama ne bude tako, i zato učite iz mojih grešaka i družite se sa ljudima iz vaše škole!

Drugi savet koji bih mogla da dam jeste da pazite na vaš prosek.

Svi smo mi mislili „Dobro prve dve godine u dizi imaju opšte predmete, biće sve bolje od treće kada dobijemo samo stručne. Prosek nije bitan, jednom se živi bla bla bla…“. Da slažem se, jednom se živi, ali do života vam neće biti kada budete trebali da upišete faks gde primaju samo 4 ljudi po smeru hahaha.

U proteklih šest meseci mogu da se kladim da je zbog ocena pola njih doživelo nervne slomove, obzirom da je kod upisa na umetnički faks velika konkurencija i samo najbolji prolaze.

Sada računajte, ako po jednom smeru prolaze četiri đaka, na čitav faks se upisuje hajde da kažemo dvadeset ljudi.

Postoje tri umetničke srednje škole u Beogradu, gomilu umetničkih ima i u manjim gradovima, ali skoro svi žele da upišu faks u glavnom gradu – Beogradu. Po odeljenju ima garant tri vukovca i možda nekih pet do sedam đaka sa skoro 5,00 prosekom. Računajte da u svim odeljenjima i školama postoje takvi đaci. Kolika je onda prilika da baš vi upadnete na faks koji želite pored ljudi koji su se sve četiri godine trudili?

Pređimo na treći savet: XD (osećam se kao life coach)

Đaci uglavnom godinu do dve godinen ranije počinju sa pripremama za fakultet. Tako da zgrabite vaše mesto na nekim pripremama i vežbajte za prijemni!

Četvri savet:

Pazite na sva vaša svedočanstva i bitna dokumenta! Trebaće vam za upis na faks!

Peti savet:

Genralno u umetničkim školama ima različitih profesora sa različitim stilovima i načinima rada. Šta god vam kažu slušajte ih, pokušajte da naučite što više stvari je moguće, jer verujte mi kada vam kažem da će te u dizajnerskoj više naučiti nego na bilo kom umetničkom faksu.

Šesti savet:

Pojedine izložbe na koje će vas voditi škola umeju da budu strašno dosadne.

Sećam se nekoliko izložba gde sam videla radove koje može i moja mlađa sestra da nacrta. Sve škrabotina do škrabotine, depresija, tuga čemer i jad. Ali kako postoje loše izložbe, tako postoje i vrhunske izložbe umetnika koji vam mogu postati idoli!

Tako da pre nego odete na bilo koju izložbu proverite na netu šta sve možete videti na izložbi.

Baš zato što sam postala težak hejter morbidnih izložbi, propustila sam priliku da odem na izložbe koje imaju fascinantne radove i kojima postavka nije stalna.

Sedmi savet:

Ukoliko se bavite društvenim medijima pazite kakve informacije objavljujete o vašoj školi, jer sve što vi objavite može da se pogrešno protumači i može da vas uvede u nevolju. (pričam iz ličnog iskustva)

Osmi savet:

Ukoliko imate bilo kakav problem obratite se školskom psihologu. Psiholog je uvek tu da vam pomogne i sve što podelite u prostorijama gde se nalazi psiholog, tu i ostaje. Niko neće da zove vaše roditelje, alarmira školu i slično ukoliko se ispovedate psihologu. On/Ona je osoba od vašeg najvećeg poverenja u školi.

Deveti savet:

Budite u dobrim odnosima sa razrednim starešinom, oni će uvek biti tu za vas kada vam je potrebna bilo kakva vrsta pomoći.

Deseti savet:

Prisustvujte besplatnim radionicama i predavanjima u školi. Ona vam se možda budu činila manje interesantnima od bleje sa društvom, ali verujte mi na reč kada vam kažem da tamo svašta možete naučiti!

Jedna od upečatljivih predavanja na kojima sam ja bila, bila su vezana za putovanje širom sveta, volonterske kampove, rad u inostranstvu, kako plasirati svoja umetnička dela, kako postati dizajner, zatim je tu bilo i predavanje o animaciji i virtuelnoj realnosti itd.


I to što se tiče ovog poslednjeg HIGH SCHOOL update-a!

Zvanično sam završila srednju školu i otvaram novo poglavlje u svom životu – život studenta na fakultetu.

Trenutno se spremam za prijemni ispit na faksu koji želim da upišem. Prijemni će se održati 30. Juna, tako da mi poželite sreću na njemu!

Bićete obavešteni putem instagram kako sam prošla na prijemnom! 😉

Želela bih da vam se svima zahvalim na čitanju ovog mog serijala life update-ova vezanih za završetak srednje. Nadam se da ste uživali i da će vam oni pomoći da i vi pregurate vaš maturski ispit i četvrtu godinu!

Ovom prilikom vas pozivam da ukoliko još uvek niste, pročitate moje najnovije blog postove:

Pratite me i na društvenim medijima:

This image has an empty alt attribute; its file name is 1606739440691-1-517x1024.jpg

Slične objave