Da li ste se ikada našli u situaciji u kojoj se desilo nešto loše i došlo je vreme da se izvinite za svoje akcije i izgovorene reči, koje su povredile drugu osobu, ali niste znali kako to da učinite na način koji bi se rezonovao sa njima?

Možda ste pokušali da kažete „žao mi je“ i obećate da se to neće ponoviti, i iza svojih reči ste stajali srcem, ali nije izgledalo kao da je to imalo dovljan efekat da popravi nanetu štetu.

U situacijama kao što je ova, korisno je razumeti koncept 5 jezika izvinjenja.

Prepoznavanjem toga da različiti ljudi vole da daju i primaju izvinjenja na različite načine, možemo prilagoditi svoj pristup da bismo se bolje povezali sa osobom kojoj se izvinjavamo.

Na primer, ako neko ceni jezik „činjenje ispravki“, možda će želeti da vidi konkretne akcije preduzete kako bi se popravila šteta. U ovom slučaju, jednostavno reći „žao mi je“ možda neće biti dovoljno.

Sa druge strane, ako neko ceni jezik „izražavanja kajanja“, možda jednostavno želi da čuje da kažemo „žao mi je“ i priznamo bol koju smo prouzrokovali. U ovom slučaju, velike gestovi ili obećanja možda nisu toliko važni kao pokazivanje iskrenog kajanja.

Razumevanje i korišćenje 5 jezika izvinjenja može nam pomoći da prođemo kroz teške situacije i popravimo oštećene odnose iz pozicije ljubavi i jedinstva.

Dakle, sledeći put kada se nađete u situaciji gde trebate da se izvinite, uzmite trenutak da razmislite koji bi jezik izvinjenja bio najefektivniji za povezivanje sa osobom kojoj se izvinjavate.

Ovaj koncept izvinjavanja, ponovnog sticanja poverenja i unapređivanja partnerstva kreiran je od strane svetskog poznatog autora za ljubavne odnose Gary Chapman-a, koji je ujedno napisao knjigu na napomenutu temu i temu o kojoj smo govorili u prošlom postu: „Moć iza 5 ljubavnih jezika: Izgradi stabilnu vezu, dublju konekciju i romantiku sa svojim partnerom“.

A sada kada sam vas uvela u priču i kada ste saznali samo jedan delić onoga šta ovih 5 jezika izvinjenja mogu da urade, vreme je da pređemo na to, koji su to uopšte jezici aktivni u 5 jezika izvinjenja:

  • Traženje oproštaja
  • Prihvatanje odgovornosti
  • Iskazivanje kajanja
  • Planirana promena
  • Preduzimanje akcije

TRAŽENJE OPROŠTAJA

Traženje oproštaja (Requesting forgiveness) je jezik izvinjenja koji podrazumeva traženje oproštaja i težnju ka pomirenju.

Osobe koje cene ovaj jezik izvinjenja žele da znaju da osoba sa kojom su ušli u komflinkt zaista ceni njihov odnos da bi tražila oproštaj i radila na popravljanju istog.

Tako da onima koji imaju ovaj jezik izvinjenja jako znači da čuju reči kao što su:

  • Izvini molim te, znam da sam pogrešio/la
  • Ono što sam uradio/la je zaista bilo ružno, možeš li da mi oprostiš?
  • Znam da je ovo možda teško, ali da li mogu da te zamolim da mi oprostiš na mome lošem postupku i grešci koju sam napravio/la
  • Jako sam loše postupio/la prema tebi malopre, uopšte nisam razmišljao/la o tome kako ovo može da utiče na tebe, oprosti mi na mom lošem postupku
  • Ako i dalje postoji mesta u tvome srcu, jako bi mi značilo da mi oprostiš na ovoj gluposti koju sam napravio/la

Tako da ukoliko vi imate ovaj jezik izvinjenja, odlično je razumeti ga i osvestiti sa ljudima sa kojima ste bliski (kao što su vaša porodica ili vaš partner), a ukoliko znate nekoga ko ima ovaj jezik opraštanja, sledeći put kada uđete u konfliktnu situaciju, svađu ili slično, tražite im da vam oproste, jer je to njihov jezik praštanja.

PRIHVATANJE ODGOVORNOSTI

Prihvatanje odgovornosti (Accepting responsibility) je jezik izvinjenja koji podrazumeva preuzimanje potpune odgovornosti za svoje postupke i priznavanje štete koja je naneta.

Osobe koje cene ovaj jezik izvinjenja žele da čuju da osoba koja se izvinjava prizna da je pogrešila i preuzme odgovornost nad svojim greškama.

Tako da onima koji imaju ovaj jezik izvinjenja jako znači da čuju reči kao što su:

  • Znam da je ono što sam uradio/la pogrešno
  • Stojim iza toga da sam pogrešio/la i žao mi je zbog toga
  • U redu, priznajem, napravio/la sam veliku grešku
  • Loše sam postupio prema tebi i priznajem da sam trebao više da razmislim o tome kako sam mogao bolje da ti pristupim u toj situaciji
  • Da sam samo pomislio/la na to šta sam uradio/la, shvatio/la bih da sam pogrešio/la

Ako ipak imate ovaj jezik izvinjenja, odlično je razumeti ga i osvestiti sa ljudima sa kojima ste bliski (kao što su vaša porodica ili vaš partner), a ukoliko znate nekoga ko ima ovaj jezik opraštanja, sledeći put kada uđete u konfliktnu situaciju, svađu ili slično, totalno stanite iza svojih postupka i autentično im recite da ste svesni da ste pogrešili.

ISKAZIVANJE KAJANJA

Iskazivanje kajanja (Expressing regret) je jezik izvinjenja koji podrazumeva izražavanje kajanja i tuge zbog bola ili štete koja je naneta.

Za osobe koje cene ovaj jezik izvinjenja važno je da čuju reči „Žao mi je“ i da znaju i vide da se osoba koja se izvinjava izistinski kaje zbog toga što je uradila.

Tako da onima koji imaju ovaj jezik izvinjenja jako znači da čuju reči kao što su:

  • Duboko se kajem zato što sam te osramotio/la u tom trenutku…
  • Boli me samo kada pomislim u kolikoj si patnji bio/la jer sam to uradio/la
  • Ne želim ovako nešto nikada više da ti priredim, tako mi je žao zbog bola koji sam ti naneo/la
  • Zaista sam ovog puta sve zenuo/la, mnogo se kajem zbog toga, izvini zaista
  • Osećam se jako loše kada pomislim kako sam reagovao u toj situaciji, bude mi tako glupo kada pomislim kako sam reagovao/la na tu situaciju
  • Jako mi je žao što su moje akcije uticale na tebe na ovakav način

Ako imate ovaj jezik izvinjenja, odlično je razumeti ga i osvestiti sa ljudima sa kojima ste bliski (kao što su vaša porodica ili vaš partner), a ukoliko znate nekoga ko ima ovaj jezik opraštanja, sledeći put kada uđete u konfliktnu situaciju, svađu ili slično, pokažite im da se autentično kajete zbog vašeg lošeg postupka i boli koju ste im naneli. Zapamtite ključ njihovog jezika opraštanje jeste da oni vide sa se kajete i da vam je zaista žao.

PLANIRANA PROMENA

Planiranja promena (Planned Change) je jezik izvinjenja koji podrazumeva da se autentično iskomunicira situacija i da se napravi planirana promena ka poboljšanju samog odnosa.

Za neke ljude planirana promena je ključni faktor u izvinjenju.

Osoba koje je pogrešila može pokazati kajanje, može joj biti žao, može se izviniti koliko god puta želi, ali ono što je bitno onome ko prima izvinjenje i kome je ovo primarni jezik izvinjenja jeste da vide da želite zajedno da radite da se tako nešto više ne ponovi i da vaša veza bude još bolja i jača.

Želja za promenom je njima garancija da je vaše izvinjenje bilo iskreno i da će te sada raditi na tome da se takva loša scena više ne ponovi i da nastavite da budete u lepoj energiji.

Tako da onima koji imaju ovaj jezik izvinjenja jako znači da čuju reči kao što su:

  • Želim da izađemo iz ovog iskustva još jači i stabilniji kao partneri. Možeš li mi pomoći da pronađem soluciju koja će biti dobra za nas oboje i koja će nas učiniti još srećnijim?
  • Žao mi je što sam te povredio/la i značilo bi mi da čujem, šta je ono što možemo da uradimo da pređemo preko ove situacije i da se postaramo da se ovako nešto više ne ponovi?
  • Šta mogu da uradim za tebe ili ti kažem da bi popravio/la ovu lošu situaciju koja se odvila i da bi se ti osećao/la bolje?
  • Šta mogu da uradim da naša veza bude još bolja i lepša za nas? Imaš li neki predlog?
  • Želim da ispravim stvari između nas. Možeš li mi reći šta trebam da uradim da bih popravio/la štetu koju sam naneo/la?
  • Znam da ono što sam radio/la do sada ti nije isuviše prijalo. Šta bi voleo/la da popravim ili izmenim da bi se ti osećao/la bolje i voljenije?
  • Šta mogu da uradim da bih ponovo dobio/la tvoje poverenje natrag?

Ako imate ovaj jezik izvinjenja, odlično je razumeti ga i osvestiti sa ljudima sa kojima ste bliski(kao što su vaša porodica ili vaš partner), a ukoliko znate nekoga ko ima ovaj jezik opraštanja, sledeći put kada uđete u konfliktnu situaciju, svađu ili slično, nemojte samo da se izvinjavate, kajete i stojite iza vaših postupka, već pokušajte da idete ka zajedničkom rešenju i da napravite plan kako ponovo možete izgraditi poverenje, konekciju i snagu u vašem odnosu.

PREDUZIMANJE AKCIJE

Preduzimanje akcije (Making restitution) je jezik izvinjenja koji podrazumeva ispravljanje stvari i preduzimanje akcija za popravljanje nanete štete.

Osobe koje cene ovaj jezik izvinjenja žele da vide konkretne napore da se nadoknadi šteta i obnovi ono što je izgubljeno.

Tako da onima koji imaju ovaj jezik izvinjenja najviše znači da vide odmah akciju koja vodi ka promeni na bolje, ali im isto znači da čuju reči kao što su:

  • Jako mi je žao što sam te povredio na ovaj način, da se ovo više nikada ne bi ponovilo sada ću da _____________________________ (uradim nešto da ispravim svoju grešku. primer: sada ću da pustim poruku prijateljima da sam ipak taj dan izdvojio/la za nas)
  • Daj mi sekund, sada ću da uradim ________________________ (to nešto vezano za tu situaciju da bi se ispravila greška). Zaista želim da ispravim grešku koju sam napravio/la.
  • Koji prvi korak sada mogu da primenim da bih ispravio/la svoju grešku i da bi se osećao/la bolje?
  • Mogu do sutra da ti iskazujem koliko mi je žao što sam tako postupio/la, ali od toga nema ništa, dozvoli mi da ti pokažem da sam se promenio/la
  • Od sada pa na dalje, organizovaću svoje vreme i postaviti svoje prioritete da ti ponovo ne bih naneo ovakvu štetu i da ponovo ne bi smo bili u ovakvoj situaciji
  • Zaista silno želim da se ovako nešto više ne ponovi. Hajde da porazgovaramo o tome šta bih mogao/la da uradim u budućnosti što će pozitivno uticati na ovu vezu i sve što gradimo.

Ako imate ovaj jezik izvinjenja, odlično je razumeti ga i osvestiti sa ljudima sa kojima ste bliski (kao što su vaša porodica ili vaš partner), a ukoliko znate nekoga ko ima ovaj jezik opraštanja, sledeći put kada uđete u konfliktnu situaciju, svađu ili slično, znajte da njima reči znače, ali ono što im je iznad svega jeste da vide da ste spremni da odmah napravite promenu ka vašoj boljoj zajedničkoj budućnosti, tako da se ova scena više nikada ne ponovi.


Sada dok ste čitali ovaj blog post, verovatno vam se desilo da ste u nekim od navedenih stavki pronašli sebe ili svog partnera, prijatelja, člana porodice.

Ono što je bitno imati u vidu jeste da vi (kao i drugi) možete imati više jezika izvinjenja aktuelno u isto vreme.

Isto tako možete imati vaš glavni (primarni) jezik izvinjenja i vaše sekundarne jezike izvinjenja.

Zato je jako bitno razumeti koji su to vaši jezici izvinjenja i iskomunicirati sa vašim bližnjima šta je to što vama oboma znači tokom svađe i tokom samog procesa pomirenja.

Tamo gde može da se desi problem, bez da naučite ove jezike i svesno sve iskomunicirate, jeste onda kada se vaši jezici izvinjenja mimoiđu i kada oboje pokušavate da se izvinite i izgledati odnos, ali koliko god se trudili, konstantno vam se čini da drugoj strani ipak nije žao.

Primer:

Osoba koja ima jezik izvinjenja „Preuzimanje akcije“ očekuje da nakon svađe i pogrešnih postupka njen partner odmah ispravi to što je učinio, sa druge strane jezik izvinjenja partnera jeste da preuzme odgovornost i kaže „Znam da je ono što sam uradio bilo loše i stojim iza toga da nisam trebao to da uradim“.

Primećujete li kako ova situacija sada škripi?

Objektivno gledano, partner koji je u ovom slučaju pogrešio se na svoj način izvinio tako što je rekao da je svestan svoje greške i da je nije trebalo to da uradi, ali partneru koji prima izvinjenje i kome jako znači da vidi da je partner spreman da preuzme akciju da idu ka boljem (ka rešenju), ove reči samo predstavljaju okidač za još veću svađu.

Ovo može da se desi u jako velikom broju kombinacija jezika izvinjenja i svaki mimoilazak može odvesti do prolongiranja negativnih emocija i negativnog stanja koje crpi prijateljstva, veze i konekcije koje izgradimo sa ljudima oko nas.

Da bi smo sprečili to od dešavanja, bitno je da odmah pređemo u akciju, odradimo test koji ću odmah ovde ispod da vam postavim. Saznajte i istražite, koji su to zapravo vaši jezici izvinjenja?

LINK DO TESTA

Na osnovu odrađenog testa, iskomunicirajte sa bliskom osobom kako vi doživljavate svađu i šta vama znači da bi ste izašli iz te svađe i došli do pomirenja. I sledećeg puta kada vam se desi da se nađete u ovoj situaciji, pokušajte da iskomunicirate sa istom tom osobom na način koji bi njima značio i videćete značajne pozitivne promene i brži dolazak do rešenja u vašem odnosu.


Nadam se da ste uživali u današnjem blog postu i želim vam srećan, uzbudljiv i uspešan rad na vašoj vezi i istraživanju načina na koji možete ponovo da se vratite u lepu energiju i jedinstvo sa vašim partnerom! 🙂

Vidimo se uskoro i u nekom novom blog postu,

Puno pozdrava i ljubavi šalje vam vaša,

Mila (Emem)

Slične objave