Zdravo svima i dobrodošli u moj novi post na blogu! Za danas sam vam pripremila mojih Top 5 knjiga koje MORATE pročitati ove jeseni! Bilo je dosta teško izdvojiti top 5, ali nekako sam uspela. Ove knjige su zaista knjige koje sam pročitala u jednom dahu, toliko su interesantne, ponekad komplikovane, opuštajuće, jednostavno u čoveku izazovu hiljadu emocija i misli odjednom.

Ne znam za vas, ali jesen je baš period kada imam previše obaveza na ramenima i ogromnog stresa kako od strane škola, kako od kućnih obaveza, kako oko biznisa, verujte mi hladno vreme me ubija u pojam i ponekada samo dve stvari mogu da me izvuku iz osećaja poraženosti i umora, a to su crtanje i čitanje knjiga. Mada, pošto u gradskom autobusu i u školi ne mogu da nosim ceo svoj set za crtanje, predpostavljam da je knjiga glavna stvar koja me opušta tokom ovakvih dana.

Ovde se nalaze i knjige za starije i knjige za tinejdžere, tako da kojeg god da ste uzrasta sigurna sam da će te naći onu pravu knjigu za vas ;D

1. PROROČANSTVO SESTARA

Jasno se sećam dana kada sam ušla u Vulkan i videla ovu knjigu. Nisam bila neki preterani fan knjiga, mada ne mogu reći da sam ih baš čitala. Ali se sve promenilo kada sam kupila ovu knjigu. Kao mala sam čitala dosta knjiga poput Tea Stilton, Mila & Sugar…mada nakon trećeg razreda sam prestala sa čitanjem. U Vulkanu privukle su me korice ove knjige, koje su po mom mišljenju put pogodak! Onda sam pročitala radnju. Moglo bi se reći da sam bila više oduševljena koricama dok sam kupovala knjigu. Te noći sam uzela da je čitam i u narednih 24h, bila sam opsednuta knjigom. Odmah sam zvala mamu da mi nadje ostala dva dela knjige, bilo da je u Vulkanu, Laguni, online, želela sam ostala dva dela. Sećam se da sam ih pročitala u dahu i dan danas to mi je omiljena knjiga koju sam ikad pročitala.

Radnja:

Sestre bliznakinje, Lija i Alis Miltrop upravo su postale siročad. Takođe su upravo postale smrtni neprijatelji. Kako se upoznaju sa ulogama koje moraju da odigraju u proročanstvu koje je čitave generacije sestara okretalo jedne protiv drugih, sve više se upliću u misteriju koja obavija smrt njihovih roditelja, jednog dečaka, jednu knjigu i čitav život pod velom tajne. Lija i Alis ne znaju kome mogu da veruju. Znaju jedino da ne smeju da veruju jedna drugoj.

Nastavci…

2. ĆERKA ČAROBNICA

Ćerka čarobnica je knjiga koju sam kupila odmah nakon Proročanstva sestara. Moglo bi se reći da me je taj paralelni svet privlačio i čim sam videla naslov „Ćerka čarobnica“, odmah sam je kupila, a da nisam ni pročitala radnju. Naravno, ovo je moglo da se završi tako što bih se skroz razočarala, jer kao što sam rekla radnji nisam pročitala. Na moju sreću priča je fenomenalna, radi se o devojci koju su odgajale čarobnice, ona priča sa zvezdama, čita magične knjige i baca magiju. Kao što ste već zaključili, ovo je teenage knjiga, ali je zaista preporučujem svim tinejdžerima.

Radnja:

U šumi, daleko od ljudi, pod mudrim staranjem Čarobnica, odrasta zlatokosa devojčica. Iako guta magične knjige, uči da čita misli i razgovara sa zvezdama, ne može čak ni da nasluti zbog čega uči, ni zašto uprkos opasnostima luta na četiri strane Velikog Kraljevstva. Stotinama godina ranije, njenu zemlju osvojili su okrutni varvari. Prema rečima tajanstvene Pesme, sada, nakon sedam stotina sedamdeset sedam godina, kraj njihove vladavine se bliži. Da li će na presto napokon sesti pravedni vladar? Da li će Luela uspeti da odraste? Da li će se ispuniti proročanstvo?

3. TAMO GDE ANDJELI PADAJU

Prvi put kada sam pročitala ovu knjigu pomislila sam „Kako je knjiga samo depresivna“, tada sam imala oko 12 godina. Pre par nedelja sam našla knjigu u svojoj maloj biblioteci u sobi i odlučila sam da je ponovo pročitam, jer po rečima moje majke „Knjiga nije ista kada je čitaš sa 12, 18, 25, 40, 70, ona će se svaki put razlikovati i svaki put ćeš je drugačije tumačiti“. I bila je u pravu, od depresivne knjige došla sam do te tačke da se zaista zapitam o vrednosti života, paranormalnim bićima, sudbini, veri. Ova knjiga je takodje tinejdž knjiga, ali je veoma dubokoumna na veoma prost način.

Radnja:

Devojčica se zove Eva, anđeo čuvar zove se Ave, a crni anđeo zove se Vea. Čvrsto vezani u ovom životu, čine neraskidivi triptih. Ave je čuvao Evu, Vea mu je oduzeo krila, a Eva pokušala da mu ih vrati čineći dobra, anđeoska dela umesto njega. Otkrila je šta su kamenovi spoticanja ili naknadne mudrosti i izmenila zauvek živote nekim ljudima oko sebe. Živela je intenzivnije i sadržajnije i brže i volela je svet jače i više samo zato što se kraj nazirao. Otkrila je da labudovi proizvode muziku lepetom krila, nalik orguljama i da je prirodna forma najsavršenije lepote dar majke prirode. I da ne gubi od svoje lepote ni onda kada je umetnici nazivaju kičem. Toliko je stvari koje vredi videti za života. I neposredno saznati. Kakav zvuk stvaraju stopala slonova dok trče po afričkoj savani? Kakve su boje flamingosi uživo? Da li se nešto menja u svetu ako čovek zvani Jan, umesto da otkriva naučne tajne, otkrije istinskog boga kroz istraživanje tajni prirode?

4. DEVOJKA OD PAPIRA

Pre nego počnem sa pisanjem o ovoj knjizi, čisto da naglasim da je apsolutno SVAKA knjiga od Gioma Muso BOŽANSTVENA. Zaista vam iz sveg srca preporučujem da pročitate neke njegove knjige, obećavam vam nećete biti razočarani.

Giom Muso i njegove knjige….ne znam ni odakle da počnem. Moj tata je prvi „otkrilo“ njega, nakon čega je moja mama bila oduševljenja radnjom knjige i ubrzo Giom Muso je postao njihov najdraži pisac. Leta 2017 (ja mislim), išli smo u Crnu Goru, naravno ja sam zaboravila da ponesem knjigu. Ali moja majka se setila da ponese dve knjige, pošto je sa jednom knjigom od Gioma Musoa skoro završila, pa da ima novu za čitanje. Na plaži nije bilo interneta, tako da mi je mama predložila da pročitam knjigu „Devojka od papira“, pošto je ta knjiga trenutno slobodna i još nije uzela da je čita. Pošto već nisam imala šta da radim, uzela sam da je čitam, i prvih par stranica bile su toliko konfjuzne, da sam htela da prestanem sa čitanjem, kad odjednom radnja počinje. Dragi moji, ja ne mogu da vam opišem kolika je to bila opsesija sa ovom knjigom. Toliko mi se svidela ta knjiga od Gioma, da nisam u vodu išla samo da bi završila poglavlje. Takodje, kada sam se u Septembru vratila u školu, toliko sam imala veliku želju da pročitam njegove ostale knjige, da sam u školi na časovima, odmorima, svuda sa knjigom išla, čitala sam je i u hodu. Eto dotle je došlo.

Radnja:

Poput igre svetlosti, negde između stvarnosti i mašte…
Kada život zavisi samo od jedne knjige.

Pre samo nekoliko meseci, Tom Bojd je imao sve u životu: bio je slavni pisac bestselera, živeo u mondenskom kvartu Los Anđelesa i uživao u srećnoj vezi sa svetski poznatom pijanistkinjom. Međutim, nakon ružnog raskida, Tom se zatvorio u svoj svet. Zbog slomljenog srca, ponestalo mu je inspiracije, a društvo mu prave samo poroci.

Jedne večeri, sasvim neočekivano, na vrata će mu pokucati prelepa nepoznata žena. Ona tvrdi da je Bili, junakinja iz njegovih romana, koja je dospela u stvaran svet zbog štamparske greške u njegovoj poslednjoj knjizi. Iako njena priča deluje potpuno neverovatno, Tom polako počinje da veruje da je to prava Bili. Ona je lepa, ona je očajna, ona će umreti ako on prestane da piše! Tom mora da napiše novi roman da bi se Bili vratila u svet mašte, a ona će njemu pomoći da ponovo osvoji svoju izgubljenu ljubav. Šta još može da izgubi?
Tom i Bili će se zajedno otisnuti u napetu avanturu, gde se stvarnosti mašta prepliću u zavodljivoj i smrtonosnoj igri…

Pročitajte i ove njegove knjige….

5. CRVENA KAO KRV

Preći ću odmah na radnju, jer knjiga je zaista dobra, ali na neki način nije nešto što bih ja čitala. (Pročitala sam knjigu, odlična je, ali nije moj stil)

Radnja:

Pre petnaest minuta, sve je bilo moguće. Svet je bio divan. U daljini je treperila svetlija, spokojnija i slobodnija budućnost, vredna svake žrtve, svakog napora i truda.

Sedamnaestogodišnja Lumiki Anderson teško da je obična tinejdžerka. Živi sama u Tampereu, u Finskoj, i čvrsto se drži jednog pravila: živi i pusti druge da žive. Ipak, to njeno pravilo biće stavljeno na probu kada se uplete u neverovatno komplikovanu mrežu obmane, korupcije i opasnosti. Dok luta mračnim podzemljem grada za koji je mislila da ga poznaje, otkriće šokantne detalje o međunarodnoj narko-mafiji. Lumiki jeste pametna devojka, međutim, da li je pametnija od prevejanog kriminalca? Može li da razotkrije Polarnog medveda, ili će postati samo još jedna njegova žrtva?

Nastavci…

6. GROF MONTE KRISTO

Ubacujem i Grofa monte kristo u top 5 knjiga koje bi trebali čitati ove jeseni iz razloga što je knjiga fantastična! Nažalost, ja vam ne mogu dati neku recenziju knjige sa obzirom da je još uvek čitam, ali mogu vam ispričati radnju…

Radnja:

Epska saga o osveti, mržnji, ljubavi i pravdi.

Edmond Dantes plemenit je i naočit kapetan, zaljubljen u prelepu Mersedes. Ali nesrećni mladić postaje žrtva ljutih i ambicioznih rivala: Danglar želi da se dočepa njegovog zlata, Kadrus je zlikovac koji želi ličnu osvetu, a podli pukovnik Mondego želi Mersedes za ženu. Optužuju Edmonda za izdaju, i to na dan njegovog venčanja, a on postaje zatočenik zloglasnog zatvora.

Ipak, Dantes uspeva da se izbavi iz zatočeništva i na zabačenom ostrvu pronalazi ogromno blago. Petnaest godina kasnije vraća se u Pariz, a njegovi neprijatelji u bogatom i tajanstvenom grofu Monte Kristo ne prepoznaju čoveka koga su izdali.

Međutim, da li će Dantes zaista uspeti da dostigne sreću koja mu izmiče iz ruku čitavog života? 

+ BONUS

Takodje, jedna od najčešćih knjiga i autora koju mi preporučuju prijatelji da čitam jeste Agata Kristi. Ja još uvek nisam počela da je čitam iz razloga što još uvek čitam Grof Monte Kristo, a takodje smatram da Agata Kristi nije tip knjige koji bih ja čitala. Mada možda se vama svidi 🙂

To bi bilo to za ovaj post, nadam se da će te uživati u nekoj od ovih knjiga ove jeseni! Do tada možete pročitati neke od mojih predhodnih objava:

Slične objave

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *