Pošto se puno godina bavim dizajnom i blogovanjem, tokom svog vremena u drugoj godini srednje škole, imala sam priliku da naučim prilično puno o modnoj industriji i modelovanju. Modelovati je bilo lakše nekada, mada u današnjem svetu vladaju surova pravila u modnim industrijama. Biti pravi model koji će hodati po pisti, ići na photoshooting-e i reklamirati proizvode nije lako, za razliku od modela na društvenim mrežama kojih danas ima sve više i više.

Pre nego počnem sa pričom o modelingu, dozvolite mi da vam kažem da ukoliko se ne pronadjete u ovakvoj vrsti modelinga (hodanje po pisti itd.), a i dalje vas privlači da budete kao popularni modeli, možda bi ste trebali takodje da pogledate kako postati instagram model. Za to nema nekih pravila, a takodje dobar novac može da se dobije. Sada, predjimo na post…

ULAZAK U SVET MODELINGA

Prvi korak pre nego odete na kasting za modelinga, jeste da dobro proispitate život jednog modela. Ukoliko čitate ovaj post sigurno ste već sigurni da želite da budete model, ali moja obaveza kao bloger jeste da vam dam sve informacije koje će vam možda biti od koristi. Preispitajte koliko vremena oduzima modeling, koliko se zaradjuje na početku, kako drugi modeli žive njihov život, šta to modeli jedu… Jer verujte mi tu ima opakih pravila koji moraju da se prate. Ispitajte sebe da li ste spremni da napustite svoj rodni kraj i porodicu radi karijere? Dobro proučite život modela pre nego započnete išta.

Drugi korak jeste da pronadjete par modeling kompanija i vidite njihove uslove. Na jedan kasting ode hiljade ljudi koji žele da postanu modeli, zato morate imati više kompanija na listi.

Treći korak je da popričate sa roditeljima o vašoj odluci da postanete model (Ukoliko ste maloletni). Mnogi roditelji vide samo tamu stranu sveta modelinga, zato se potrudite da im vi pokaete tu lepu stranu modelinga i da im dokažete da biti model i nije tako loše.

Četvrti korak je pošaljete prijavu za modela. Onda kada se dogovorite sa kompanijom, krenite na kasting za modela. Ovo su neka pravila koja sam našla da morate da pratite kada odete na kasting:

 1. Obucite neku odeću koja ističe vaše telo
 2. Obujte štikle
 3. Nemojte se šminkati!
 4. Ukoliko imate neke fotografije ponesite ih sa sobom
 5. Imajte prirodne nokte (ne veštake)
 6. Donesi veše slike! Ali profesionalne, ne neke sa snapchat-a i slično.
 7. Ne vodite porodicu / prijatelje sa sobom
 8. Na kastingu će vam izmeriti obime
 9. Kosa neka vam bude prirodna i puštena
 10. Maloletni kandidati moraju da dodju sa roditeljima na kasting

IZGLED, TEŽINA, VISINA

Devojke: visina 172 cm, obim grudi 85cm – 90cm, obim struka 60cm, obim kukova 90cm.

Momci: visina 184cm, obim grudi manji od 100cm, obim kukova manji od 100cm.

KAKO IZGLEDA POSAO MODELA?

U početku biće prilično teško probiti se u svetu modeling-, ali vremenom ćete dobijati klijente koji će plaćati vaše angažovanje. Morate kroz dosta shooting-a, revija i poslova da prodjete da bi ste jednog dana postali profesionalni model. Mnogim modelima čak trebaju godine da dobiju svoje klijente i da sklope ozbiljne saradnje sa brendovima i kompanijama. Zato je od velike važnosti da izaberete pravu agenciju, da date sve od sebe, da brinete o sebi i nikada ne odustajete.

Posao modela je pre svega da brinete o vašem izgledu (liniji, koži…) da bi neko vas angažovao i reklamirao svoj proizvod ili neko dešavanje.

Model je radnik, angencija je vaša kompanija, a modelovanje je vaš posao. Biti model ne znači promovisati samo sebe i biti svoj gazda, ovde vi saradjujete sa agencijom, a vi ste tu da ostvarite želje klijenta. Svet modelinga je surov, svi se bore za novac – ostali modeli, agencija i klijenti, pa tako i vi. Desiće se da mesecima, možda i godinama (ne mora da znači), radite sa manjim kopanijama i klijentima i zaradjujete manje od top modela. Ali svaki početak je težak. Jednom kada usavršite vaše poziranje, hodanje na pisti, izgled i kada naučite kako da se dobro ispromovišete (online ili na sastancima), onda možete postati Top model i raditi sa velikim brendovima za velike pare.

KOLIKO SE PLAĆAJU MODELI?

Ne postoji tačna cena koliko se modeli plaćaju, sve zavisi. Manji modeli dobijaju manje novca, dok top modeli dobijaju čak milione godišnje!

KOJE SVE MODELING KATEGORIJE POSTOJE?

Postoji prilično puno modeling kategorija, nalik:

 • Size plus
 • Part modeling
 • Bikini modeling
 • Komercijalni modeling
 • Stock fotografija
 • Statisti
 • Deca
 • Tinejdžeri
 • Srednje godine
 • Look a like
 • I tako dalje 🙂

TEENAGE MODELING – ŠKOLA I POSAO?

Modeling je posao i svaka agencija će vam reći da je modeling na #1 mestu i tu nema odstupanja. Sve ostale obaveze: škola, rodjendani, izlasci, se pomera na stranu. Školu i sve ostale obaveze morate prilagoditi vašem poslu. Ukoliko počinjete sa modeling-om a tinejdžer ste, počnite lagano, dok se školujete pomalo učite kako pozirati, o poslu modela i modeling strategijama, da bi kada odrastete mogli ozbiljno da se bavite modelingom.

Ukoliko ste već sada odlučili da se ozbiljno bavite modelingom ili ukoliko tokom perioda dobijete velike ponude od strane brendova i kompanija, moraćete školu da ostavite sa strane i da se vandredno školujete.

Zato je bitno da se pre svega o ovom poslu konstatujete sa roditeljima.

Ovo je jedan mali uvod u svet modela. Ja lično volim da pratim neke modele na Youtube-u kao što su Marija Žeželj, Veleria Lipovetsky, Doutzen Kroes... i tako sam došla na ideju da napišem post o modelingu, sa obzirom da imam već post o tome kako ispasti dobro na svokoj slici i kako editovati vaše slike, htela sam da upotpunim ta dva posta sa ovim postom o modelingu.

Nadam se da vam se post svideo i ukoliko ste zainteresovani, pogledajte moje najnovije postove na blogu:

Slične objave

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *