Bolesni ste, a sami u kući? Znam kako vam je. Ja sam trenutno bolesna, a sama sam kod kuće već nekih dobrih mesec dana. Uglavnom, meni kada nije dobro znajte da ću i najmanju bol da pretvorim u tragediju, šta ćete, drama queen kako bi rekli 😀 Medjutim, pošto sam sada sama kod kuće, moram da se uozbiljim i da se izlečim na neki način. Na svu sreću skoro sam ozdravila, ali ova prehlada mi je dala ideju da napišem ovaj post koji danas čitate, za sve tinejdžere / adolescente koji će uskoro početi da žive sami, a ne snalaze se baš u ovakvim situacijama.

1. Provetrite prostoriju

Kada ste bolesni, obavezno morate da provetrite prostoriju od bakterija. Čim se probudite otvorite terasu / prozor na nekih pet do deset minuta, taman idite da obavite ličnu higijenu, i kada završite sa umivanjem, pranjem zuba i slično, zatvorite terasu i uključite klimu ili grejalicu.

2. Uključite klimu

Da se ne bi ste dodatno prehladili, nakon što proluftirate prostoriju, upalite klimu ili još bolje grejalicu da se ugrejete!

Ja se posle otvorenog prozora sledim, tako da ja uključim klimu i nekih desetak minuta provedem po tri debela ćebeta. To vam je život zimogrožljivih 😀

3. Dok obavljate ličnu higijenu, stavite čaj da se skuva

Pre nego počnete sa obavljanjem lične higijene, stavite čaj da se skuva. Veoma je lako i imate dva načina za pripremu čaja:

NAČIN BR.1.

Sipajte vodu u džezvu i stavite je na ringlu. Sačekajte da voda proključa i onda u šoljicu stavite kesicu čaja (Nana, Kamilica,…), sipajte vrelu vodu sa ringle u šoljicu i to je to!

NAČIN BR.2.

Drugi način je po mom mišljenju praktičniji, a rezultati su isti. Sipajte vodu u ketl / električni grejač vode i taman dok obavljate ličnu higijenu, voda će da provri, a ketl će se sam isključiti.

Čaj možete piti dok se grejete u krevetu :3

4. Spremite sve lekove

Kada se ugrejete, spremite sve lekove i stavite ih na vama vidno mesto, da ne zaboravite da ih popijete. Ukoliko ste prehladjeni na sto stavite ferveks, vitamine, propolis, septolete i slično. Ukoliko imate temperaturu na sto stavite brufen, toplomer i sve što mislite da vam je potrebno.

Meni se često desi da trebam neki lek da popijem a pošto sam bolesna i ne znam gde mi se glava nalazi, zaboravim skroz na lekove. Ali kada ih stavim na sto u dnevnoj sobi, pored koga uvek prolazim, setim se da trebam da popijem lekove.

5. Promenite posteljinu

Nakon što ozdravite OBEVEZNO promenite posteljinu!!!

6. Utoplite se

Kada ste sve odradili, lezite u krevet i ugrejte se. Kada ste bolesni odmor i toplota su vam najpotrebniji!

7. Pozovite komšije da vam pomognu

Ukoliko živite u zgradi, veoma je važno da uspostavite dobar kontakt sa komšijama, jer nikad se ne zna kada će vam zatrebati. Ukoliko imate neke komšije sa kojima ste bliski, slobodno ih pozovite i pitajte za pomoć, ukoliko vam je baš potrebna.

Pre neki dan kada sam bila u stanju raspadanja, nisam mogla ni da ustanem iz kreveta jer mi se strašno vrtelo u glavi. Trebali su mi lekovi iz apoteke, a ja ni do druge sobe nisam mogla da dodjem, kamoli da idem do apoteke. Pozvala sam jednu komšinicu i žena je zaista otišla meni do apoteke i kupila mi sve lekove koji su mi trebali. Šta više par komšija zna da sam bolesna, jer moram da izvodim kucu napolju 3x dnevno i sami mi nude da mi donesu hranu, da mi nešto kupe i slično. Uvek je dobro imate jednog komšiju uz vas 😀

A SADA NEKE STVARI KOJE JA VOLIM DA RADIM KADA SAM BOLESNA

Nije nimalo lepo biti bolestan. Kada sam bila mladja jedva sam čekala da uhvatim neki grip ili virus i da ne idem u školu. Ali sada…radije bih dobila kečeve iz svih predmeta i išla 20 sati u školu, nego se razbolela! Ali šta ćete, život je nepredvidiv 🙂

Ovo su neke stvari koje ja volim da radim kada sam bolesna:

1. Zvanje drugarica / dečka kod mene

Znate onaj osećaj kada ste ekstra bolesni i svaki minut vam dodje kao jedan sat? Ili još gore, kada ste odgledali tonu serija, a dan još uvek nije prošao? Ukoliko znate taj osećaj, verujem da će vam ovaj savet pomoći.

Kada sam ja bolesna jedan dan mi dodje kao jedan milenijum i fizički i psihički sam slomljena, zato kod sebe pozovem neku blisku prijateljicu ili dečka da dodju da mi prave društvo. Tada mi vreme ekstra brzo prodje i skrenem misli sa toga da sam bolesna, pa se osećam bolje!

2. Gledanje neke dobre kdrame

Serije i filmovi nalik The Vampire Diaries, Riverdale, Atomic Blonie i slično, nisu na mojoj listi gledanja kada sam bolesna. Ne znam kako je za vas, ali kada meni nije dobro, treba mi neka dobra kdrama zbog koje ću i sama da se radujem! Kdrame su za razliku od američkih serija jako emocionalne i sve što doživljavaju likovi, kao vi da doživljavate. Koreanci su zaista terminatori po svakom pitanju. Znači, kada sam bolesna volim da gledam neku ljubavno akcionu kdramu i da skačem od sreće kada vidim da se moj omiljeni par iz serije poljubio!

Slobodno možete da pogledate moj post:

„Mojih Top 3 omiljenih kdrama“

3. Spavanje

Spavanje je NAJVAŽNIJE, kada ste bolesni. Vaš organizam treba da skupi energije da se bori protiv bakterija, virusa i bolesti. Nikako nemojte da gubite od sna, šta više pokušajte da legnegte ranije i popodne makar na sat vremena da odspavate.

4. Ispovedanje

Eh ovo je stavka koja meni puno pomaže i prija kada sam bolesna! Kada drugarica ili dečko dodju da mi ubiju vreme, ja počnem sa ispovedanjem. Naravno, niko ne voli da vas sluša kako kukate, ali u ovakvoj situaciji će zaista da vam učine uslugu slušajući vaše jadanje.

Kod mene to često ide ovako:

“ Osećam se užasno! Jao znaš li kako mi je bilo teško da odradim ono za školu. Znači ta profesorka me izludjuje. A kada sam se vratila kući videla sam neke hejt komentare i iznervirala sam se. Ona tamo je došla do toliko i toliko pratilaca, sada ih ima više od mene. Kako je to uspela? Znaš li da imam kontrolni iz psihologije, a sada ne mogu da učim jer vidi na šta ličim…“

Mislim da ste svi shvatili poentu XD
Kada se ispovedam osećam se lakše i onda mogu da odspavam na miru.

Nadam se da vam se svideo ovaj post i ako ste bolesni, nadam se da ćete ozdraviti brzo i da ćete početi sa gledanjem neke kdrame 😉

P.S. Ne zaboravite da posetite moje najnovije objave na blogu:

Slične objave

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *