Ja sam treća godina srednje škole, tako da vrlo dobro znam kako je to kada vam je novac potreban, a ipak nemaate dovoljno za nešto što ste planirali da kupite. Mada, ja imam jednu dobru prednost, koja ponekad može da bude i mana – ja sam doktor štediša. Ne volim da trošim novac i uvek ću radije da prebolim nešto što je preskupo ili da se odreknem jednog skupog kolača i uzmem jeftiniji, a podjednako dobar i jeftin. Od malena sam volela da čuvam novac i zato sam uvek u mogućnosti da kada mi se nešto jako svidi, ja imam para ili ukoliko želim da upišem neki kurs, uvek ću da imam nešto uštedjevine spremljeno.

Dosta sam posmatrala moje prijateljice, jako vole luksuzan način života, kupovina odeće im je broj 1 prioritet, a drugi je ekskluzivna mesta i taksiji. Češće ih vidjam kako se razbacuju sa novcem, umesto da čuvaju i upišu neki lepi kurs ili plate neko putovanje. Ali svako ima različit ukus i stav prema nekim stvarima, pa tako i mi. Postoje osobe „jednom se živi“, a postoje i osobe kao ja „Trebaće mi za neku bolju priliku“

Danas sam tu sa vama da vam dam savet kako da na najbolji način uštedite vaš novac i postanete makar malo doktor štediša. 😉

1. REŠITE SE JEDNOG NEPOTREBNOG TROŠKA

Svako od nas ima makar jedan nepotrebni trošak kao na primer….kupovanje užine za školu. Umesto što trošite pare na pice i senviče od po 200 dinara, napravite sendič kod kuće. Ili ukoliko ste na fakultetu ili već imate posao i izgradili ste svoj život, otklonite troškove kao što su kablovska ukoliko ne gledate TV i ne javljate se na fiksni. U početku će vam biti teško da nadjete taj jedan nepotreban trošak, ali verujte mi kad vam kažem da će se jedan po jedan prikazivati i sve će ih više biti na vašoj listi nepotrebnih troškova.

2. PODELITE TROŠKOVE SA PARTNEROM / PORODICOM

Ukoliko živite sa partnerom,podelite trpškove sa njime. Vi ne živite sami u tom stanu / kući, neko je sa vama, tako da je fer i korektno da podelite plaćanje na 2 dela. To može da bude za: kablovsku, struju, vodu, internet ili moe biti za nešto obično kao što su namirnice i slično.

3. PLAĆAJTE GOTOVINOM

Plaćanje gotovinom je po mom mišljenju mnogo efikasnije od plaćanja karticom. Pre svega imate lakšu evidenciju o tome koliko novca trenutno imate na raspolaganju i lako možete da napravite listu koliko novca ovog meseca trebate da potrošite na telefon, stan…a koliko vam ostaje samo za vas.

Moja baka je bila računovodja, tako da ima odlične cake za planiranje i štednju novca. Ona vodi evidenciju koliko je novca od penzije dobila, koliko je odmah odvojila za stan i telefon, koliko joj ostaje. A onda zapisuje koliko je para dnevno potrošila i za šta. Veoma pametno, ako mene pitate.

Takodje, po mom mišljenju teže je rastati se od papirnog novca no onog sa kartice ;D

4. IZBEGAVAJTE SVAKODNEVNI ŠOPING

Šopingholičarke, dap pričam vama. Pokušajte da smanjujete malo po malo vaš regularan dolazak u šoping. Ukoliko idete 4 puta u šoping nedeljno, smanjite na 2 puta. Verujte mi olakšaće vam celu priču oko ušedjevine!

5. NAUČITE DA ŠTEDITE

Pokušajte da naučite da štedite. Znam da ovo sada zvuči jako čudno sa obzirom da čitate post o tome kako ušedeti novac i da ovde očekujete savete, ane celu kategoriju šta raditi. Mada, kroz sve ovo šta sam rekla, naučićete da raspolažete novcem polako, ali sigurno. Tako da je bitno samo da primenjujete ove savete iz dana u dan i naučićete da štedite.

6. KASICA SA KLJUČEM

Takodje, ovo je kao bonus savet. Znate one male kasice sa ključićem što uglavnom deca kupuju da sačuvaju novac. E pa, to možete kupiti i nakon vašeg plana na šra će te potrošiti novac (stvar o kojoj smo pričali pod rednim brojem 3), a onda kada dobijete platu, momentalno izdvojiti na primer 3.000 dinara i staviti ih u tu kasicu. Pošto ćr ona biti pod ključem, nećete moći da uzimate novac, a ključ držite u nekoj fijoci pored kreveta ili u novčaniku. Ovim putem ćete na neki način zaboraviti da imate tu novac i nećete „goreti“ od želje da ga potrošite i kada vam zatreba, biće vam na dohvat ruke!

Verujte mi da ovo može da vam bude life saver u mnogim situacijama, pogotovo kod nas žena / devojaka, kojima stalno nešto treba!

Volim vas puno i šaljem vam zagrljaje <3

Slične objave

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *