Ne znam za vas, ali meni lično zima je godišnje doba koje najmanje volim. Pitate se zašto? Pa tu su praznici, praznična atmosfera i naravno pokloni! Ali mene muči nešto drugo. Zimi sam neprekidno umorna. Legnem u krevet oko 9 uveče i spavam do 7 ujutru što čini 10 sati sna, dovoljno sna da se svaki čovek odmori, ali ne i ja. Prvo sam mislila da je zbog vremena kada ležem, jer sam ranije lezala u krevet oko 12 uveče, ali i nakon mog lezanja u krevet ranije, ništa se nije promenilo. Svako jutro kada bih se digla duša bi mi se osećala umorno, telo bih jedva nosila do škole i od škole, a kada bih se vratila kući pri silnim pokušajima da uzmem da učim ili radim nešto produktivno, uvek bih završila ležući u krevetu. Nije mi se spavalo, a bila sam umorna, pokušala sam da visim na internetu, da gledam serije, da šetam, da pravim nešto, da crtam, ne vredi, ništa mi nije uspevalo.

Tri godine kasnije saznala sam da imam sindrom zvan Tired all the time ili ti umoran sve vreme. Umore može biti simptom oboljenja ili poremećaja u organizmu, poput anemije, dijabetesa, depresije,…

Listala sam malo po internetu kako otkloniti ovaj problem i našla sam 5 najboljih načina da predjete preko ovog sindroma.

Ali pre nego počnemo, na ovom blogu možete naći moj novi serijal zvan “31 Dan sa Emem”, gde svakog dana kačim Novogodišnje i Božićne postove. Sve što vam treba na samo jednom mestu, počevši od novogodišnjih classic saveta (novogodišnji filmovi, serije, muzika, šta kupiti voljenima za Novu Godinu…), skincare saveta (Kako negovati kožu zimi, kako se zaštititi od hladnog vazduha…), novosti o poslednjim Novogodišnjim dogadjanjima, Do It YourSelf, novogodišnjih recepata… Želim da se zahvalim svima koji su podržali i koji žele da podrže ovaj serijal, jako mi je drago kada vidim vaše mail-ove pune podrške i komentare na instagramu. Tako da vam hvala na svemu, jer bez vas ovaj serijal ne bi bio moguć.

1.Nemojte da ležite u kući ceo dan

Kako lekari nalažu, prosečno čovek bi trebao da sedi maksimalno 5 sati dnevno. Lenčarenje stvara još veći umor i samim tim tera ljude u depresiju. Zato se aktivirajte i makar na svakih sat vremena izadjite napolje i prošeetajte ili odratite nešto po kući.

2. Započnite periodičan post

U stanju gladovanja dešava se ćelijska autofagija. U pitanju je mehanizam koji razgradjuje nepotrebne ćelije i on pomaže u održavanju potrebne energije za rad vaših važnih ćelija. Uglavnom, odredite sebi period u toku dana kada ćete da jedete, na primer. u 8 ujutro, zatim u 3 popodne i na kraju u 8 uveče. Mnogi naučnici savetuju da se izmedju prvog i zadnjeg obroka pravi pauza od 14 sati.

3. Ativirajte se ujutro

Najbolje je kada dan započnete nekim blagim vežbicama kao što su trčanje nekih 15-ak minuta i na kraju full bust tj. nešto malo intezivnije kao što su trbušnjaci, sprint, trening snage ili bilo šta da vam padne na pamet.

4. Pazite na ishranu

Neophodno je da uvećate unos voća, povrća, ribe, žumanca, lanenog semena, oraha…Takodje je neophodno da u sebe ubacujete dovoljno vitamina B grupe i vitamina C.

5. Pijte puno vode

Pijte što više vode! Voda vam pomaže da ne dehidrirate i daje vašem organizmu više energije i sreće.

BONUS SAVET:

Bila sam malokrvnam, tako da za mene pola ovih saveta nije išlo u korist zbog moje krvne slike. Sasvim slučajno, krenula sam u teretanu da popravim svoju liniju jer se bližio Bloger Fest i htela sam da izgledam savršeno. Svaki pu posle škole, ručala bih i nakon sat vremena otišla u teretanu. U teretani sam izbacivala sav „stres“ iz sebe. Nisam bila neki ekspert, nisam znala koja sprava za šta služi, ali vremenom sam naučila. Nije bilo bitno da li sam radila vezbe ispravno ili ne, nešto sam radila i uklanjala sam „višak“ energije iz sebe, nakon čega bi izašla iz teretane kao preporodjena. I to je uglavnom moja zimska rutina. Teretana meni pomaže da se lišim odvratnog umora i izadjem iz nje kao skroz nova osoba.

POSETITE I POSTOVE:

  1. Najglamuroznije kombinacije za zimu
  2. Najlepše praznične čestitke za Novu Godinu i Božić
  3. Serije koje morate gledati tokom praznika

Slične objave

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *