Bliži se Bloger Fest 2, iskreno sam jako uzbudjena, ali i zabrinuta u isto vreme. Ukoliko ste čitali moj post o prvom odlasku na Bloger Fest i ukoliko ste čitali neke od mojih predhodnih postova o javnom govoru, onda definitivno znate da kada stanem na binu i trebam da predstavim sebe i svoj rad, skamenim se. Dosta sam vežbala, dosta sam trikova primenjivala i konačno sam došla do savršene taktike kako da unapredim i poboljšam svoj javni govor.

Poenta nije u tome da pričate šta vam je rečeno, poenta nije da se predstavite u svetlu u kakvom vaša publika želite da budete, poenta nije da samo izadjete na binu i ispričate šta vam je tad na duši. Poenta je da na bini budete svoji, da pričate o onome što volite, da se ponašate kako želite, da se dobro pripremite vaš govor i da osvojite tu scenu svojom ličnošću i svojim sopstvenim rečima!

Usput, posetite još 2 posta koja sam napisala na temu javnog govora, a to su:

1. PRIČAJTE O ONOME ŠTO VOLITE

Pričanje o onome što volimo jeste važan korak kod javnog govora. Kada pričate o onome što volite da radite, vi možete iz jedne beleške da izvučete 101 belešku i priču možete sa 2 minuta da odužite na 3 sata. Ukoliko pričate o onome što volite, biće vam lakše da povezujete vaš govor i da stignete lagano sa tačke A do tačke B. A kada pričate o nečemu što ne volite ili što jednostavno nije vaša kategorija, malo ćete se teže snaći u proširivanju priče i laganom dolasku od tačke A do tačke B.

2. GLEDAJTE TUDJE JAVNE GOVORE

Preporučujem da pre nego uopšte počnete sa pisanjem sadržaja vaše prezentacije, pre svega pogledate neke od javnih govora na YouTube-u. Ne kopirajte ih, već pokušajte da analizirate šta je to vama priuklo pažnju što su oni pričali i uradili na sceni. Proučite šta se to publici svidja i šta to publiku inspiriše i onda pokušajte da napravite neki plan vašeg govora.

Poenta ovog koraka nije kopiranje ili imitacija, verujte mi to ne želite da uradite na vašem javnom govoru, poenta je da pronadjete ono što te javne govore čini moćnima i napravite dobru kombinaciju tih odredjenih delova da bi vaš javni govor bio bolji.

3. PRIPREMITE SE

Naučnici su dokazali da 95% kako i koliko se spremate tako će te izneti vašu prezentaciju. Sada znam da ovo zvuči jako fake kako bi se danas reklo, ali verujte mi da će vam ovo pomoći da držite vaše misli u savršenoj liniji.

Takodje, jako dobar savet jeste da vežbate vaš govor kod kuće ili pred ogledalom. Ja se uglavnom spremam 10-15 puta pre nego trebam da dam neki javan govor i ne treba da vas bude sram ovoga, jer svi oni poznati i najuspešniji ljudi koji daju govore važbaju čak više od mene samo da bi njihov performas ispao savršeno, a uglavnom publika misli „Ah kako su samo zeli i pametni, prvi put izlaze na binu a vidi kako lepo pričaju“, iskreno to sam i ja mislila, sve dok nisam prekopala ceo internet da bi našla neke intervijue sa tim ljudima i onda sam tek shvatila koliko oni vežbaju i koliko se pripremaju za samo jednu prezentaciju.

4. ISKUSTVO

Volela bih da je meni neko dao ovaj savet pre nego sam prvi put izašla na binu da predstavljam sebe i svoj blog na Bloger Fest-u 2018. Ukoliko ste čitali moj post „Bloger Fest 2018 – Storytime + BONUS VIDEO“ onda verovatno znate da sam ranije nastupala u pozorištima i glumila neke psihologe i profesore, tako da sam glumu na sceni DOKTORIRALA XD
Ali kada sam izašla na scenu kao Mila, da predstavim sebe i svoj blog, samo što se nisam onesvestila. Sela sam na onu stolicu i sat vremena nepomično sedela i čekala kad će ovo da bude gotovo, boga mi pre bih izdržala da idem da vadim krv nego da opet tamo sedim sat vremena. Mada jedna dobra stvar je izašla iz tog iskustva, sada sam shvatila da ukoliko me stavite da sednem i pričam, najverovatnije ću da umrem od straha, ali kada stojim i razgovaram sa publikom, scena je moja. Pored toga sada svaki put pred javni nastup odglumim kako ću da izgledam i naučim tekst i prezentujem to kao prezentaciju za druge, ali za mene ovo je samo predstava ili kao da su me stavili u neki film. Morate pronaći ono što vas čini opuštenima.

P.S. Možete posetiti moje predhodne postove:

Slične objave

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *