Pozdrav svima i dobrodošli u novi lifestyle post na Emem blogu! Danas sam tu sa vama uz jedan veoma važan post za sve tinejdžere koji prate moj blog i sadržaj koji izbacujem na njemu. Dragi tinejdžeri u današnjem postu ću vam dati savete kako preživeti četvrtu godinu srednje škole, jer da je meni neko dao savete koje ću ja vama danas dati u ovom postu sada ne bih bila već osmi deveti dan bolesna.

Pre nego počnemo sa ovim postom želela bih da istaknem da sve savete koje vam dajem, dajem ih iz srca da bih vama pomogla da lakše pregurate četvrtu godinu i prijemni ispit za fakultet. 🙂

Sada kada sam vam ovo rekla, možemo početi sa današnjim blog postom!


Napomena: Ovaj blog post pripada serijalu mojih blog postova pod nazivom „srednja škola & fakultet“. U napomenutom serijalu pričam vam o mojim iskustvima, kao i događanjima iz srednje škole, a uskoro i fakulteta. Pored toga u ovom tagu možete da pronađete različite savete za učenje, dobijanje dobrih ocena, upis na fakultet itd.

Serijal možete posetiti odlaskom na moj #srednja škola i fakultet.


1. LETNJI RASPUST, ZAVRŠETAK TREĆE GODINE

Prvi savet koji ću vam dati jeste da kada se završi treća godina srednje škole, uživajte u letnjem raspustu. Odmorite se, gledajte filmove i serije koje već duže vreme planirate da odgledate, idite na letovanje, izađite u grad sa društvom, obrišite iz glave svaku misao o četvrtoj godini i sakupite snagu jer će vam biti i više nego potrebna.

2. PRVO POLUGOĐE

Tokom prvom polugođa gledajte da se ne stresirate previše oko maturskog ispita, opustite se i gledajte samo da imate što bolje ocene.

U mnogim školama profesori će još prvog dana četvrte godine da započnu tu čuvenu priču kako je važno imati dobre ocene, odlično odraditi maturski ispit i prijemni na fakultetu. Međutim to forsiranje ove teme od strane profesora (ponekada i roditelja) može da dovede do negativnog efekta na đaka.

Vi kao đak je jako bitno da znate da svaka vaša ocena tokom čitavog školstva važi, ne samo tokom četvrte godine srednje škole. Maturski je bitan, kao i prijemni na fakultetu i apsolutno sve ulazi u prosek i u bodovanje što se tiče upisa na fakultet.

Na primer, ja sam nedavno upisala Akademiju poslovnih i strukovnih studija, smer IT. Na ovom fakultetu, ili da budem preciznija na smeru IT za ovaj fakultet primaju 40 đaka na bužet, dok ostali odlaze na samofinansiranje.

Na zvaničnoj rang listi sam tačno dvadeseta, ali niste svesni koliko je svaki bod igrao važnu ulogu da bi svako od nas došao do pozicije na listi na kojoj se trenutno nalazi.

Znači bitno je da još od prve godine imate u vidu da će sve da vam se boduje, a u četvrtoj godini u prvom polugođu to što će vam profesori o tome pričati otprilike svaki dan na jedno uvo čujte a na drugo uvo pustite. Samo se fokusirajte na sebe, na vaše zdravlje, na odmor i na što bolje ocene.

2. DRUGO POLUGOĐE

Drugo polugođe četvrte godine je makar po mom mišljenju najteži deo čitavog školovanja.

Ne zbog gradiva, gradivo je lagano, već zbog toga što će to drugo polugođe da prođe očas posla. A pošto se ranije završava školska godina za četvrtake da bi se počelo sa maturskom praksom, kroz čitavo gradivo će te proći brzinom svetlosti i skoro svake nedelje možete da očekujete neko ispitivanje.

Ukoliko idete u umetničku školu, tek tu vas očekuje pravi pakao, pogotovo ako ste na smeru Likovni tehničar. Smer likovni tehničar je realno najbolji smer u umetničkoj školi, ali je najkomplikovaniji i najzahtevniji po pitanju maturskog ispita.

Od vas će se očekivati da vreme od 9:00 do 16:00 budete u školi i radite normalne školske aktivnosti, a kod kuće će te stalno morati da radite na novim skicama za vašu mapu.

(imam odvojen serijal o maturskom ispitu u umetničkoj, a postove iz serijala možete pronaći na sledećem linku -> https://ememblog.rs/tag/skola-za-dizajn/)


Ukoliko vam se svideo ovaj post, onda vam savetujem da pročitati i:

Takođe, ako vam se svideo moj blog možete postati redovan čitalac moga bloga, tako što će te me zapratiti na instagramu @ememblog.rs i gledati moje storije. Obzirom da na mome blogu koji sada čitate svaki dan izlaze novi blog postovi, putem instagrama će te biti obavešteni kada u toku dana izlaze i biće vam ostavljen swipe up link da bi ste čitali svaki novi post koji izbacim!

P.S. Možete me zapratiti i na drugim društvenim medijima:

This image has an empty alt attribute; its file name is 1606739440691-1-517x1024.jpg

Slične objave