Prolazim kroz super market u nadi da ću pronaći sve sastojke koji mi trebaju za kolačiće Brownies i nailazim na pakovanje “Gingerbread house”. Ovo što ću vam sada ispričati je jedna bajka, koja je napisana jako davno. Jednom davno u malom mestašcetu, živeli su Ivica i Marica, oni su bili deca siromašnog drvodelje koji se posle smrti njegove žene odlučio oženiti verujući da će tako deca naći novu majku. Jedne zime, maćehi je bilo dosta da gleda i sluša Ivicu i Maricu i ona pošalje svoga muža da ih ostavi na sred šume. Ivica je to čuo i zato je uzeo medenjake i kako su dublje zalazili u šumu, tako je on lomio i rasipao mrvice medenjaka u nadi da će posle moći opet da pronadju svoju kuću. Nakon što ih je otac ostavio, Ivica i Marica su naišli na kućicu od kolača i u njemu su našli zlatnike. Tako su otišli do oca i rekli mu da više ne moraju da žive sa maćehom i da konačno njih troje mogu da započnu svoj život.

Inspirisan ovom dobro poznatom pričom, Nemački pekar napravio je prvu kućicu od medenjaka i nedugo nakon njega, ovo je postao hit u Nemačkoj, potom celoj Evropi i Americi. Danas ne postoje samo Novogodišnje verzije ovog kolača, već i prolećne, letnje, zimske, rodjendanske…

Danas sam tu sa vama da podelim ovaj čaroban recept!

Ali pre nego počnemo, na ovom blogu možete naći moj novi serijal zvan “31 Dan sa Emem”, gde svakog dana kačim Novogodišnje i Božićne postove. Sve što vam treba na samo jednom mestu, počevši od novogodišnjih classic saveta (novogodišnji filmovi, serije, muzika, šta kupiti voljenima za Novu Godinu…), skincare saveta (Kako negovati kožu zimi, kako se zaštititi od hladnog vazduha…), novosti o poslednjim Novogodišnjim dogadjanjima, Do It YourSelf, novogodišnjih recepata… Želim da se zahvalim svima koji su podržali i koji žele da podrže ovaj serijal, jako mi je drago kada vidim vaše mail-ove pune podrške i komentare na instagramu. Tako da vam hvala na svemu, jer bez vas ovaj serijal ne bi bio moguć.

Recept za medenjake i postupak pravljenja kućice:
Istopiti 150 gr meda i 70 gr putera, pa ostaviti da se prohladi. Mikserom umutiti 2 jajeta, 150 gr šećera u prahu, 1 kašičicu sodabikarbone, začin za medenjake (ili sami dodajte cimeta, anisa i djumbira po ukusu) i 2 kašike vode. Dodati med i puter i 500 gr prosijanog mekog brašna i sve dobro umijesiti. Tijesto staviti u frižider i ostaviti da prenoći (možete ga pripremiti i 2-3 dana ranije).
Sledeći dan na pobrašnjenoj (mora dobro da se pobrašni, jer se lijepi) podlozi premijesiti, jer ako se to ne uradi pojaviće se ispupčenje poslije pečenja. Razvući 5 mm debljine i pustiti mašti na volju.


Recept za medenjake je preuzet sa Coolinarke, od coolerice “danijelabasic”

Dalje, na masnom papiru nacrtajte prednju i zadnju stranicu, dvije bočne i dvije za krov.Nacrt će vam poslužiti kao šablon, a možete  “projektovati” i dimnjak, životinje, Sneška i ostale stanovnike prema želji. Šablon možete nacrtati i na kartonu i izrezati, kako bi vam ostao i za neke buduće medene kućice.

Razvaljano tijesto izrežete na nacrtane oblike za slatku kućicu. Nakon što se djelovi ispeku, ostavite ih da odstoje, pa ih onda lijepite jestivim ljepilom.

Kao ljepilo, ali i glazuru koristite “royal icing”, koji ćete napraviti tako što ćete umutiti 2 bjelanca sa 500 gr šećera u prahu. Miksajte sve dok smjesa ne bude gusta za lijepljenje. Bijeli “royal icing” će da doprinese snježnom ugođaju, a možete mu dodati i jestive boje. 

I to je to što se tiče osnove. Sada možete da se igrate sa slatkišima, glazurom, šarenim mrvicama i čime god vam padne na pamet, u dekorisanju ove Gingerbread kućice. Evo neke od slika da vam daju inspiraciju:

POSETITE I POSTOVE:

  1. URADI SAM – novogodišnji pokloni i dekoracije
  2. Šta raditi tokom praznika i zimskog raspusta
  3. Nega kože i tela tokom zimskog perioda