Đaci su se konačno vratili u svoje klupe i to sa regularnom nastavom koja traje 45 minuta i održava se u školi. Wow, možete li da zamislite! Iskreno, mislim da smo se svi toliko navikli na online nastavu, praćenje časova iz kreveta dok jedemo doručak koji smo nabrzaka napravili, i uživamo u činjenici da možemo damo da se isključimo sa časa i kažemo „ops nestao mi je wifi…“.

Ali, nažalost za đake, ali na sreću za đačko obrazovanje, školske klupe ponovo zovu, a sa njime i novo gradivo koje se treba naučiti ove nove školske godine!

Samim time odlučila sam da vam napravim ovaj post u kome ću vam pričati malo više o organizaciji svog vremena i generalno tome šta možete da uradite između časova, a da ostanete produktivni i zadovoljni svojim danom. Uživajte u današnjem postu!


Napomena: Ovaj blog post pripada serijalu mojih blog postova pod nazivom „srednja škola & fakultet“. U napomenutom serijalu pričam vam o mojim iskustvima, kao i događanjima iz srednje škole, a uskoro i fakulteta. Pored toga u ovom tagu možete da pronađete različite savete za učenje, dobijanje dobrih ocena, upis na fakultet itd.

Serijal možete posetiti odlaskom na moj #srednja škola i fakultet.


5-10 MINUTA PAUZE ZA MENTALNI ODMOR

MEDITIRAJTE

Meditacija je tako moćan način da se opustite i preuzmete kontrolu nad svojim mentalnim tokom misli. Ako se osećate preopterećeni sa časa ili dnevnih zadataka, isprobajte meditaciju između 5-10 minuta između časova. Postoji mnogo aplikacija koje možete koristiti kao što su Calm, Headspace ili Insight Timer.

Ranije, lično nisam bila veliki ljubitelj meditacije. Smatrala sam je beskorisnom i često sam je nazivala „gubljenjem vremena“, međutim pre nekoliko meseci sam shvatila da sam pogrešila. Meditacija je odličan način da opustite vaše telo i vaš um, i da se napunite pozitivnom energijom i zadovoljavajućim osećajem.

Najviše volim da kroz velike slušalice pustim neku klasičnu muziku za koju znam da će mi prijati u datom trenutku i potom volim da zamišljam svoju idealnu budućnost koja me čeka.

Zamisljanje svoje idealne budućnosti shvatam da je znanje ono što mi je potrebno da bih stigla do te budućnosti, tako da mi ta zamisao i ta muzika budi inspiraciju i želju za učenjem i savladavanjem novog gradiva!

POŠALJITE PORUKU NEKOME KO VAM NEDOSTAJE

Nije potrebno mnogo da pošaljete tekst nekome na koga mislite, a možda će mu samo ulepšati dan! Postoji li stari prijatelj ili član porodice sa kojim niste kontaktirali u poslednje vreme? U razmaku od 5-10 minuta između časova pošaljite poruku „zdravo“ i pogledajte kako su. Verujte mi da će osvežavanje kontakta sa ljudima koji vam znače u vama probuditi divan osećaj i nostalgiju koja će vas dići na noge! 😉

ISTEGNITE SE

Posle sedenja za stolom tokom predavanja, vreme je da nagradite svoje telo pomeranjem zglobova. Predugo zadržavanje u mirovanju siguran je način da se upale mišići. Ustanite i istegnite se! Na youtube-u možete pronaći 5-10 minuta istezanja. Takođe možete potražiti one videe namenjene nama koji sedimo po ceo dan prateći predavanja ili sedeći za kancelarijskim stolom i obavljajući naš posao.

PROŠETAJTE

Sa manje od 10 minuta možda nećete moći daleko da prošetate, ali čak i samo hodanje po hodnicima i odlazak do kafeterije ili pekare je odlična upotreba pauze!

POJEDITE NEŠTO

Uzmite zdravu užinu poput voća, oraha ili sendviča koji će vam pomoći da napunite svoj um i telo u 5-10 minuta između časova! Na taj način nećete gubiti vreme na predavanju osećajući glad i razmišljati o sledećem obroku.

POPIJTE VODU

Ubacite tu slatku vodu i ostanite hidrirani! Ne samo da će vas hladna čaša vode probuditi nakon predavanja, već će vas i osvežiti pre nego što počne sledeći čas. A pored toga će vašoj koži neverovatno da prija voda koju ubacujete u organizam, obzirom da tim putem hidrirate i vašu kožu.

5- 10 MINUTA PAUZE ZA ORGANIZACIJU

SREDITE VAŠU „TO DO“ LISTU

Ako imate planer, napišite svoje dnevne zadatke! Uključite hobije i ciljeve mentalnog ili fizičkog blagostanja, zadatke na času i vannastavne zadatke. Takođe ih možete zapisati na belu ploču ili listu beleški obaveza tako da budu ispred i u sredini vašeg stola kao vizuelni podsetnik.

PROVERITE VAŠE EMAIL-OVE

Pauza od 5-10 minuta između časova savršeno je vreme za nadoknađivanje e-poruka! Odgovorite onima koje možete i odložite one koje ne možete. Vodite računa o važnim e-porukama i datumima.

SREDITE VAŠE FAJLOVE NA KOMPJUTERU

Znate kako volim da kažem „nered na kompjuteru, nered u glavi“. Ukoliko većinu svoga vremena provodite učeći online, onda ste i sami svesni da je urednost kompjutera od velike važnosti pri praćenju nastave i brzom pronalasku bitnih fajlova za sledeće predavanje. Neurednost kompjutera (laptopa) može usporiti vaš računar i kasnije dovesti do problema sa skladištenjem. Ako u poslednje vreme niste ispraznili fasciklu za preuzimanje, počnite tamo i izbrišite stare datoteke koje vam više nisu potrebne, dodajte datoteke koje su vam potrebne u organizovane fascikle, a zatim ispraznite otpad.


Ukoliko vam se svideo ovaj post, onda vam savetujem da pročitati i:

Takođe, ako vam se svideo moj blog možete postati redovan čitalac moga bloga, tako što će te me zapratiti na instagramu @ememblog.rs i gledati moje storije. Obzirom da na mome blogu koji sada čitate svaki dan izlaze novi blog postovi, putem instagrama će te biti obavešteni kada u toku dana izlaze i biće vam ostavljen swipe up link da bi ste čitali svaki novi post koji izbacim!

This image has an empty alt attribute; its file name is 1606739440691-1-517x1024.jpg

Slične objave