Pozdrav svima i dobrodošli u novi lifestyle / travel post na mome blogu, danas sam tu sa vama uz jedno malo putovanje koje sam odlučlila da organizujem prošle nedelje.

Kao što znate, ja svake godine putum negde u inostranstvo, bilo da je to porodično putovanje i odaziv na volontiranje u drugoj državi, na sve pristajem samo da odem da se odmorim i odradim nešto korisno van svoje države. I baš nedavno primetila da više poznajem druge države i njihove gradove, nego svoju samu državu. Zato sam odlučila da ovu godinu posvetim istraživanju svoje države i pronalasku čari u mestima na koje odlučim da odem, a naša prva destinacija je jezero Crepaj!

U Crepaji kod Kovačice je krajem 2018. godine zvanično pušten u rad „Crepajački ekološki vrt Jezero“.

Grupa entuzijasta je prostor na kojem je od ranije postojalo malo jezero, uredila prostor i privela ga nameni za pecanje. Napravljeno je i još jedno veštačko jezero koje se koristi za kupanje. U okviru kompleksa se nalazi i kafe-bar, kao i prostor na kojem posetioci mogu da roštiljaju.

Mesto je prelepo, savršeno je ukoliko želite da odete i odmorite se malo od posla, dece i svih obaveza koje trenutno imate u svom životu.

Dovoljno je da odete na jedno popodne tamo i verujte mi da će te se mnogo bolje osećati.

U početku sam i sama bila u fazonu „Jao da li da idem, pa nemam vremena za odmor, koliko li će mi trebati vremena da dođem do tamo“… međutim, na veliko nagovaranje moje majke da odemo tamo odlučila sam da pristanem i to je bila jedna od najboljih odluka koje sam donela u proteklom periodu!

Mesto je mirno i tiho, puno je žabica, zečeva i prelepih životinja koje odaju magičnu atmosferu kao da ste u nekoj bajci.

Tamo možete da odete da se sunčate ili da jednostavno provedete lepo vreme na ovakvom mestu punom pozitivne energije.

Jedina mala mana ovog mesta jeste to što tamo možete da kupite samo pljeskavice za ručak. Ali pravo da vam kažem i to su bukvalno najlepše pljeskavice koje sam u životu jela!

(ovu činjenicu spominjem za drage vegentarijance koji prate moj blog haha)

Ne samo što ovo mesto ima magičnu atmosferu, već ima i prelepu priču iz sebe.

Priču kako je nastalo ovo mesto podeliću sa vama u ovom postu, ali pre nego krenem sa deljenjem priče volela bih da istaknem da sam ovu priču pronašla na portalu http://www.lokalnevesti.rs/ tako da dajem njima kredit za preuzeti tekst koji će te ispod pročitati. 😀

„Kada smo se ovde doselili na ovom mestu je bila ogromna deponija na koju je celo selo bacalo šta je stiglo. Smeće se palilo, danima i noćima je dimilo. Sa prijateljima smo više puta razgovarali šta bi moglo da se uradi da se to reši. Gasili smo, zvali vatrogasce, polivali vodom, ali svake godina se isto ponavljalo. Onda smo došli na ideju da se to pretvori u nešto lepo, što neće ljudi hteti da koriste za deponiju, priča Milan Jovanov.“

„Došli smo do ideje da napravimo jezero, prvo jedno pa onda i drugo, posadili smo drveće okolo, ozelenili… Radove smo izvodili svi. Prijatelji sa decom su dolazili i pomagali u ozelenjavanju i uređenju prostora. U susret nam je izašlo i vodoprivredno preduzeće iz Pančeva sa njihovim mašinama koji su nam iskopali sve to, kaže Milan Jovanov.“

„Sadržaje pored jezera smo prvenstveno napravili za dečju razonodu. Dečji park za razonodu i dečje jezero za kupanje. Imamo mogućnost da svako ko želi da poseti jezero sa svojom porodicom, da ponese i gril meso koje može da se peče. Ovde kod nas ima pečenjara. Tako da mogu da provedu dan na jezeru sami o svom trošku, kaže naš sagovornik.“

„Planiramo da proširimo još malo, ako možemo, sadržaje oko jezera i da pokušamo da izgradimo neke bungalove kako bi više gostiju moglo ovde da boravi, odnosno ko želi da može i da prenoći. Takođe nam je u planu i da napravimo kuhinju. Treba ovde još puno ulaganja, puno novca, ali videćemo, zaključuje Milan Jovanov, iz Udruženja „Crepajački ekološki vrt“.


Pratite me i na medijima:

This image has an empty alt attribute; its file name is 1606739440691-1-517x1024.jpg

Slične objave