90-tih godina televizija je tek počela da se drastično razvija, sa njom je došlo i mnogo više serija nego ikada! Serije prikazivane na tada malim ekranima imale su mnoštvo žanrova počevši od humorističkih, horor, tinejdž…koje su svojim magičnim čarom odvraćale čoveka od problema u državi i davale mu makar malo vremena za uživanje i skretanje misli.

Sada vam iznosim Top 30 serija koje su obeležile 90-te godine. Neke od ovih serija su bile emitovane na tv-u, neke se uopšte nisu emitovale u Jugoslaviji, a neke od tih serija se čak danas emituju ponovo na tv-u.

1.Sex and The City

Sex and the City je američka serija koja je originalno emitovana na HBO-u od 1998. do 2004. godine. Serija se fokusira na četiri ženska lika u New York-u. Smatra se sitcmom, mada ima serijski tok priče, nalik na sapunice i dramske elemente. Serija se bavila bitnim društvenim pitanjima, posebno položajem žena u društvu s kraja 1990-ih.

Priča se fokusira na Carrie i njene tri najbolje prijateljice. Bushnell je izjavila da su ovi likovi bazirani na njenim prijateljicama, mada su, kako kaže, njene prijateljice najsličnije Samanthi. Carrie i njene prijateljice predstavljaju presek savremenih američkih žena. Serija često prikazuje otvorene diskusije o seksu i ljubavnim vezama, posebno iz ugla neudatih žena bez stalne veze.

2. Friends

Rachel Green beži s vlastitog venčanja i pronalazi prijateljicu iz djetinjstva Monicu Geller koja u New Yorku radi kao glavna kuvarica. Njih dvije postaju cimerice, a Rachel se uskoro pridružuje ekipi prijatelja u 20-im godinama s kojima se Monica najčešće druži: glumicu koji se pokušava izboriti za svaku ulogu Joeyju Tribbianiju, zaposleniku u velikoj korporaciji Chandleru Bingu, maserki i glazbenici Phoebe Buffay te tek razvedenom paleontologu Rossu Gelleru koji je ujedno i Monicin stariji brat. Kako bi se uzdržavala, Rachel se zapošljava kao konobarica u Central Perku, obližnjem kafiću na Manhattnu gdje svi šestero najčešće borave. Kada nisu tamo, prijatelji se obično druže u stanu Monice i Rachel u West Villageu ili u stanu Joeyja i Chandlera koji se nalazi u istoj zgradi, odmah preko puta.

3. The Friesh Prince of Bel-Air

Princ iz Bel Aira je američka humoristična serija. Radnja se odvija na Bel Airu. U uvodnoj špici serije mladi Will Smith priča kako ga je majka, zbog tuče na košarkaškom igralištu u zapadnoj Philadelphiji, poslala da živi k tetku i tetki u Bel Air. Podeblji tetak Phil, uspješan je sudac koji je studirao na Princetonu. Njegova žena, Vivian je poslovna žena. Njihov butler, Geoffrey, stalno na smiješan i sarkastičan način kritizira svoju plaću i posao. Phil i Vivian imaju dve ćerke i sina.

4. Full House

Daniel „Danny“ Tanner je udovac koji vodi sportske vijesti u San Franciscu. Kada se njegova majka vrati doma nakon tjedan dana provedenog u San Franciscu dolaze mu njegov najbolji prijatelj Joseph „Joey“ Gladstone i njegov šurjak Jesse Kastopolis kako bi mu pomogli odgajati njegove tri kćeri: bistru i snalažljivu desetogodišnju Donnu „D.J.“ Jo, petogodišnju brbljavicu Stephanie i devetomjesečnu Michelle. Dečki će pokušati odgojiti cure na svoj duhoviti način. Od tada počinju njihovi doživljaji i razne dogodovštine. Jesse se zaljubljuje u Becky, Dannyjevu suvoditeljicu, i oni se vjenčaju uz male komplikacije (Jesse skoči iz aviona padobranom i zapne za drvo) te dobiju dva blizanca, Nickyja i Alexa koje Jesse nije mogao razlikovati kada su došli iz bolnice. D.J. upozna Stevea dok je bila u Španjolskoj i oni se zaljube.

5. Buffy The Vampire Slayer

Buffy Summers, atraktivna ali naizgled ne pretjerano inteligentna učenica srednje škole u kalifornijskom gradiću za koju je ispostavi da je posljednja u nizu „Ubica vampira“, djevojaka koje su vijekovima birane da se bore protiv vampira, vukodlaka, demona i raznih drugih nadprirodnih čudovišta. Radnja prikazuje kako joj u tome pomažu Čuvari, kao i grupa odanih prijatelja iz škole prozvana Scobby Gang.

6. Sabrina The teenage Witch

Sabrina, mala veštica je američka fantastična humoristična serija. Emitovala se u SAD-u na ABC-ju i u Hrvatskoj na RTL televiziji 2004.-2006.

Glavna glumica bila je Melissa Joan Hart kao Sabrina Spellman, tinejdžerica s magičnim moćima, koja je živela s tetama koje su se zvale Zelda (Beth Broderick) i Hilda (Caroline Rhea), te čarobna mačka koja govori, Salem. Osim fantastičnih dijelova, serija je obrađivala životne dileme i aktualne teme, odnosno život tinejdžerice s magičnim moćima u srednjoj školi, a kasnije i na fakultetu. Snimljeno je sedam sezona (1996.-2003.)

7. Charmed

Charmed je američka serija koja je trajala punih osam sezona na TV mreži WB. Serija priča priču o tri sestre koje su najmoćnije dobre vještice na svijetu, najpoznatije pod imenom „The Charmed Ones„, ali za ostatak ovozemaljskog svijeta poznate su kao sestre Halliwell. Svaka sestra posjeduje jedinstvenu paranormalnu moć koja raste tijekom cijelog njihovog života. Sestre Halliwell žive zajedno u staroj kući, u San Francisku, koja je pripadala njihovoj baki, takođe vještici.

8. Familly Matters

Serija se ispočetka fokusirala na život Carla Winslowa i njegove obitelji: žene Harriette, buntovnog sina Eddieja, inteligentne kćeri Lauru, najmlađe ćerku Judy i kasnije posvojenog sina 3J-a.

U prvoj sezoni serije, Winslowi su dom pružili i Carlovoj sarkastičnoj majci Estelle Winslow, kao i Harriettinoj sestri Rachel Crawford i njenom sinu Richieju. Susjed Winslowih, Steve Urkel, predstavljen je tek u sredini prve sezone i uskoro je postao glavni fokus serije.

9. Dr. Quinn, Medicine Woman

Dr. Quinn je porodična western drama u kojem Jane Seymour glumi plemenitu lekarku koja neprestano vodi borbu protiv bolesti, fanatizama, seksizma i krivnje zaposlene majke troje djece u 19. stoljeće. Nakon završene medicine u Bostonu, dr. Michaele ‘Mike’ Quinn donosi svoje liberalne vrednosti u gradić Beacon Hill u Colorado Springsu. U početku Dr. Quinn ne nalazi zajednički jezik sa svojim novim sugrađanima koji ne žele prihvatiti ženu kao liječnicu. No, zahvaljujući njezinoj jakoj volji, ona ne odustaje i odlučuje ostati u malom gradu na Divljem zapadu gde će neočekivano postati majka, ali i pronaći pravu ljubav.

10. Roseanne

Roseanne je Emmyima nagrađivani američki televizijski sitcom koji se emitirao na ABC-u od 1988. do 1997. godine, a u kome je glavnu ulogu igrala stand up komičarka Roseanne. Radnja serije je prikazivala radničke porodicu Conner koja je živjela u fiktivnom gradu Lanford u illinosu, te pokušavala preživjeti uz skromne prihode.

Roseanne se od drugih sitcoma u tadašnje doba razlikovala po svojoj glavnoj protagonistici koja je prikazana kao gojazna žena kreštavog glasa, ali koja je zahvaljujući inteligenciji i sposobnosti nametanja autoriteta bila glava porodice, čak i uz supruga Dana (John Goodman), koji je za njen lik govorio da „nosi hlače“ u porodici.

Slične objave

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *