Svaki tinejdžer i adolescent jedva čeka da im roditelji odu na put i ostave ih same kod kuće na par dana. Mnogi adolescenti u tome vide slobodu, znate „Roditelji su mi sada otišli na put, super! Mogu da budem na telefonu koliko hoću, mogu da ostanem napolju koliko hoću i mogu da radim šta god poželim!“, doduše, to i jeste istina, odlazak roditelja na put jeste sloboda, prvih pet do deset puta! Nakon toga, njihov odlazak postaje ono čemu se najmanje nadate i što najmanje želite.

Sećam se prvih par puta kada je moja baka otputovala u njen rodni kraj i kada me je ostavila samu na nedelju dana, tada mi je to bilo najboljih 7 dana ikada! Mada svaki sledeći put kada bi otišla, to bi bio pakao za mene. Svaki dan me je čekalo izvodjenje psa, odlazak u kupovinu, pranje veša, pranje sudova,…Tada sam nekako i izdržavala, mislim to je bilo samo nedelju dana! Sada…Moja baka je otišla u rodni kraj na par meseci i jako teško mi pada to što sam sama u kući.

Zato sam danas tu sa ovim postom, da vam predstavim život kada živite sami 😀

#HRANA

Pr svega morate da mislite šta će te da jedete. Ukoliko znate da kuvate to je super, ali ukoliko ne znate onda ste u gadnom sosu. Na moju sreću meni mama donosi hranu i pravi mi je kada dodje u bakin i moj stan, tako da nikada nisam gladna. Ali jedanput je bila takva oluja, da mama uopšte nije mogla da dodje po mene i bilo je pitanje, šta ću ja to da ručam?

Da ne pominjem koliko je teško uklopiti namernice i isplanirati šta ću jesti u napred.

#KUPOVINA NAMERNICA

Za hranu se mogu snaći. Ali ako ima nešto gore od pravljenja hrane, to je definitivno nabavka namernica! Ja ukoliko sam u zadnjih 10 godina otišla pet puta u prodavnicu, onda me ubite. Sada, kako sam duži period sama u kući, odlazak po osnovne namernice kao što su hleb, margarin, pavlaka, salama, kečap, neka grickalica…su postali obavezni! Kada bi se baka vraćala iz prodavnice i donosila kese sa namernicama, njena reakcija bi bila „Odrali su me za pare. Šta li su mi toliko naplatili…“. Nikada nisam marila za te reči, jer meni je puna kesa svaka kesa koju neko drugi donese, mada kada se ja vratim iz prodavnice, shvatim da sam možda kupila pet namernica a da sam platila oko 1000 dinara. Da ne spominjem koji nervni slom doživim kada kupim malo više stvari koje pojedem za 2 dana a potrošim 3.000 dinara….

Poenta: Današnji svet je skup.

#KUĆNE OBAVEZE

Moja soba je moja soba, ona može da bude u svinjcu kada god poželim. Ali sada kada je cela kuća u mojim rukama, ne mogu da ostavljam upišane pelene na podu (pošto imam psa), ne mogu da ne usisavam pod 100 godina, ne mogu da ne operem sudove jer moram da jedem odatle kasnije. Htela ja to ili ne, kućne obaveze moraju da se rade! Nikada ne znaš kada će komišija, prijatelj ili poštar da ti dodje na vrata, a pored toga drugo je kada je soba u svinjcu, a kada je čitav stan u svinjcu.

Tu je znači pranje sudova, pranje veša, pranje tepiha, čišćenje svakog predmeta u kući, zavlačenja po ćoškovima da obrišeš brašinu, postavljanje stola, skupljanje stola, menjanje pelena, prostiranje veša, skupljanje veša, raspored frižidera, bacanje smeća, zalivanje cveća, briga o bašti, briga o kućnom ljubimcu, pranje kade, nameštanje satova za slučaj da stanu… To je samo početak.

#KUĆNI LJUBIMAC

Imati kućnog ljubimca je velika obaveza, jer i to je živo biće o kome ste vi odlučili da se starate. On je u ovakvim situacijama vaša največa podrška i biće koje će vas naterati da izadjete u šetnju i da ne provedete ceo dan na telefonu. Kada se osećate usamljeno, imate vašeg kućnog ljubimca uz vas i odmah vam je bolje! Iskreno, ne znam šta bih radila da meni nema moje slatke kuce.

Mada sa kućnim ljubimcom dolaze takodje obaveze, kao što su:

 • Hranjenje
 • Menjanje vode
 • Pranje činija
 • Menjanje pelena
 • Šetnja
 • Igranje
 • Kupovanje namernica
 • Češljanje
 • Kupanje
 • Pranje šapica
 • Oblačenje odela ako je hladno itd.

Ništa nije teško, sem kupanja, pranja nožica i šetnje, to priznajem!

#NEMATE NISAKIM REČ DA PROGOVORITE

Toliko je teško kada se vratite kući iz škole, sa fakulteta, sa posla, a nemate koga da zateknete kući. Ulazite u tihu kuću, nema nikoga da vas pozdravi i sve u tišini obavljate. Dane provodite u ćutanju, bez ikakvih progovorenih reči, osim ukoliko ne pričate sa psom (kao ja), ali ni to ponekad nije dovoljno. Ponekada nam samo treba neko ko će nas zagrliti, pozdraviti, pričati sa nama i dočekati nas kod kuće!

#BUBE

Pre neki dan mi je ušao skakavac u sobu i prilično sam sigurna da sam ja više skakala od samog skakavca.

Trenutno je sezona smrdi buba i skakavca i ne znate koliko je užasno kada vam nešto od ta dva uleti u kuću, a vi ne znate kako da ga izbacite, a ne možete celo veče provesti sa skakavcem u kući!

Kada je meni ušao skakavac u kući, zvala sam komšije mucajući za pomoć. Velika devojka, šta da kažem…ali veliki je i strah!

#NEMA IZLASKA NAPOLJE

Ukoliko imate kućnog ljubimca koga morate da nahranite ili izvedete, onda nema preteranog izlaska napolje. Možete na 3-4 sata da izadjete, ali morate da se vratite kući na vreme da izvedete ljubimca i da mu date da jede.

#RAČUNI

Sve može, mogu da nema šta da jedem, mogu da budem u sobi sa skakavcima, ali račune apsolutno očima ne mogu da gledam. Na svakih par dana neki račun dodje u sanduče! Kada ga otvorim i vidim koliko para trebam da uplatim za struju, vodu, telefon, šlog doživim. Zadnji put imala sam oko 15.000 sačuvano, oko 8.000 je otišlo za samo par računa!

#NA SVE MORATE DA MISLITE VI!

Kada imate nekog kod kuće, neko će da misli o svemu, ali kada ste sami, onda na sve morate sami da mislite. Da li ste uključili bojler (ja sam sada shvatila da sam trebala da se okupam pre sat vremena, a vidite, pišem blog, pa ću se izgleda kupati u 22h), da li ste isključili ringlu, da li ste dali ljubimcu da jede, da li ste poneli domaći, da li ste poneli pare itd itd.

Ne znam za vas, ali meni se oduvek život sam činio lagan, ali sada kada sam konačno videla kako je to, moglo bi se reći da ne planiram da živim sama. Pre svega mnogo je lepše živeti sa nekim, zatim mnogo je lakše kada imate nekog ko će da misli za vas i zadnje….mnogo je zdravije za vaše mentalno stanje kada neko drugi plaća račune XD

P.S. Ukoliko već niste, posetite moje najnovije objave na blogu:

Slične objave

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *