Zdravo svima i dobrodošli u moj novi post na blogu! Danas ću da odgovaram na vaša pitanja vezana za moje putovanje u Italiju. Pre neki dan sam na instagram storiju okačila da me pitate sve što vas interesuje vezano za moje putovanje u Italiju i danas ću odvoroiti na najinteresantnija pitanja!

Uživajte i nadam se da će vam neki odgovor biti od koristi 🙂

1. Šta te je nateralo da izabereš Italiju?

Jedna od mojih zelja jeste da proputujem celu Evropu! U Italiji nikada nisam bila i kada sam trebala da izaberem da li cu ici u Italiju ili Nemacku, odlucila sam se za Italiju. Italija je bila blize Srbiji, to je bila savršena destinacija, posto sam trebala dve nedelje da ostanem sama u Italiji. Pored toga, u skoli su nam pricali o neverovatnoj Italijanskoj arhitekturi i muzejima punih modernih postavki, sto me je odmah osvojilo!

2. Koji je tvoj prvi utisak kada si došla u Italiju?

U Italiju sam išla avionom sa mamom i sestrom, sleteli smo u Bolonju i kada smo izašli iz aerodroma i pozvali taksi, prva pomisao mi je bila „Au majko, ala im je komplikovana ova Italija“. Italija je totalno drugačija od Srbije, po svemu! Ali prvi utisak nam uvek ostavi njihova arhitektura, jer iskreno nju ne možete nikako promašiti sa obzirom da su detaljno izgradjene zgrade svuda oko vas.

3. Koje si gradove posetila u Italiji?

Posetila sam Bolonju, Modenu, Rimini i Spilamberto. Dok su moja majka i sestra posetile Bolonju, Modenu, Rimini (sa mnom), a pošto sam ja posle morala da idem na volonterski kamp u Italiju, one su produžile u Milano.

4. Koliko ti je vremena trebalo da se spakuješ za Italiju?

Iskreno trebalo mi je puno vremena. Prvo sam pravila spisak stvari, onda sam ih prala, pa sušila, pa lepo slagala, pa redjala… i uvek je bilo nešto što je falilo! Na kraju mi je kofer bio toliko pun da sam ga jedva vukla u Italiji.

5. Da li je Italija vredna posećivanja?

Pošto sam mesec dana bila u Italiji, sa toga dve nedelje sam odsedala u kući punoj Italijana, moglo bi se reći da sam prilično puno toga naučila o Italiji.

Italija je jako lepa drzava i smatram da svako makar jedan put treba da ode u Italiju i pogleda njihovu arhitekturu, izlozbe, muzeje, crkve, ulice i proba njihovu hranu. Mada, ja licno ne bih ponovo išla u Italiju. Italija je mnogo razlicita od nase drzave, Italiani po mom misljenju prave uzasnu hranu, jedino sto im je dobro jeste pica, radnje im ne rade pre 14h, ulaz na bilo koju plazu kosta 5€ (samo ulaz i to po osobi!), u Italiji ukoliko nadjete Italijana koji prica Engleski to je kao da ste uboli BINGO na Loto-u, u Rimu na primer, morate da platite 20€ samo da bi ste se slikali sa ljudima premaskiranim u gladiatore, ljudi su prema turistima krajnje ne ljubazni i pokusavaju da izvuku poslednji dinar iz vas.

Italija je vredna da ode da se vidi, to je definitivno. Mada, ja se licno u nju ne bih vraćala.

6. Da li Italijani imaju neku čudnu tradiciju koja je tebe ostavila u šoku?

Oh definitvno imaju! Na primer, kada sam bila u kući sa Italijanima, saznala sam da oni za doručak jedu samo keks i čaj. Trebalo je da vidite moj izraz lica kada sam na stolu vila čaj i keksić, umesto mitraljeza od sendviča koji ja inače jedem za doručak. Verovatno već svi znaju da Italiani, kao i Francuzi jedu jako slab doručak, ali eto, ja nisam znala 😀

Pored toga, Italijani imaju veoma čudnu naviku da im je posle svake druge rečenice tu reč „Alora“, što znači „dakle“ ili „stoga“. Njihove rečenice idu ovako:

„Probudila sam se jutros. Dakle otišla sam u prodavnicu i kupila hleb za doručak. Dakle doručkovala sam i uživala u svakom zalogaju. Danas idem na posao. Dakle moram da krenem u 9:00 da bih stigla. Dakle moram da platim i bus plus.“

7. Kako si editovala slike iz Italije?

Italija je toliko lepa da slikama nije trebalo toliko puno editovanja! Slike sam editovala na telefonu, posto imam Huawei P30, imam opciju za namestanje kontrasta, svetlisti, ostrine… Tako da sam to upotrebila. Mada neke od slika sam editovala u Lightroom – u, tu nisam koristila neke specijalne palete sa bojama, samo sam pojacavala neke boje koje zelim da budu dominantne.

8. Koje je mesto ostavilo najveći utisak na tebe?

Wonderland u Riminiju je definitivno najlepše mesto na kome sam bila u Italiji!

Prilično je moderno i skoro da nema nikakve veze sa Italijom, ali mi se ipak svidelo, jer sam ja taj tip osobe koja voli savremene stvari, tehnologiju i slično.

Mada uživala sam i u starim gradjevinama i muzejima u Bolonji.

9. Kakvo je bilo putovanje u Italiju?

Putovanje u Italiju bilo je veoma inspirativno. Italija, a pre svega volonterski kamp na kome sam bila me je svesno ili ne, nateralo da se promenim na bolje. Iz Italije došla sam inspirisana, željna da stvaram, da se razvijam. Takodje, bilo je i jako edukativno! Naučila sam tonu stvari o Italiji i Italijanima koje do sada nisam znala.

Bilo je i turbolencija tokom putovanja, pošto smo iz Bolonje jurili u Rimini, pa smo tamo ko muve bez glave moja mama, sestra i ja letele na sve strane, pa smo jurili ponovo u Bolonju. Pa sam išla na kamp, pa opet u Bolonju, pa onda u Modenu, pa natrag na kamp. Tako da WOW, bilo je dosta izmena i jurnjave, ali je putovanje i dalje ispalo super!

10. Imaš li neki savet za one koji prvi put idu u Italiju?

Pre nego odete u Italiju, ili bilo koju drugu državu, savetujem vam da dobro preispitate mesto u koje idete. Vidite od kad im radnje rade, šta trebate tamo da posetite (muzeje, izložbe, restorane, mesta..). Nemojte da ste kao ja i da kao muve bez glave letite na sve strane XD

11. Koje su bile tvoje omiljene aktivnosti u Italiji?

Moje omiljene aktivnosti su definitivno bile uzimanje fotografija iz Italije i proučavanje Italijanske arhitekture i tradicije.

To bi bilo to za ovaj post, a uskoro izlazi i još jedan post na sličnu temu „Q&A Crna Gora – Ulcinj“ 😀

P.S. Ne zaboravite da posetite moje najnovije objave:

Slične objave

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *