Pozdrav svim čitaocima moga bloga i dobrodošli u novi post na našem blogu! Danas ćemo da diskutujemo o maloj maturi i svemu što trebate znati o proslavi male mature!

Proslava Male mature je dogadjaj na koji se svaki tinejdžer sprema mesecima unazad i sa tom maturom polako ulazi u svet adolescenata, samim time mala matura zauzima bitno mesto u životu svakog tinejdžera.

U predhodnom postu smo pričali o tome šta je najbolje obići za ovaj dogadjaj, kako pronaći pratioca za maturu, kako se našminkati… A danas ćemo da diskutujemo o proslavi male mature, kako izgleda i gde se održava!

Sećam se svoje male mature, iskreno osećaj je kao da je bila pre sto godina, no ipak mogu da se setim svega u najmanje detalje! Ulazak u restoran, fotografisanje, muzika uživo, fantastična hrana i ne zaboravno druženje!

GDE SE PROSLAVA MALE MATURE ODRŽAVA?

Proslava male mature počinje praćenjem osmaka iz škole, i potom sledi jedan malo svečaniji dogadjaj u restornu. Djaci se pre odlaska u restoran sakupljaju u školskom dvorištu i čekaju organizovani prevoz koji će ih odvesti do mesta proslave male mature.

Medjutim, mnogi roditelji smatraju da nije prikladno da deca od 14/15 godina slave malu maturu u restoranima, kafanama i u ugostiteljskim objektima, zato insistiraju na slavlju male mature u školi. Sa obzirom na žalbe roditelja, uveden je novi zakon koji nalaže da se maturske večeri ne mogu organizovati u ovakvim objektima. Zato, roditelji moraju u dogovoru sa školom da donesu odluku gde će mladi slaviti svoje matursko veče i zbog toga nije presudno da će svi maturanti slaviti matursko veče u nekom restoranu.

KAKO IZGLEDA PROSLAVA MALE MATURE?

Proslava male mature počinje sa parovima koji ulaze u restora i fotografom koji ih slika zajedno. Moj lični savet vam je da pronadjete pratioca za maturu godinu dana ranije, jer već na početku osmog razreda počinje ta priča o pratiocima za maturu i uglavnom u roku od prvih mesec dana većina tinejdžera ima svog partnera, tako da će vama biti teže da ih nadjete.

Imati partnera na ovakav dogadjaj nije obavezno, a takodje nije ni blamažno nemati partnera na matursko veče. Kada sam bila sedmi razred u osnovnoj školi htela sam odmah da se osiguram što se tiče partnera za maturu, pa sam pitala svog veoma dragog prijatelja da li bi on hteo da ide sa mnom na matursko veče i pristao je! Danas, mnogi momci se srame da pitaju devojku da izadje na matursko veče sa njima, jer se plaše da će biti odbijeni. Iz tog razloga, mnoge devojke ostaju same na matursko veče, bez pratnje. Ali i ako ste muškog pola ili ženskog, trebate znati da pitati ništa ne košta! Ko zna, možda vap prijatelj / prijateljica pristane na takvu vrstu vrstu avanture sa vama! ;D

Odmah nakon fotografisanja sa partnerom sledi grupno slikanje, a nakon toga svi biraju svoj sto gde će da sede i sa kime će da sede.

Proslava male mature počinje uz laganu muziku i švetskim stolom, dok tokom odredjenog vremena muzika se menja i postaje više zabavna, pevaju se tradicionalne pesme (uz orkestar), a nakon toga puštaju se danas popularne pesme na Balkanu. (muzičke želje uglavnom)

Takmičanja u vidu izbora za Mis i Mistera & takmičanje u plesanju je takodje jedna od tradicija na maturskoj večeri.

Lično smatram da je vremenom izbor za Mis i Mistera postao ne pravedan, sa obzirom na to da njih više ne bira stručni žiri, već oni najpopularniji iz odeljenja. Naravno, to nije slučaj na svačijoj maturskoj večeri, ali veoma često se stvari odigraju tako da stručni žiti ne dodje ili ih škola ne plati, pa mora da se improvizuje.

Naravno, tu je i božanstveno takmičanje u plesu čiji sam veliki fan! Za ovo takmičanje pusti se lagana i romantična muzika na početku i svi parovi koji žele da se takmiče izadju na plesni podijum. Poenta takmičanja je da parovi se usklade jedni sa drugim i da plesu u zajedničkom ritmu, dok se muzika menja. Diplome se dodeljuju i postoje 3 mesta, za ovo takmičanje obevezno je da postoji stručni žiri!

Celukupna proslava traje oko pet sati, mada ukoliko razredne starešine primete da su deca umorna, oni mogu da skrate proslavu i da odmah predju na završnicu.

Čitava proslava se završava sa čuvenom pesmom „Noćas se rastajemo svi“ i nakon nje, svi se vraćaju u autobus koji ih čeka odmah ispred mesta proslave i vozi ih do njihove osnovne škole. Tu su naravno roditelji koji čekaju decu da bi se odvezli kući.

Ne zaboravite da na maturi ostavite svoje mobilne telefone na stranu i uživate u svemu što se dogadjaja oko vas! Uspomene će zauvek ostati sa vama, a slike sa telefona čisto sumnjam ;P

Takodje, ukoliko vas interesuje više postova na ovu temu, možete počitati:

I naravno ne zaboravite da pročitate moje najnovije objave na blogu:

Slične objave