Pozdrav svim mojim dragim čitaocima i mladim umetnicima koji kreću ili već uveliko idu u neku umetničku školu. Kao što možete videti po naslovu danas sam tu sa vama da bi smo pričali o maturskom radu u umetničkoj slikarskoj školi.

Početkom Septembra prošle godine objavila sam na blogu da obzirom da ove 2020/2021 godine završavam srednju umetničku školu, napraviću serijal postova kako izgledaju pripreme za maturski rad, šta je sve potrebno da bi se uspešno završila srednja škola i sve u svemu kako izgleda ova poslednja godina u umetničkoj školi.

Tokom prve tri godine u umetničkoj srednjoj školi priča o maturi i maturskim radovima se izbegava u širokom luku. Đaci prikupljaju sami sa strane informacije o maturi i maturskim radovima, tako da kada dođu u četvrtu godinu već znaju šta ih čeka i već odmah na početku pitaju profesore da im budu mentori.

Profesori tokom te prve tri godine spominju maturski ispit tu i tamo, opominju đake da rade i slikaju sve što rade da bi imali kvalitetne radove za njihovu mapu. (Kasnije u ovom postu će te saznati šta je mapa)

Već u četvrtoj godini profesori počinju obilnije i konstantno da pričaju o maturskom ispitu, maturskim radovima, mentorstvu i tako dalje.

Ja sam se našla u toj neprilici da kada sam ušla u četvrtu godinu, jedino što sam znala jeste da mi treba mentor i ništa više. Dok su ostali đaci već uveliko sve znali šta i kako, tako da ono što sam ja zaključila jeste da sam trebala detaljno da se raspitam o maturskom pre ulaska u četvrtu godinu. Tako da dragi moji, ja to nisam uradila, ali vi obzirom da čitate ovaj post, obavezno se raspitajte o maturi i maturskim radovima!

I ako nisam znala ništa o maturi i šta je sve potrebno da se uspešno završi umetnička srednja škola, tu su sa mnom bili profesori koji su redovno pričali o maturi još početkom školske godine i koji su bili tu uz mene, kao i ostale đake, u svakom našem koraku pri uspešnom završetku srednje.

Oni veoma ozbiljno pristupaju maturi, tako da po tom pitanju ne bi trebalo uopšte da se brinete. Jedino što je još bitno jeste da se vi posvetite vašem maturskom radu i da naravno imate sve što je neophodno za dobijanje ocene na maturskom.

Šta je sve potrebno za maturski rad?

Za maturski rad pre svega je potrebno da se razmisli čime bi voleli da se bavite u maturskom radu.

Treba se razmisliti o svojim omiljenim temama ili onim temama u kojima ste dobri i koje vas izazivaju. Međutim, trebate obratiti posebnu pažnju da ideju koju kreirate stignete da realizujete tačno na vreme.

Na Maturskom ispitu se ocenjuje:

  • Mapa
  • Maturski rad
  • Esej
  • Odnos prema radu
  • Portfolio je uslov ali se ne ocenjuje

MAPA

Mapa se kreira u PDF fajlu veličine maksimum 2MB u kojoj se unose tekst i fotografije.

Naslovna strana bi trebala da se sastoji od imena, prezimena, obrazovanog profila, školske godine, imena maturskog rada i likovne oblasti.

Zatim trebate da iznesete vaše idealne crteže i skice za vaš maturski rad.

Slike kako je nastala ideja o vašem maturskom radu, zatim neke slike iz maturskog rada, vaše početne skice za vaš maturski rad i vaše finalne skice.

MATURSKI RAD

Maturski rad će biti vaš finalan rad sa kojim će te završiti vaše školovanje i koji će vam biti ocenjivan i koji će nositi veliku važnost pri upisivanju fakulteta.

U temi možete razmišljati kao o odrednici, sadržaju maturskog rada, a može se definisati u odnosu na:

  • LIKOVNI PROBLEM (npr. forma, boja, ritam, linija, odnosi u kompoziciji….)
  • MOTIV (npr. portet, pejzaž, prostor, telo, ljubav, gradilište….)
  • ISTRAŽIVAČKI KONCEPT (npr. „Vreme“, isti motiv u različitim tehnikama, mural/zidna slika u eksterijeru, tehnološka istraživanja…)

Vaš maturski rad može biti šta god poželite, ali prvo morate razraditi ideju i konsultovati se sa profesorima o tome šta oni misle o toj određenoj ideji, da li treba nešto da se promeni i da li oni smatraju da tu ideju vi zapravo možete da realizujete.

Možete predati više predloga profesorima.

Maturski rad može da se realizuje iz jednog ili više predmeta, možete da izaberete temu ili da osmislite rad tako da on podrazumeva realizaciju radova iz više područja.

Ako nemate predlog za maturski rad, biće vam dodeljena tema.

ESEJ

Uz Maturski rad treba da se napiše esej o maturskom radu, šta on predstavlja, šta vas je inspirisalo da uradite baš taj rad, kako ste došli na ideju da uradite taj rad, kako ste uradili taj rad i slično.

Mislim da svaka umetnička škola daje približno isti način da se napišu eseji, ali ipak još uvek ne bih da ulazimo u dublju priču o esejima, zbog toga što su ovo samo informacije koje vam pružaju otprilike viziju šta je potrebno za maturski ispit.

Vremenom objavljivaću odvojene postove na svaku ovu temu, gde ću pisati o mom iskustvu sa radom na svakom segmentu za maturski ispit.

ODNOS PREMA RADU

Koliko sam ja pohvatala profesori ovde ocenjuju vaše zalaganje tokom sve četiri godine školovanja, kao i vaše zalaganje pri maturskom ispitu.

Ukoliko ste bili vredni i vaši radovi imaju kvaliteta, dobićete veću ocenu. Ako ste zabušavali, ako niste dolazili na časove ili ste nazadovali, ocena će vam biti manja.

PORTFOLIO

Kod nas se portfolio ne ocenjuje, ali mislim da ukoliko bi ste kreirali portfolio to bi doprinelo vašem odnosu prema radu. Napraviti portfolio je lako i mislim da bi to moglo samo bonuseve da vam donese. Bukvalno teba 15 minuta da se napravi portfolio, tako da što ga ne bi ste napravili?

Početna stranica treba da se sastoji od vašeg imena i prezimena i velikog naslova PORTFOLIO.

Zatim na ostalim stranicama se unose imena predmeta, slike radova sa tog predmeta, kao i naziv svake slike, godine u kojoj je slika urađena, dimenzija u kojoj je slika urađena i tehnika.

Koliko sam videla po primerima koji su profesori poslali u Google učionicu, neke mape imaju gomilu radova i čak 50+ stranica, a neke imaju par radova i 5+ stranica.

Portfolio pokazatelj šta ste sve uradili tokom vašeg školovanja.

Zato se trudite da što bolje odradite radove u školi, da budete što uspešniji, da napredujete i svaki vaš rad slikajte i pažljivo čuvajte!


To bi bilo to što se tiče svega što vam je potrebno za vaš maturski ispit u umetničkoj srednjoj školi.

Ja ću vremenom objavljivati objave, poput LIFE UPDATE-a, gde ću vam pisati o novim stvarima koje sam uradila, o pripremama za završetak srednje, kao i o upisu fakulteta. A vi ostanite aktivni na mome blogu! 😉

Nadam se da vam se ovaj post svideo i da vam je bio od koristi.

Ako jeste, obavezno pročitajte i:

Obavezno me pratite i na drugim društvenim medijima:

Slične objave

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *