Ulazite na Instagram i vidite sve te ljude koji su preduzetnici, kreatori svoga biznisa ili odredjene kompanije. A odmah zatim na njihovim profilima vidite meet up-ove, gostovanja na televizijama, saradnje, njihova putovanja na prelepe tropske lokacije, njihove vile i onda kažete sebi „Hmm i ja želim sve ovo, šta da uradim….Znam! Započeću biznis, baš kao i oni“.

Ali nije sve u našim željama, pitanje je…Da li ste zapravo spremni da Vi izgradite Vaš biznis?!

U ovom postu ću Vam otkriti šta to morate da posedujete pre nego započnete Vaš biznis, u suprotnom nećete uspeti i samo će te potrošiti Vaše vreme i novac.

1. NE ZAPOČINJITE BIZNIS PRE NEGO SAKUPITE NOVAC

Ukoliko nemate novac ili još uvek niste spremni da uložite novac u Vaš biznis, onda ga ni ne započinjite.

Ukoliko mislite da će te otvoriti sajt, izbaciti produkt i odmah posle nedelju dana početi sa zaradom, onda se grdno varate. Mnogi preduzetnici, blogeri i youtuberi, ne dobijaju profit prvih par godina njihovog rada. Za izgradnju Vašeg biznisa je potrebno vremena, truda i NOVCA.

Zato pre nego kreirate biznis, pronadjite posao i sakupite novac, jer će vam biti potreban.

2. NE ZAPOČINJITE BIZNIS UKOLIKO NE RAZUMETE INDUSTRIJU

Da bi ste napravili novac u industriji, pre svega trebate razumeti tu industriju. Ukoliko ne znate kako industrija funkcioniše, naučite.

Hajde da kažemo da želite da otvorite frizerski salon. Pre nego ga otvorite, trebate se zaposliti u nekom frizerskom salonu da vidite kako stvari zapravo funkcioništu tamo. Morate razumeti industriju pre nego započnete Vaš biznis.

Imala sam klijentkinju, koja je videla moj rad, svideo joj se, uplatila je kurs 1 na 1 kod mene i počele smo sa učenjem. Devojka u tome periodu nije znala ni kako da kreira sajt, na moje pitanje vezano za industriju, ona me je pitala „A šta je to industrija? Kako to funcioniše?“. Bilo je veoma teško raditi sa njome, jer je ušla u biznis sa 0 znanja, ali naučila sam je onim što je ona želela, ispunila je ciljeve koje je htela od moga kursa.

Mada i dan danas dobijam poruke na instagramu i mail-u, svi planiraju to pokretanje njihovog biznisa, a o industriji NIŠTA ne znaju. Jednom sam došla do te granice, gde su moji pratioci pravili takve gluposti pri izgradnji svoga biznisa da sam na sve morala da im govorim „Aman ne ide to tako. Ne može, ne fukcioniše to tim putem!“. Koliko god im ja pričala i usmeravala ih na pravi put, bez znjanja o industriji, pomoć je bezvredna.

Morate znati industriju, da bi bili uspešni u industriji.

3. NE ZAPOČINJITE BIZNIS UKOLIKO NEMATE SLOBODNOG VREMENA

Ukoliko započnete Vaš biznis Vi mislite da možete napustiti Vaš posao, da možete napustiti školovanje, da je potrebno jednom nedeljno da obavite neku sitnicu u svome biznisu i da trebate pred kamerama samo da izgledate lepo. Biću preduzetnik, biću blogger, i konačno ću da imam slobodnog vremena koje zaslužujem.

To su bajke. Možete imati slobodu kao osnivač svoga biznisa, ali tek nakon mnogo godina i godina rada. Bez deset do petnaest godina rada na svome biznisu, odmor ne postoji.

Kada ste osnivač svoga biznisa Vi nemate radno vreme, vi radite 24/7. Čak i kada mislite da ne radite 24/7, Vi i dalje mislite kako će te dovesti kupce, koji će biti sledeći produkt koji će te kreirati, kako se pojaviti prvi na Google-u, kako privući još ljudi da saznaju za Vas, razmišljate o plaćanju Vaših radnika.

Na regularnom poslu Vi imate zadatak koji morate da ispunite, vreme vam je od osam ujutro do tri popodne i završili ste za taj dan. Život osnivača biznisa, preduzetnika, blogera, je 24/7, svaki živi dan rad.

Ukoliko niste spremni da svojih narednih petnaest godina provedete radeći konstantno na svome biznisu, ukoliko nemate tu istrajnost, snagu. Onda ovo nije za Vas.

4. NE ZAPOČINJITE BIZNIS UKOLIKO NE ZNATE KAKO DA RADITE SA LJUDIMA

Da bi ste bili u biznisu morate znati da radite sa ljudima, da radite sa brendovima, sa kompanijama. Morate imati tu veštinu da započnete sa radom i da ga zatvorite na najuspešniji način.

Treba Vam moć ubedjivanja ljudi, treba Vam samopouzdanje, treba Vam veština govora, trebate Vi biti ti koji će da imaju moć u svom biznisu i koji će moći da kontrolišu tu moć dok je ujedno prenose na druge ljude.

Ukoliko ne znate kako da ispunite ove uslove, onda Vi niste spremni da započnete Vaš biznis.

Nadam se da Vam je ovaj post i da ste saznali neke informacije koje će Vam biti potrebne da pokrenete Vaš biznis!

Ukoliko Vam se svidela ova tema, savetujem Vam da pročitate i sledeće postove:

P.S. Ne zaboravite da posetite moje najnovije objave:

Slične objave