Ne mogu da živim sa njima, ne mogu da diplomiram bez njih. Ovde govorimo o testovima. Sviđalo se to vama ili ne, testovi su važno oruđe za srednjoškolsko i akademsko ocenjivanje.

Vaš učinak na testovima pokazuje koliko dobro razumete materijal, svoju sposobnost da izvršite zadatke i kako upijate i tumačite informacije. Poznavanje materijala je ključno, ali često to nije dovoljno za polaganje ispita. Bitna je i dobra priprema, koja priprema vaš mozak i otvara put za smirenje i samopouzdanje. U današnjem postu pričaćemo o tome kako dobiti visoku ocenu na svakom kontrolnom / pismenom zadatku.


Napomena: Ovaj blog post pripada serijalu mojih blog postova pod nazivom „srednja škola & fakultet“. U napomenutom serijalu pričam vam o mojim iskustvima, kao i događanjima iz srednje škole, a uskoro i fakulteta. Pored toga u ovom tagu možete da pronađete različite savete za učenje, dobijanje dobrih ocena, upis na fakultet itd.

Serijal možete posetiti odlaskom na moj #srednja škola i fakultet.


Priprema testa: Počnite rano

Najjednostavniji način da poboljšate rezultate testova je da počnete da učite unapred. Ovo će uneti materijal u vašu dugoročnu memoriju, gde ima trajnu moć. Ali evo ključa za svakoga sa ADHD-om: Ne pokušavajte to učiniti odjednom. Umesto toga, podelite učenje na komade kojima se može upravljati. Da li će test pokriti tri poglavlja? Pregledajte jedno poglavlje svake noći tokom tri noći, a zatim ih pregledajte četvrte i poslednje noći. Još jedna prednost ranog početka je da saznate da li vam je potrebna pomoć pre nego što bude prekasno (pogledajte sledeći savet).

Shvatite test

Jeste li ikada preslišavali svoje znanje samo da biste otkrili da niste proučavali pravi materijal ili da ste propustili ključni odeljak? Postoji jednostavan način da to sprečite: pitajte svog profesora za smernice.

Prvo, pripremite se. Navedite šta mislite da će biti na testu, čak i ako niste sigurni. Pregledajte i ukratko opišite svoje beleške, lektiru i domaći zadatak. Potražite opštu temu koja povezuje materijal. Pokažite svom profesoru skicu, objasnite šta znate i pitajte da li ste nešto propustili.

Pitati o:

  • Fokus ispita, testa, ispitivanja.
  • Ako u vašem nacrtu nema nečega što morate proučiti.
  • Ono na šta ne morate da proučavate ili da usredsredite veliku pažnju.
  • Format ispita-da ili ne, pitanja sa više odgovora ili pitanja sa kratkim odgovorima. Ako je to ispit za esej, fokus je verovatno više konceptualni. Ako postoji odeljak za popunjavanje praznina, moraćete da zapamtite datume i termine.
  • Određene termine koje morate znati. Zatim proverite da li su definicije koje ste pronašli tačne.

Stvorite pravo okruženje za učenje

Znati gde i kada najbolje studirate jednako je važno kao i samo učenje. Da li vam je potrebna potpuna tišina ili vam je potreban stimulans? Ako tišina deluje, nabavite čepove za uši i pronađite mesto za učenje uz minimalnu smetnju – dalje od braće i sestara, televizora i druge buke. Isključite telefon i internet. Ako vam je bolje uz muziku u pozadini i podsticaj, stavite CD ili televizor, idite u biblioteku ili pokušajte naizmenično da nastavite sa drugim aktivnostima. Da li ste jutarnja osoba ili večernja osoba? Učite u najproduktivnije doba dana.

Takođe, nahranite se pravilnom ravnotežom proteina, za održivu energiju i ugljenih hidrata, za trenutnu energiju. Dok studirate, grickajte hranu bogatu proteinima, poput orašastih plodova, goveđeg mesa i sira, i dobre ugljene hidrate (koji takođe mogu pomoći u smanjenju anksioznosti), poput voća bogatog vlaknima (jabuke, pomorandže) i krekera od celog zrna i kolača od pirinča . Ne zaboravite da ostanete hidrirani sa puno vode.

Odaberite odgovarajuće alate za učenje

Neka format ispita vodi vaš izbor alata za učenje. Imate li mnogo termina za pamćenje? Napravite kartice i sami se kvizirajte do ispita. Imate li mnogo činjenica i koncepata za pamćenje? Napišite pregledni list. Ovo je sjajno za pozivanje, a sam čin pisanja pomaže vam da usvojite informacije.

Udovoljite svojim potrebama i stilu na kreativan način. Da li ste vizuelni? Za prepisivanje ili ocrtavanje ključnih tačaka koristite kartice u boji i olovke različitih boja. Ako ste slušni, čitajte i učite naglas. Snimite pregled u razredu i slušajte ga kod kuće.

Ako je skiciranje teško, ali možete „videti“ koncepte i ideje, napravite fizički model ili nacrtajte mapu koncepta. Ovo će vam pomoći da razjasnite ideje i pokažete kako se one međusobno odnose. Na primer, u istoriji možete otkriti, pregledavajući svoju konceptualnu mapu, da su događaji A i B pomogli da se izazove događaj C.

Tražite pomoć

Ne oklevajte da zatražite pomoć. Ovo može biti jednostavno kao konsultacija sa profesorom (o čemu je gore bilo reči) ili prenošenje ideja sa kolegom iz razreda. Takođe možete platiti tutora ili profesora koji će vam pomoći da naučite gradivo, ostanete na putu i ​​obavite posao. Međutim, ako mislite da poznajete gradivo, ali ste skloni da se loše testirate, razmislite o podučavanju ili pomaganju drugima. Ovo će vas primorati da razjasnite ideje i otkriti područja slabosti.

Pojednostavite i skratite glavne tačke

Ako vam nedostaje vremena ili imate previše materijala za prelazak, radite pametnije – i jednostavnije. Fokusirajte se na glavne ideje i pročitajte sažetke poglavlja. Ispitajte sebe tako što ćete proveriti koliko se detalja sećate, a koji nisu navedeni u rezimeu. Aktivno podsećanje na informacije odličan je način da ih zapišete u dugoročnu memoriju.

Steknite naviku da vodite detaljne beleške o času i istaknete i obeležite ključne koncepte. Zatim napravite napomenu od beležaka (istaknute tačke i zvezdice postaju naslovi strukture). Učinite isto sa svime što pročitate.


Ukoliko vam se svideo ovaj post, onda vam savetujem da pročitati i:

Takođe, ako vam se svideo moj blog možete postati redovan čitalac moga bloga, tako što će te me zapratiti na instagramu @ememblog.rs i gledati moje storije. Obzirom da na mome blogu koji sada čitate svaki dan izlaze novi blog postovi, putem instagrama će te biti obavešteni kada u toku dana izlaze i biće vam ostavljen swipe up link da bi ste čitali svaki novi post koji izbacim!

P.S. Možete me zapratiti i na drugim društvenim medijima:

This image has an empty alt attribute; its file name is 1606739440691-1-517x1024.jpg

Slične objave