Disney menja svoje Disney princeze na način kakav nismo mogli ni da zamislimo! Sećate li se prvih Disney filmova kao što su Uspavana Lepotica, Snežana i Pepeljuga? Ti filmovi su nastavi u periodu od 1930 – 1950 i bazirali su se na pravoj ljubavi, ali kada pogledamo naše zadnje Disney filmove kao što su Zaledjeno Kraljevstvo i Moana, možemo da uočimo znatnu razliku!

Kao što možete da uočite danas sam tu sa jednom malo drugačijom temom na blogu. Odlučila sam da ostavimo sve one ozbiljne teme po strani danas i da se malo vratimo u naše detinjstvo i diskutujemo o Disney princezama. Nedavno sam gledala film „Alladin“ i bila sam jako znatiželjna da uporedim Alladin film sa crtanim filmom Aladinom i tako je sve počelo. Moja sestra nikada nije gledala stare Disney filmove i baš sam razmišljala da joj pokažem Uspavanu Lepoticu, Pepeljugu i Snežanu, kada mi je nešto palo na pamet. Dok sam pretraživala YouTube u nadi da ću naći te crtaće, jer ako ćemo iskreno ne znam gde sam stavila CD-e, uočila sam dva dobro poznata filma: Frozen i Moana. Zastala sam na sekund i pomislila „čoveče koliko se grafika promenila tokom godina“, onda sam pomislila da bi odlična ideja bila za blog post da napišem koliko su se Disney filmovi promenili od samog početka, pa sve do danas. Dok sam gledala stare filmove i uporedjivala ih sa novim, shvatila sam koliko je Disney zapravo promenio svoje Disney princeze. A evo i šta sam uočila….

GOLDEN AGE ERA

Kao što sam napomenula, prvi Disney filmovi su izbačeni 1930 – 1950 godine i prva tri filma bila su Snežana, Uspavana Lepotica i Pepeljuga. Ukoliko uporedimo ta tri Disney filma, možemo da uočimo da pre svega nešto uajedničko što imaju ove tri princeze jeste to što jedino što su radile kroz film jeste kuvanje, spremanje kuće i šivenje. Svi prvi Disney filmovi bazirali su se na tome da devojke budu domaćice i da obavljaju kućne poslove čekajući na princa da ih spase. Ono što sam takodje uočila bilo je to da su sve tri devojke imale od 14 do 15 godina i njihovi neprijatelji su bili starije žene. Kod Snežane to je bila Zla Kraljica koja je bila ljubomorna na njenu lepotu, kod Uspavane Lepotice je bila Grdana koja ju je proklela jer nije bila pozvana na krštenje, a kod Pepeljuge to je bila njena Zla maćeha. U filmu se doduše ne spominju njihove godine, ali to lako možete naći na Google i putem pravih Disney knjiga. I onda stižemo na glavnu stavku koja povezuje sve tri princeze, a to je prava ljubav. Devojke čekaju da se pojavi princ, a onda kada se pojavi, na prvi pogled se zaljube i nakon jednog vidjenja odluče da će se venčati.

Poenta ove ere je ta da su se devojke spremale da budu domaćice i sve vreme su čekale da se pojavi taj pravi koji će da ih spase i da ih uzme za ženu.

ERA RENESANSE

Vremenom Disney je shvatio da im trebaju drugačije princeze koje će navesti decu i mlade devojke da se bore za sebe i ne čekaju na princa da ih spase. Sve je počelo 1989 godine sa Ariel, nastavilo se sa Lepoticom, Jasmin, Pokahontom i Mulan. Ove Disney princeze postaju jače i samostalnije, kroz čitav film one pokazuju svoju snagu i bore za ono što vole. Mada Disney još uvek nije izbacio romantičnu stranu priče. Arieline akcije su promenile smer filma, ali njene emocije su postale usmerene na udaju za Ereka. Jasmin je htela slobodu od svog oca, ali se njena priča usmerila na njen odmos sa Aladinom. Lepotica Bel nije slušala šta su joj drugi pričali i prevazišla je tudja očekivanja, ali opet i ona je bila kraj čoveka / zveri u koju se u medjuvremenu zaljubila. Pokahonta je zaustavila rat, ali je njena priča bila zaglavljena u ljubavnom trouglu. Mulan se borila za svoj narod, ali i njen srećan kraj je došao na red.

REVIVAL ERA

Disney-u je trebalo puno da sa Renesansne ere skoči u ovu eru i to je bio jedan veliki preokret koji je započela Taiana iz filma „Princeza i žaba“, Tiana je više „današnja princeza“, ako je tako možemo nazvati. Ona radi da bi sebi prijuštila bolji život, zapravo ona je i jedina Disney princeza koja zapravo ima posao. Ali kao i uvek tu je bilo i ljubavne priče koja je gurala ka napred. Isto važi i za Rapanzel, Rapanzel je trebala Flina da je spasi iz zamka iz kog se nije usudila sama pobeći, mada veliki uspon je to što za razliku od starih Disney princeza koje su morale biti spašene, Rapanzel i Flin su spašavali jedno drugo. Mada se Disney nije mogao odreći ljubavnih priča.

PRINCEZE DANAS

Sve se promenilo 2012 godine kada je izašao film „Brave“ gde je glavnu ulogu igrala Merida. Merida ne želi da udje u brak, ona zna da pronalaženje ljubavi nije jedina stvar koju nju čini srećnom. Ona je spasila dan bez ikakve pomoći muškarca. Biti Disney princeza se promenilo sa ovim filmom i Disney se sa romantične ljubavi pomerio na porodičnu ljubav.

Disney je nastavio sa važnosti porodične ljubavi sa filmom Zaledjeno Kraljevstvo (Frozen) 2013-e godine, Elsa nije zainteresovana u romantične veze, film se bazira na sestrinskoj ljubavi izmedju nje i njene sestre Ane. I one završavaju spašavajući jedna drugu uz pomoć svoje ljubavi i biraju da je porodica na prvom mestu.

Doduše naletela sam na nešto jako zanimljivo tokom filma gde Elsa kaže „Ne možeš se udati za čoveka koga si tek upoznala“, gde se možda indrektno obraća onim princezama iz Golden Ere, jer us one na kraju krajeva se udale za čoveka kog su tek srele. Sa druge strane Ana joj odgovara „Možeš se udati za čoveka kog si tek upoznala ako je u pitanju prava ljubav. Na šta Elsa odgovara „Ana, šta ti znaš o pravoj ljubavi?“

Ovde vidimo koliko su se Disney princeze promenile, jer kao što sam rekla Snežana i princeze iz Golden Ere su imale samo 14 godina kada su se udale, ne bi se moglo reći da su imale mnogo iskustva u životu. Tako da se DIsney znatno promenio sa „čekanja na pravu ljubav“ na spašavanje dana i postajenje prave heroine.

2016 godine Disney je opet skočio korak napred sa filmom o Moani koja je čitav svet spasila sama.

Naravno, svi smo mi odrasli uz te prve filmove o ljubavi i nekako je dobro što su napravljeni takvi kakvi jesu, jer su nas naučili da će prava ljubav naći svoj put. Ali mi je iskreno drago što disney menja svoje Disney princeze u snažne i nezavisne devojke koje mogu da postignu šta god požele samo ako to žele. Takodje mi je jako drago što Disney drži taj neki balans izmedju romantične ljubavi i porodične ljubavi i što se fokusira na oba i time nam daje neke jako dobre lekcije u životu.

To bi bilo to za ovaj post, a ja se nadam da ste uživali u ovom postu i da sam vas možda navela da se vratite u prošlost i odgledate neki Disney film ponovo!

P.S. Posetite moje zadnje postove:

Slične objave

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *