Današnje godine su lude, nekada se nevinost gubila na prvu bračnu noć, a devojke koje su je izgubile pre prve pračne noći bile su zvane pogrbnim imenima i niko ih nije hteo za devojku, kamoli ženu. Mada, vreme se promenilo i mi svi to treba da prihvatimo. Više se nevinost ne gubi prve bračne noći, već se gubi čak u toliko ranim godinama, da ne bi ste mogli da poverujte.

Ja ovde danas nisam da bih vam pričala da li to trebate uraditi ili ne, takodje nisam danas ovde da vam kažem „Sa tačno toliko godina možete izgubiti nevinost“, ovde sam danas pre svega da razgovaramo opšte o temi gubljenja nevinosti danas, da vam kažem kada je zaista najbolje izgubiti nevinost i da vas na neki način pripremim za to nekim osnovnim informacijama.

Pre nego počnemo da pričom kada je pravo vreme za gubljenje nevinosti, dozvolite da vam ispričam šta sam našla na interentu…

Pre svega kada sam nameravala da napišem ovaj post, ušla sam na Google i ukucala „Kada je pravo vreme da se izgubi nevinost“, artikli koje sam pronašla su me ostavili šokiranu „Nevinost možete izgubiti sa 12, 14, 15, 18, kad god poželite, bitno ej da je vaše telo premno“, totalno izbezumljena sam napustila sajtove.

Nakon toga, ušla sam na youtube i ukucala sam „Teen moms“ i da li mi verujete da danas ima preko milijom devojaka u uzrastu od 12-17 godina koje su izgubile nevinost i sada imaju decu, pravo je pitanje koliko ima devojaka koje su samo izgubile nevinost. Tačan broj ni ne mogu da zamislim.

Sada kada sam vam ovo ispričala, želim da vam kažem da danas, nažalost, devojke mlade gube nevinost i više ne treba tome da se čudimo, današnjica je takva kakva je i našim čudjenjem i gadjenjem mi ništa nećemo promeniti. Mi na te devojke ne možemo da utičemo, današnji svet je takav, današnji tinejdžeri su takvi, a na nama je da to prihvatimo. Doduše, mi možemo da utičemo na sebe i na naše odluke po ovom pitanju.

GUBLJENJE NEVINOSTI. KADA JE PRAVO VREME?

Vaši prijatelji, roditelji, mediji, pa ni ja, ne možemo vam reći „sada ti je pravo vreme za gubljenje nevinosti“, ne postoji tačan broj godina kada je vreme da se nevinost izgubi, niti postoji tačan podatak kada to smete da uradite ili kada ne smete da uradite.

1. Fizička spremnost na odnose

Na dan kada prvi put dobijete menstruaciju, vi ste spremne fizički da imate odnose. Vaše telo će se razvijati, isto tako i vaš polni organ, ali generalno kada dobijete vašu prvu menstruaciju vi možete imati fizičke odnose, takodje možete ostati i trudne.

Biti fizički spreman za imanje odnosa je lagano, sve što treba jeste da se vaše telo razvije, ali biti psihički spreman za imanje odnosa je već totalno druga stvar…

2. Psihička spremnost na odnose

Za razliku od fizičke spremnosti za odnose, psihička spremnost ne dolazi tako lako. Vi niste psihički spremne ukoliko želite da imate odnose da bi zadovoljile dečka i zadržale ga u vezi i čisto da bi ste probali odnose i pričali prijateljicama kako ste ih vi imali.

Psihička spremnost je mnogo više od toga. Pravo vreme kada trebate izgubiti nevinost jeste kada pre svega vi se osećate spremnim za to, kada ne mislite dva puta da li ćete to uraditi ili je bolje da ne uradite, kada ne mislite šta će drugi misliti o tome.

Kada osetite taj trenutak kada vam ne samo hormoni kažu da želite da imate odnose, već i kada vam srce i razum kaže „ja želim to da imam i ne kajem se šta god da bude, ja sam spremna“ i tu nema mišljenja dva puta, vi to ne zakazujete i ne premišljate se, ukoliko se premišljate i ukoliko niste sigurni da li to trebate da uradite ili ne, onda definitivno niste spremne za odnose.

Kada osetite kako srce želi to da imate, kada žarku želju imate da vas neko voli da vas dodiruje, dok vodi ljubav sa vama. Ukoliko vaš razum zna moguće posledice (dete, bakterije, trudnoća) i ukoliko ne radite to zbog drugog već zbog sebe, onda ste spremne.

Takodje, pod psihičku spremnom spadaju još neki faktori koje ću navesti u narednim primerima…

3. BEZ KAJANJA

Nikako nemojte da imate odnose ukoliko će te posle da se kajete. Vi morate da budete svesne, da vas niko ne tera da izgubite vašu nevinost i vi ste ti koji upravljate vremenom. Ukoliko vi kažete „nevinost ću izgubiti za 67 godina“, onda ćete je tada izgubiti, ukoliko kažete „nevinost ću izgubiti za 67 dana“, onda će te je izgubiti za 67 dana. I tu nema predomišljanja i nema kajanja nakon toga što bude. Ukoliko se sledećeg dana probudite i kajete, verujte mi da će vas to kajanje godinama juriti i boleće vas srce. Postoji i velika šansa da više na odnose nećete gledati tako lepo i da će vam najverovatnije trebati psiholog.

Pre nego imate odnose trebate svesno prihvatiti činjenicu da jednom kada to uradite, više nema povratka nazad.

4. DA LI SU ODNOSI KAKVI SMO MI ZAMIŠLJALI DA SU?

U tinejdžerskim godinama naš prvi put zamišljamo magičnim, latice na krevetu, dok vas dečko lagano spušta i mazi, a onda uživate u svakoj sekundi, bez imalo truda, samo ste tu i prepustili ste se uživanju.

Takodje tu su filmovi gde vidimo sve te romantične scene koje nas teraju samo da mislimo „Ja želim da imam ovaj momenat“

Kada u realnosti, odnosi nisu toliko lepi i laki kakvim se mi nadamo. Obe strane trebaju da ubace puno truda i trebaju da zadovolje jedno drugo dok u isto vreme zadovoljavaju sebe. Takodje je potrebno punooo fizičke aktivnosti za odnose, ne samo to, već je potrebno da radite i stvari koje ne volite baš, da ulazite u poze koje vam možda nisu lagane ili prijatne. Voditi ljubav je dosta teško i zahteva puno truda i rada na tome.

5. DA LI JE PRVI DEČKO PRAVI DEČKO SA KIM ĆETE PODELITI OVO ISKUSTVO?

Mnoge devojke maštaju o prvom momku i kada ga konačno dobiju, 65& devojka misli da je to to i da će to biti osoba za koju će da se venčaju i sa kojom će da imaju decu jednog dana. Nažalost, moram da vas razočaram, ali najverovatnije vaša prva ljubav neće biti i vaša zadnja. Tokom godina će te promeniti toliko momaka i simpatija da ne bi ste mogli ni da zamislite. Naravno nekome se desi da drugi momak bude taj pravi, nekome je treći pravi, a nekome je sedmi onaj pravi, u samo 2% slučajeva onaj prvi momak je ostao doživotni, na balkanu je to postalo ne moguće. Tako da prvi dečko ne mora da bude taj sa kojim će te podeliti ovo iskustvo. Kao što sam rekla, biće još momaka i vremena za ovo, uživajte u detinjstvu dok još možete jer će te žene biti doveka.

Ukoliko ste se našle u situaciji gde dečko gleda druge devojke ili vam traži da imate odnose da vas ne bi ostavio, trebate znati da koliko god je vama sladak i koliko god ga volite, on će vas ostaviti ili će vas prevariti i on NIJE prava osoba za vas.

6. ŠTA VAM TO DRUGARICE KAŽU?

Nikada nemojte izgubiti nevinost zato što su vam drugarice rekla da je vreme da je izgubite ili zato što su je one već izgubile. Svako je drugačiji i svako odnose smatra i doživi drugačijima i ono što je bilo dobro za njih, možda neće biti dobro za vas. One mogu i da se pretvaraju da im je bilo dobro, a u stvarnosti se kaju zbog toga. Ne dozvolite da drugi ljudi utiču na vašu odluku. Neka oni gube nevinost kada oni hoće i kada misle da su spremni, vi ste priča za sebe i nikada se ne trebate sramiti zbog toga što ste nevini, već se trebate ponositi!

7. JEDNOG DANA…

Po mom ličnom mišljenju pravo vreme da se nevinost izgubi jeste da kada jednog dana nadjete muškarca (ne momka, ni dečaka), koji će vas ceniti, paziti i brinuti o vama, koji će sa vama voditi normalne razgovore, koji će biti svestan svojih postupaka, koji će vas prihvatiti takvi kakvi jeste i poštovati vas. Nakon nekog dugog vremena provedenog zajedno, kada ste već utvrdili da verujte jedno drugome i da se cenite i poštujete, kada vodite vezu dvoje zrelih osoba. Kada ste psihički na istom nivou i kada promišljeno radite sve stvari i kroz dobro i kroz loše prolazite zajedno. Kada zajedno prihvatite rizike koji mogu da se dese tokom ovoga i kada se odlučite za taj korak. Tada će te biti spremni.

UVOD U ODNOSE…

Sada ću vam napraviti kratak i jasan uvod u odnose. Ovo su stvari po pitanju zaštite koje trebate znati pre nego imate odnose.

1. UVEK KORISTITE ZAŠTITU

Uvek koristite zaštitu tokom odnosa. Najbolja zaštita vam je DUREX, druge kondome ne preporučujem da koristite, jer ima onih koji će lagano da puknu.

Ukoliko ne korisite zaštitu dovoljna je kapljica sperme i možete ostati trudni, pogotovo sa obzirom sa du tinejdžeri u najplodnijim godinama. Takodje, ukoliko ne koristite zaštitu može doći do raznih bakterija i virusa koji mogu izazvati bolesti ili čak rak materice!

2. BABY PILULE

Pilule za zaštitu protiv stvaranja bebe se koriste isključivo kada kondom pukle ili kada se vode ne zaštićeni odnosi. Pilule se mogu koristiti redovnije kada ste stariji, ali ukoliko redovno uzimate pilule može doći do ne željne promene vaših ciklusa.

3. GINEKOLOG

Kada počnete da imate odnose, odlazak kod ginekologa je obavezan. Na svakih 6 meseci se treba ići na redovnu kontrolu i morate biti spremni da pitanja kao što su: „Kada ste prvi put izgubili nevinost? Sa koliko momaka?“ i slično. Poenta je da je odlazak kod ginekologa ponekad ne prijatan čak i za odrasle žene, ali je od velike važnosti.

To bi bilo to za ovaj post. Nisam htela da diskutujem na ovu temu pre svega zato što moje reči mogu da budu shvaćene pogrešno i možda neko neće moći da dobije tu poruku koju sam htela da prenesem. Ali, sa obzirom da mnogo tinejdžera na mom instagramu imaju pitanja na ovu temu, morala sam da napišem post, u slučaju da nameravaju nešto.

Želela bih i da dodam, da ja nemam neka iskustva u ovome, tako da za stručnije savete preporučujem da razgovarate sa roditeljima ili da pričate sa ginekologom. Vaši roditelji trebaju da znaju za ovo, to je jedan od koraka ka psihičkoj spremnosti za odnose, ukoliko ste spremi da bez kajanja i bez straha kažete to njima, onda smo ovu priču rešili. Mada saslušajte me, oni vas neće grditi ili vršiti nasilje nad vama, vaša majka će biti tu da vam pomogne i da vam da savete. Jer idemo opet, kao što rekoh, to je vaša odluka.

P.S. Ne zaboravite da posetite moje najnovije objave na temu:

Slične objave

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *