Kada dođu vreli letnji dani svi sanjamo o tome kako se opuštamo na obali nekog mora, sa koktelom u ruci. Na udobnim ležaljkama i pod suncobranom, čini se da nam vrućine uopšte ne smetaju. Kako taj osećaj preseliti i u svoj dom? Maksimalno uživanje u kući tokom leta je i te kako moguće.

Pripremili smo vam nekoliko saveta kako da to efikasno i brzo ostvarite. Spremite se za nezaboravno i uzbudljivo leto čak i ako ne idete na more.

1. Napravite od svoje kuće malu oazu

Lekari savetuju da najveće letnje vrućine radi svoga zdravlja provodimo u zatvorenom. Ukoliko nemate većih razloga za izlazak iz kuće između 10h i 16h,  poželjno je da ostanete u kući. Postoji mnogo načina da od svog doma napravite prijatno mesto, pa čak i kada je napolju preko 30 stepeni Celzijusovih. Zašto ne biste svoj mali privatni raj rashladili i napravili od njega mesto za uživanje?

Zamračite sve prostorije – navucite roletne, žaluzine ili drapere na prozore. Kada jaki sunčevi zraci ne dopiru kroz staklo, već ste delimično doprineli da se temperature u prostoriji ne povećava. Najdelotvornije rešenje će svakako biti ugradnja klima uređaja. Postoji mnogo kvalitetnih modela ovog aparata sa korisnim funkcijama koje će vaš životni prostor učiniti prijatnim za boravak. Primera radi, bosch inventer klima garantuje vam uštedu energije, ujednačeno i automatski usmereno strujanje vazduha. Zahvaljujući bešumnom režimu i zaštiti od izduvavanja hladnog vazduha nećete ni primetiti da klima uređaj radi, a u čitavoj kući će biti izuzetno ugodna temperatura.

Još jedna od mnogih pozitivnih karakteristika ovog aparata jeste što ima u sebi ugrađen super jonizator. On otpušta negativne i pozitivne jone, eliminiše čestice mirisa, prašine, dima, pa tako dobijate svež i zdrav vazduh u kući, čak i kad je napolju neverovatno vruće.

2. Budite svoj koktel ili šejk–majstor

Najbolja stvar koju možete učiniti za svoje telo kada je leto jeste da ga održavate hidriranim.  Osim toga što ćete piti bar 2 litra vode dnevno, uvek možete sebe nagraditi nekim drugim osvežavajućim napitkom. Ko kaže da kokteli moraju sadržati alkohol? Listić nane u limunovom soku i ukrasni kišobrančić na čaši i eto osećaja da se nalazite u nekom od hotela sa pet zvezdica. Napravite sami izotonični napitak od voća, meda i vode.

Mogućnosti za eksperimentisanje su beskrajne i ako ste ljubitelj šejkova i sladoleda. Okušajte se u pravljenju zdravih šejkova, pa se poigrajte sa dekorisanjem. Počastite sebe i svoje ukućane domaćim sladoledom posluženim u specijalnim čašama ili činijama. Neka to postavne vaš svakodnevni ritual.

3. Jedan dan nedeljno – bez ekrana

Ne dopustite da vam se boravak u kući svede na gledanje u ekran. Izaberite dan u nedelji kada ćete biti oflajn. Istina je, na mreži neretko pronalazimo inspiraciju, na društvenim mrežama komuniciramo sa prijateljima , plaćamo račune ili kupujemo stvari. Međutim, samo jedan od sedam dana može biti naš odmor od svega toga.

Ako ugasimo računar, naše leto će biti mnogo bolje i nezaboravnije na svaki mogući način. Ne zarobljavajte svoje vreme na Fejsbuku ili Instagramu. Potražite onlajn ideje, a onda ih sprovedite oflajn. Jednostavno to uradite.

4. Napravite plažu u dvorištu

U redu je, vaša kuća ne izlazi na more, ali to nije razlog da od svog dvorišta ne napravite plažu. Kupite šareni i veseli suncobran, ležaljku sa mekanom podlogom i jastukom ili postavite mrežu za ljuljanje između dva drveta. Donesite stočić za kafu i sve one preukusne koktele i šejkove koje ste naučili da pravite. Knjiga, omiljeni časopis ili ukrštenica kompletiraće osećaj da ste na nekoj peščanoj obali.

Ukoliko niste dosad, možda je ovo leto pravo vreme da ogradite svoje dvorište i zaštitite svoju privatnost. Povoljna cena ograde za dvorište je dobar način da uštedite novac za kupovinu bazena, na primer. Privatna plaža u dvorištu je sasvim sigurno dobra priprema za pravu plažu. U slučaju da ipak ne idete na letovanje, onda svakako imate svoje mesto za uživanje u vrtu.

5. Usporite i opustite se

Svi smo svedoci velikog ubrzanja sveta. Svakodnevno trčimo, žurimo, kasnimo, obavljamo više radnji istovremeno. Nametnut nam je osećaj odgovornosti i potrebe da stalno budemo (pre)zauzeti. Leto je idealno vreme da usporimo i dopustimo sebi mali predah.

Da, svet će nastaviti da se okreće čak i ako mi ne jurimo za njim. Zašto ne bismo za razliku od toga počeli juriti i doživljavati – trenutke? Samo VI možete odrediti svoj tempo. Ne morate stići svuda i isprobati sve. Izaberite nekoliko jednostavnih zadovoljstava koje želete iskusiti ovog leta i prihvatite ih potpuno.

Na kraju, setite se kako je bilo uzbudljivo biti dete na početku leta i raspusta. Ponovo osetite to ushićenje i prepusitite se uživanju u bezbrižnim trenucima! Leto samo što nije počelo!

Slične objave