Pozdrav svima i dobrodošli u novi post na mome web blogu! Danas sam tu sa vama uz jednu veoma radosnu vest, a u pitanju je dolazak opcije GUIDES u Srbiju!

Da… dobro ste pročitali!

Početkom ove godine Instagram je najavio dolazak nove opcije zvane „Guides“ koja će dozvoliti kreatorima na Instagramu da podele savete, resurse koji im se sviđaju i sadržaj koji ljudi mogu stalno pročitati i ispratiti uz pomoć ove opcije.

U početku Instagram guides bio je dostupan samo nekolicini Instagram kreatora koji su bili zaduženi da podele informacije o negovanju psihe i čuvanju sebe u ovim teškim vremenima u kojima se nalazimo. Međutim, već u Avgustu instagram počinje da „širi“ ovu opciju i dodeljuje je više kreatora u različitim državama.

Instagram guides došao je i do naše države i konačno možemo imati ovu opciju i izvući maksimum iz nje!

Više o njoj imaćete mogućnost pročitati u ostatku posta 😉

Šta je guides?

Guides je nova instagram opcija koja služi da kreatori kreiraju vodiče kroz sopstevni instagram profil i približe svojoj publici temu kojom se oni bave.

Guides je vodič kroz sve što jedan kreator radi.

A kretor može kreirati guides u različite svrhe:

  • za promociju sopstvenog profila
  • za promociju brendova
  • za reklamiranje
  • pomoć ljudima da se snađu na njihovom profilu
  • ili za običnu podelu saveta i trikova

Iz moje perspektive gledišta, mislim da će ova guides opcija moći da bude vodeća opcija na instagramu koja može publici da prikaže sve ono što publika ne može pronaći na jednom profilu i da će ova opcija služiti kao odlična marketinška strategija za svakog instagram kreatora.

Ukoliko se guides iskoriti na pravi način, može se doći do velikih uspeha na Instagramu i naglog rasta aktivnosti na profilu.

Kako izgleda Instagram guide?

Obzirom da sam dobila Instagram guides, imam tu divnu čast da vam sa svog Instagram profila pokažem kako izgleda ova opcija.

Uglavnom, kada uđete na instagram, odmah pored vašeg imena nalazi se plusić na kome možete izabrati šta želite da okačite na instagram – post, story, story highlight, IGTV i Guide.

Kada kliknete na „Guide“, izlaze vam različiti tipovi guide-a, kao što su:

  1. Mesta
  2. Produkti
  3. Postovi

Ukoliko izaberete guides „mesta“, moći ćete da tagujete svoju sliku sa bilo kog mesta na kome ste bili ili na kome niste bili, ali ipak to mesto želite da preporučite vašoj publici.

Ukoliko izaberete guides „produkti“, moći ćete da tagujete bilo koji produkt iz instagram prodavnice i da ga samim tim preporučite ili napišete nešto više o tom produkti.

Ukoliko izaberete guides „post“, moći ćete da u vodič ubacite slike sa vašeg profila ili slike koje ste sačuvali u opciji „saved“ na instagramu.

Potom izabira tipa vodiča koji će te napraviti, na red dolazi:

  1. Imenovanje vodiča
  2. Opis tog vodiča
  3. Dodavanje naslovne slike
  4. Dodavanje prvog posta

Kako možete da dobijete instagram guides?

Instagram guides opcija dostupna je svima u Srbiji (za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Mađarsku, Crnu Goru itd. nisam sigurna), ali moram naglasiti da je dostupna svima kojima je instagram UPDATE-OVAN.

Nikoli, meni i još nekim kreatorima instagram se sam update-ovao, samim tim smo i dobili ovu opciju.

Taj „update“ je izgledao tako što nam je username povećan, plus dugme, kao i storiji.

Posle dve nedelje sa ovim update-om stigla nam je i opcija GUIDES.

Verujem da će svako ovu opciju dobiti vremenom, čim mu se instagram update-uje. Mislim da će u roku od nedelju dana do dve nedelje, svi instagram nalozi u Srbiji biti update-ovani, tako da se ne brinite.

Možete pokušati da „ubrzate“ ovaj proces tako što će te update-ovati messsanger i aktivirati se malo više na instagramu. 😉


Nažalost još uvek nemamo više informacija o ovoj opciji koja je uvedena, ali kao što znate, uvek sam tu da za vas pratim sva dešavanja i sve javne izjave instagram kreatora, kao i da vam ih prenesem.

Takođe, Nikola (notesmilk) i ja smo stupili u saradnju i u narednom periodu naše vreme na instagramu provešćemo proučavajući ovu opciju i pokušavajući da iz nje izvučemo maksimum. A o našem radu i strategijama koje budemo primenjivali, saznaćete više u nekom od narednih objava.

To bi bilo to za ovaj blog post, iskreno se nadam da su vam se svidele ove vesti koje danas delim sa vama i već ću vam odmah reći da počnete da planirate i pripremate vaše slike koje će te moći ubaciti u vaš Instagram vodič! 😀

Takođe, posetite web sajt mog kolege Nikole Miljkovića, takođe poznatog kao Notesmilk, da bi ste ispratili naša buduća zajednička istraživanja ove opcije.

P.S. Ukoliko vam se svideo ovaj post, obavezno pročitajte:

Zapratite me na društvenim medijima:

Slične objave