Pozdrav svim čitaocima moga bloga i dobrodošli u prvu objavu ove 2020-e godine!!! Već duže vreme se fokusiram na postove koji su vezani za biznis, društvene platforme, sezonske postove i slično, zato sam danas odlučila da popričam malo sa mladjom publikom koja prati moj blog o nekim sitnicama koje dolaze u pubertetu poput bubuljica, akni, menstruacije…

Moj blog prate ljudi prilično velikog raspona godina, od 10 – 28, ali mislim da je došao red da se okrenemo LifeStyle i Teen temama, šta vi mislite?

BUBULJICE I AKNE

Mnogi od vas su me pitali kako je moja koža savršena? Da li je to prirodno ili koristim neke produke? Ali drage moje verujte mi, moja koža je daleko od savršenog.

U pubertet se ulazi u periodu oko 10 – 11 godina i tada naše telo počinje da se menja – bubuljice izlaze, akne se pojavljuju, dobijamo prvu menstruaciju, znojimo se, grudi nam rastu… Ali to je sve deo prelaska iz deteta u devojku, vi sazrevate i vaše telo se menja.

Što se tiče bubuljica, one su jedan od najvećih problema kod tinejdžerki. Mi devojke ih smatramo odvratnime, nečime što će proći za 10 godina ili šta više nikad i svoje samopouzdanje smanjujemo zbog njih.

Retko koji tinejdžer nema bubuljice kada udje u pubertet, zaista postoje deca čiji roditelji imaju drugačiju kožu, čiji roditelji nikada nisu imali bubuljice i genetski ni njihova deca ih nemaju. Ali to su zaista retki slučajevi.

Ono što sam ja naučila kroz čitavu tu situaciju sa bubuljicama, aknama i porama jeste da ja to ne mogu da promenim, to je jednostavno pubertet i trebam da se prilagodim tome. Medjutim, to ne znači da neći ništa da uradim povodom toga, pokušaću da pronadjem način kako da ove bubuljice koje imam smanjim.

Dugo sam istraživala koju vrstu kože ja imam i šta to meni može da pomogne da smanjim izbijanje bubuljica i da svoju kožu „smirim“. Nisam dermatolog, ali ću vam sada ukratko izneti neke stvari koje sam naučila o koži.

Postoje razni tipovi kože:

  • Normalna koža – Normalna koža ima dobre pore, dobru cirkulaciju krvi, meku i nežnu teksturu i nema nesavršenosti. Jednostavno rečeno, koža ima dobru cirkulaciju krvi i sa time se lako prilagodjava svemu, baš zbog te dobre cirkulacije ona je mekana i retko kada će osoba sa normlanom kožom da ima bubuljice.
  • Suva koža – Suva koža proizvodi manje sebuma od normalne kože, s toga suva koža ne može da održi vlagu i teško formira zaštitni omotač od spoljnih uticaja. Jednostavno rečeno, baš zato što vam je koža suva ona jednostavno ne može da proizvodi vlagu koja bi štitila vašu kožu i samim time svi spoljašnji uticaji poput prašine, vode, hladnog vazduha, toplog vazduha, vetra…štete vašoj koži.
  • Masna koža – Za razliku od suve kože, masna koža ima previše sebuma i zato je ona više sklona aknama.
  • Kombinovana koža – Kombinovana koža vam je mix suve i masne kože koji se formiraju u T-zoni i na obrazima. T-zona je masna zbog viška sebuma, dok su obrazi suvi zbog manjka sebuma.

Pored tipova kože postoje i stanja kože, ali u to nećemo da ulazimo, jer nisam neki ekspert u ovoj oblasti da bih mogla da vam dam neko stručno uputstvo što se toga tiče.

Na vaše bubuljice i akne mogu razni faktori da utiču kao što su menstruacija, godina, upotreba raznih produkta, ne skidanje šminke….

Ono što sam ja mislila kada sam bila mladja jeste da se tu negde nalazi taj savršeni produkt, savršeni brend koji će moju kožu učiniti savršenom, ali to je jednostavno ne moguće. Ono što vi morate da otkrijete jeste šta to vašoj koži više prija, a šta to vašoj koži manje prija i da napravite neku „strategiju“ kako ćete vi negovati vašu kožu. Na primer, ja sam probala toliko produkta počevši od brendiranih krema, masnih krema, voćnih krema, crnih krema, krema od blata, krema ptotiv akni, dermatoloških krema, ali bez uspeha, šta god da sam stavila nije uspevalo. Ono što je meni pomoglo oko šesnaeste godine jeste kiselo mleko i sapun protiv akni. Zvuči ludo, zar ne? Svako veče nanela bih jednu kafenu kašičicu kiselog mleka na lice i onda bih prespavala sa kiselim mlekom na licu, koliko god zvuči ludo, to kiselo mleko se na mom licu skoreni za nekih 15-ak minuta, tako da ne prljam jastuk. Pored toga isušuje moje lice (ja imam kombinovan tip kože) i ujutru kada se probudim umijem se i lice operem sa sapunom protiv akni. Moje lice izgleda skoro savršeno! Ponekad iskoče neke male bubuljičice ali se ni ne vide skoro.

Ono što sam takodje shvatila jeste da svaki put kada nanesem puder, korektor ili bilo šta na moje lice što nije prirodno, meni iskoče ogromne akne i podkožne bubuljice. Moje lice ne voli ništa od šminke na njemu i tako sam ja prestala sa stavljanjem šminke (naravno izuzev karmina, senke za oči, kreona i trepavica).

Ali, nemojte misliti da ono što je meni pomoglo može i vama pomoći! Svaki tip kože je drugačiji i svako ima rešenje za svoj tip kože! Naravno, može da se desi da nekome ova moja taktika uspe, ali neće uspeti kod svakoga.

Poenta onoga što želim reći vama jeste da tokom puberteta koji će najverovatnije da traje do 21 godine (ne mora da znači), vi ćete imati bubuljice i ne postoji taj savršeni brend koji će za vas biti lek. Postoje tipovi kože i stanja vaše kože, na vama je da otkrijete koji ste tip kože, šta vašoj koži prija, a šta ne prija i na osnovu toga pokušajte da napravite neku rutinu sa produktima koji smatrate da vam najbolje pomažu oko vašeg problema sa bubuljicama. Bubuljice svaki tinejdžer ima i ne trebate se stideti toga, to je prirodno i bubuljice ne utiču na to koliko ste vi lepi, jedino što možete uraditi da pomognete sebi makar malo oko njih jeste da pronadjete neku rutinu koju ćete primenjivati dnevno da bi ste makar malo poboljšali stanje sa bubuljicama i aknama.

MENSTRUACIJA

Sada ćemo pričati o menstruaciji. Baš kao i kod bubuljica, mlade devojke prvi put dobijaju menstruaciju u rasponu od 10 do 15 godina. Ne postoje neki pred znaci kada ćete prvi put da dobijete menstruaciju, ali kada je dobijete vreme je da se pripremite za redovne cikluse svakog meseca.

Ono što će vam biti potrebno za prvu menstruaciju je:

  • Ulošci – Ulošci su vam potrebni da vam menstruacija ne bi probila. Postoje razne vrste uložaka, postoje veličine uložka ( 4 veličina trenutno postoji) i efikasnost uloška, koliko uložak dobro upija. U zavisnosti od obilnosti vaše menstruacije toliko pakovanja uložaka morate da kupite. Na primer, ja imam obilne cikluse i meni treba najmanje 3 puna pakovanja noćnih uložaka, dok moje prijateljice koriste 1-2-3-4 pakovanja uloška, sve zavisi od obilnosti ciklusa.
  • Tamponi – Veoma važna stvar koju bih želela da napomenem jeste da nevine devojke ne smeju da stavljaju tampone! U mnogim knjigama za devojčice i na mnogim Youtube kanalima se govori kako tampone mogu i nevine devojke da koriste, što apsolutno nije tačno. Tamponom se veoma lako može probiti himen i tako se izgubiti nevinost, što vam ne preporučujem. Ulošci su zakon za menstruaciju, obilnu ili ne, njih koristite!
  • Vata – Vatu za menstruaciju možete i ne morate koristiti. Vata se uglavnom koristi prva dva dana kada je menstruacija najobilnija. Vata se stavi preko uloška i ona fantastično upija, još je plus ekstra udobna! Vatu nije obavezno kupiti, ali vam je preporučujem, zaista je zakon!
  • Kutijica za uloške – Dok imate ciklus, sa sobom uvek trebate da imate kutijicu za uloške. Nikada ne znate kada će vam uložak zatrebati, kada će te dobiti ili kada trebate da zamenite uložak, a da vam se uložci ne bi vukli po torbi, kutijica vam je odličan saveznik. Nju možete kupiti u Liliju.
  • Aplikacija na telefonu (Menstrualni Kalendar) – Obavezno je instalirati menstrualni kalendar aplikaciju ne bi li vodili beleške o tome koliko su redovne vaše menstruacije, imate li neke simptome, koliko su obilne menstruacije… Plus, aplikacija Menstrualni Kalendar vas obaveštava za koliko dana će te ponovo da dobijete menstruaciju!
  • Pilule – Ukoliko imate jako bolne menstruacije preporučujem vam da koristite ili menstrualne pilule ili brufen da bi ste ublažili bol. Nikako ne koristite lek Andol, jer on širi vaše krvne sudove i onda će vaši ciklusi biti obilniji što može dovesti do gubitka gvoždja.

Da napomenem da je VEOMA bitno da znate datum kada vam je prvi put počela menstruacija i od velike je važnosti da beležite svaki početak i kraj menstuacije, da li je obilna, kako se osećate kada je imate, da li imate neke simptome…

Menstruacija dolazi na svakih 28 dana, ponekada zna da dodje ranije, ponekada zna da dodje kasnije, ali uglavnom u ovom periodu dolazi i traje 5 – 7 dana.

Tokom menstruacije možete osećati neke simptome kao na primer promene raspoloženja (srećni, tužni, ljuti, stidljivi, depresivni, smoreni, samouvereni, svadljivi, razočarani, emocionalni, uzbudjeni, zaboravni, grubi, nestrpljivi, zaljubljeni, ljubomorni, usamljeni, očajni…), takodje možete osećati simptome tipa glavobolje, migrene, vrtoglavice, temperatura, bolovi u kostima, bol u grudima, bol u mišićima, mučnina, akne…

Naravno neće vas sve ovo strefiti odjednom, kod svakoga je drugačije. Neke devojke na prva dva dana imaju jake vrtoglavice, druge devojke prva dva dana imaju mučnine, treće imaju problema sa nesanicom… Svako je drugačiji.

Ali ne brinite, to je sve normalno.

Menstruacija je veoma dobra stvar i ako je ponekada teško trpeti je svakog meseca. Kada dobijemo prvi put menstruaciju to znači da je naše telo spremno da stvori novi život. Pored toga, sa obzirom da devojke / žene mesečno gube dosta krvi tokom menstruacije, svu tu krv telo opet stvara i tako se krv regeneriše, što je pre svega veoma zdravo, naša krv se stvara iznova i iznova, što je veliki plus našem zdravlju! Da napomenem da zato žene i žive duže 😀

Takodje je od velike važnosti da se vodi higijena tamo dole. U prevodu, redovno zapiranje je obavezno i kada imate menstruaciju i kada nemate menstruaciju! Obavezno morate da održavate higijenu, u suprotnom možete dobiti ko zna kakvu bakteriju!

Još jedna stvar koju želim da napomenem je GINEKOLOG. Mnoge mlade devojke koje imaju probleme sa ciklusom se plaše da odu kod ginekologa mislivši da tamo mogu ići samo ako nisu nevine. Pre svega svako ko ima problem tamo dole može da ide kod ginekologa, bilo da je nevin ili ne. Ukoliko ste nevini i imate neki problem ginekolog će uglavnom ili da vas spolja pregleda ili da vas pošalje na ultra zvuk, ukoliko niste procedura se menja. Odlazak kod ginekologa nije strašan, znam da mnoge mlade devojke misle ko zna šta će tamo da rade i šta će da pitaju, ali to vam je kao odlazak kod regularnog doktora, totalno normalni i tamo žene i devojke stalno idu, to je deo života. Ukoliko imate neki problem koji po vašem mišljenju nije normalan, tipa peckanje, svrab, veoma loš miris ili stalno, preterano kašnjenje menstruacije, onda je OBAVEZNO morate da posetite ginekologa. Mnoge mlade devojke kriju ove simptome i misle da je sve to normalno, kada se ponekada ispostavi da su čekanjem i odlaganjem odlaska kog ginekologa pogoršale situaciju, teško se izvuku iz nje.

Takodje, ukoliko nekoga interesuje, možete da pogledate post „Kada je pravo vreme izgubiti nevinost? – Savetnik za tinejdžere i adolescente“. Kačim ovo za slučaj da neki adolescent čita ovo ili nekoga interesuje ova tema, naravno ne morate pročitati post ukoliko ste premladi ili ukoliko se ne osećate ugodno zbog teme posta.

GOJAZNOST

I poslednja tema u ovom postu o kojoj želim da pričamo jeste gojaznost. Tokom puberteta devojkama se oblik tela menja, neke se debljaju, neke mršave, tu je naravno rast grudi i sl. Gojaznost je učestala kod 60% devojaka u pubertetu.

Da bi se devojke razvijale one moraju da jedu, a u pubertetu telo može da uzima što više karolija da pomogne telu da se izgradi i prodje kroz fazu puberteta, zato dolazi do gojaznosti.

Ali ta gojaznost ne traje zauvek, ona je privremena i traje nekoliko godina, tu je kao deo puberteta, isto kao bubuljice, akne i ostala čuda sa kojima mi devojke moramo da se suočimo.

Kada sam imala 14 godina jela sam kao mećava, zbog puberteta sam bila veoma gladna i za večeru mogla bih čak 7 sendviča da pojedem. U medjuvremenu sam krenula da se gojim, butine su mi postale ogromne, stomak mi je ispao i imala sam užasan podvaljak. Bila sam veoma nezadovoljna svojim izgledom i htela sam to da promenim. U roku od godinu dana situacija se malo smirila i oblik tela je počeo ponovo da mi se menja, samo što sam umesto gojenja, počela da mršavim, a da aspolutno ništa nisam radila! Sa skoro 16 godina odlučila sam da odem u teretanu da poradim malo na mojoj figuri i mogu vam reći da mi je teretana prilično pomogla!

Ova slika koju vidite je iz mog posta „20 Dana u Teretani Challage – Teretana ili Dijeta? Koliko sam smršala?“ gde sam dala izazov sama sebi da vidim kakvu figuru mogu da dobijem i koliko mogu da smršam za samo 20 dana u teretani, bez dijete!

Kao što vidite rezultat je prilično dobar za nepun mesec ;D

Pored toga, želim da dodam da nikako ne idete na DIJETU! Dijete su eksremno opasne, pogotovo za mlade u pubertetu, one mogu dovesti do alergija, anemije (manjka krvi), gušenja, mentalnih poremećaja i fizičkih oboljenja. Sve možete pročitati u postu 20 dana u teretani.

Vaše telo, bez obzira da li idete u teretanu ili ne će se tokom puberteta stalno menjati, sve dok se vaša stalna figura ne izgradi. To morate da prihvatite! Jedino što vi možete uraditi jeste da krenete malo u teretanu i da počnete da živite zdraviji život.

To bi bilo to za ovaj post! Hvala na izdvojenom vremenu da ga pročitate i ja se nadam da vam je ovaj post bio od koristi <3

Evo nekih sličnih tema koje će vam se možda svideti:

P.S. Posetite moje najnovije objave:

Slične objave