Verovali ili ne, dešava se ono što smo dugo čekali…Instagram konačno počinje da naplaćuje IGTV kreatore! Već nekih godinu dana kruže glasine da će putem IGTV-a moći da se zaradi novac, medjutim niko nije znao puno o ovoj informaciji.

Danas, Instagram je na svome portalu izbacio novu najavu koja glasi „Doing More to Support Creators on Instagram“ i u njoj najavljena je IGTV i Live monetizacija koja će biti izbačena sledeće nedelje.

U ovom postu ćemo proći kroz sve što nam instagram sprema, a vi ukoliko niste pročitali moji predhodni post na temu „Nova instagram opcija dolazi uskoro!!! – Instagram guide / mini blog“, savetujem vam da ga pročitate.

IGTV MONETIZACIJA – REKLAME I ZARADA

Počevši od sledeće nedelje, instagram ubacuje reklame za IGTV. Instagram želi da podrži investicije autora IGTV-a tako što će sa njima podeliti prihod od oglašavanja.

55% dobijaće autor IGTV videa, 44% dobijaće instagram.

IGTV oglasi pojavljivaće se kada ljudi kliknu da pogledaju IGTV video zavise u feed-u. Video oglasi će biti pravljeni za mobline uredjaje i trajaće 15 sekundi.

Testiraće se različita iskustva unutar IGTV-a tokom cele godine – kao što je sposobnost da se preskoči oglas – kako bi bili sigurni da konačni rezultat dobro funkcioniše za ljude, kreativce i oglašivače.

Testiranje će započeti od male grupe autora i oglasivača u SAD-u, a kasnije će proširiti ovu opciju.

Lično mislim da je ovo odličan način da se zaradi novac na instagramu, medjutim treba da se sačeka na više informacija od strane instagrama, jer trenutno ne postoji nikakav guide koji bi instagram kreatorima pomogao da započnu sa ovom procedurom.

Ono što bih takodje želela da istaknem je da će kod manjih kreatora najverovatnije biti potrebno više ulaganja nego primanja novca, zbog manjeg broja podrške u vidu aktivnosti na instagramu. Tako da ukoliko ste mali kreator na instagramu, koji još uvek nema malo veću publiku, ne odustajte, istrajnost će vas dovesti daleko. Samo verujte u sebe i radite na poboljšanju vašeg sadržaja.

LIVE MONETIZACIJA

Da bi fanovi mogli da pruže još veću ljubav prema svojim omiljenim kreatorima, instagram predstavlja značke koje gledaoci mogu da kupe tokom video zapisa uživo.

Poslednjih meseci kreativci su počeli da prihvataju live na nove načine, što je dovelo do porasta broja prikaza od 70% od Februara do Marta. Samim time instagram uvodi značke, uz pomoć kojih kreatori mogu da ostvare prihod od sadržaja koji već stvaraju.

Značke će se pojavljivati pored imena osobe u celom video snimku uživo. Fanovi koji su kupili značke u Live-u će se istaknuti u komentarima i otključati dodatne funkcije, uključujući postavljanje na spisak autora vlasnika značke i pristup posebnom srcu.

Značke će se početi testirati sledećeg meseca sa malom grupom stvaralaca i preduzeća. U narednim mesecima on će se proširiti širom SAD-a, Brazila, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Turske, Španije i Meksika. Ako želite da budete uzeti u obzir za rani pristup značkama, morate ispuniti obrazac na Instagram portalu.

Ova opcija me dosta podseća na opcije koje postoje na Twitch-u, sajtu za live strimovanje video igrica. Na Twitch-u postoje donacije novca u live strimu, kao i kupovanje strikera svojih omiljenih gejmera! Tako da me lično ne bi začudilo da ubace donacije u live i kreiranje ličnih strikera i digitalnih proizvoda za kupovinu.

A U BUDUĆNOSTI NAS OČEKUJE…

Pored bedževa u Live i IGTV oglasima, stvaraocima žele olakšati rast uz kupovinu i brendirani sadržaj.

Nedavno su najavili Live shoping, koji će omogućiti kreativcima i brendovima da označavaju proizvode tokom svojih videa uživo.

Tokom narednih meseci proširiče pristup kupovini na više stvaralaca koji žele prodati sopstvenu robu. Takođe proširiće pristup menadžeru kolaboracije robnih marki, koji pomaže kreativcima da pronađu potencijalne partnere.

Ova ažuriranja su korak napred u pružanju kreativcima načina da zarade novac i povećaju svoje poslovanje.


Kao što sam rekla u predhodnim objavama, Instagram pokušava da svoju platformu prebaci sa društvenih mreža na creator platformu. Tako da Vam savetujem svima da se dobro pripremite za naredne update-ove koje instagram donosi, jer neki od njih mogu znatno da utiču na vaš profil bilo da ste kreator ili samo osoba koja koristi instagram kao mrežu gde će kačiti svoje slike.

Ostanite uz ovaj blog da bi ste saznali kako da se pripremite za nove stvari koje nam dolaze. Svakog utorka kačim Lifestyle objave, a svakog petka kačim biznis objave (instagram, web blog, youtube, zarada…).

Savetujem vam i da pročitate sledeće objave, ukoliko vas interesuju promene na instagramu u 2020-oj godini:

Ukoliko želite da dobijete više pratilaca na instagramu, savetujem vam da pročitate sledeće postove:

Ukoliko želite da zaradite novac na instagramu, ovo su pravi postovi za vas:

Ukoliko vam se svideo ovaj post, možete me zapratiti na instagramu i uključiti notifikacije da bi ste bili obavešteni svaki put kada okačim novi blog post!

Slične objave