Želja svakog djaka, bez obzira na godine, jeste da brzo i lako nauči svo gradivo, da bi imao više vremena za druženje sa prijateljima, igranje igrica, visenje na društvenim mrežama itd.

Medjutim, učenje zahteva puno vremena i strpljenja. Danas je jednostavno takvo vreme gde su knjige veoma komplikovano uradjene, gradivo je sa par rečenica razvučeno na cele strane, a u knjigama se više nalaze stručne faze, nego samo gradivo koje se uči.

No, danas sam tu sa vama da vam pokažem kako to možete veoma brzo i veoma lako da naučite gradivo!

Pa hajde da počnemo…

1. PODVLAČITE ONO ŠTO JE BITNO

Prvi i osnovni savet, koji ste najverovatnije čuli od svojih roditelja, jeste da podvlačite najbitnije delove gradiva. Ono što je bitno popot – datuma, imena, dogadjaja, formula i naziva, podvucite markerom neke boje koju volite.

Takodje, sa strane možete da lepite sitne papiriće gde vam je zapisano ono najvažnije.

2. POGLEDAJTE NEKE ZANIMLJIVE ČINJENICE NA INTERNETU

Ono što meni u poslednjih par godina izuzetno pomaže pri učenju gradiva, jeste gledaje činjenica na internetu.

U knjigama koje su predvidjene za školsku nastavu će te naći 70% izraza, a samo 30% gradiva. Tako da se često možete naći u situaciji gde umesto da piše:

„Lena je uzela knjigu i počela sa čitanjem“, pisaće vam:

„I ako je Lena izuzetno sporim pokretom uzela veoma praktičnu knjigu za čitanje, u roku od par minuta se konkretno bacila na čitanje“

Dok pročitate celu rečenicu, zaboravite šta ste uopšte pročitali!

Zato ja na primer, odmah na početku podvučem ono najvažnije, zatim udjem na google i ukucam “ (ime onoga što pretražujem) zanimljivosti“ i onda mi na internetu izadju neke veoma interesantne činjenice i zanimljivosti, koje odmah zapamtim. Posle toga samo celu priču iz knjige, povežem sa ovim zanimljivostima i lekcija je naučena!

3. ODGLEDAJTE FILM NA TU ODREDJENU TEMU

Gledanje filmova može da vam znatno olakša situaciju sa gradivom koji imate da naučite!

Jednom pročitajte celu lakciju, zatim pronadjite film na temu te lekcije i kada film odgledate, čitava lekcija će vam biti kao da ste odgledali film i sada već sve znate. Pročitajte lekciju dva puta posle filma, jer često znaju da izmene neke stvari u filmu.

Na primer, ovo možete upotrebiti ako iz istorije učite Spartu, pa će te na internetu pronaći film „Sparta“.

Ili na primer, ukoliko čitate knjigu Ana Karenjina, dovoljno je da pročitate neke ključne delove, odgledate film i celu knjigu možete vrteti oko malog prsta!

4. IZDVOJTE 30MIN VREMENA DA SA VAŠIM PRIJATELJIMA DISKUTUJETE O TOJ TEMI

U osnovnoj školi sam uvek sebi govorila „Čoveče, neću jednog dana da pričam sa društvom o Istoriji, mislim ko još normalan to radi?!“ i dragi moji, u ovom momentu sam 3 godina srednje škole i svakodnevno sa odeljenjem vodim konverzaciju koja je zasnovana na – geografiji, politici, istoriji i biologiji. Eto, došlo je i to vreme…

Sada, redovno nakon lakcija koje ispredaje profesor / profesorka, mi diskutujemo o tim lekcijama i zahvaljujući tom razgovoru, od svakog naučim nešto pomalo. Tako da kad dodjem kući, praktično ne moram ništa da pročitam!

Pre neki dan mi se desilo da nisam stigla da učim za kontrolni iz Sociologije koji sam imala i pred čas sam slušala društvo kako diskutuje o gradivu iz sociologije. Slušala sam ih nekih 10min, koliko je naš odmor trajao, nakon čega sam uradila kontrolni i završila sa ocenom 5 na 4.

5. NE GLEDAJTE NA GRADIVO KAO NA NEŠTO ŠTO MORATE DA NAUČITE ZA ŠKOLU, VEĆ GA GLEDAJTE KAO NEŠTO O ČEMU MOŽETE DISKUTOVATI SA DRUŠTVOM

Veoma važan savet, koji će vam koristiti dok idete u školu, jeste da ne gledate gradivo kao nešto što morate da naučite za školu. Gledajte gradivo kao nešto što morate da naučite za sebe.

Na primer, naterajte sebe da učite geografiju, ne da bi imali 5 iz nje. Već da bi mogli da u budućnosti znate gde će te putovati na more, gde želite da idete na volonterski kamp ili slično!

6. PREPIŠITE GRADIVO NA ODVOJEN PAPIR

Od 6 razreda, pa na dalje, lično nisam mogla da naučim gradicvo čitajući ga i ponavljajući ga. Svaki put moje misli bi preseklo „Šta se dešava na instagramu?“, tako da od mog učenja ne bi bilo ništa.

Od tada sam krenula da praktikujem zapisivanje gradiva na odredjen papir i tako sam mogla da naučim gradivo.

Ova taktika učenja je veoma efikasna, ali zahteva duplo više vremena, nego kada normalno učite.

7. NACRTAJTE VAŠE GRADIVO

Takodje, crtanje vašeg gradiva vam može lagano pomoći da ga zapamtite.

Crtež ne mora biti profesionalan, dovoljno je par čiča gliša koji opisuju radnju koju trebate naučiti. Šta više, što je crtež smešniji, gradivo će te lakše naučiti!

8. SLUŠAJTE NA ČASU

I ne zaboravite – slušajte na času. Slušanjem na času možete čitavu lekciju naučiti i onda kada odjete kući dovoljno je da pročitate jednom gradivo i vi ste celu lekciju naučili!

Ovo su neki mali saveti kako možete lakše naučiti gradivo za školu. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica, slobodno mi se obratite putem mail-a ili u instagram inbox-u @ememblog.rs!

Takodje, ukoliko vam se svideo ovaj post, savetujem vam da pročitate i ove postove:

Slične objave