Televizija je danas neodvojivi deo naše svakodnevice. TV- program je uvek tu, da nam pravi društvo u samoći i otvori prozor u svet. Zbog toga televizor zaslužuje posebno mesto u našem domu, a zašto ne i ceo zid!

Prvi televizori su bili smešteni na posebnim mestima, obično su to bile TV-komode ili TV-police, i okupljali su celu porodicu, pa i komšije. Verovatno da tada niko nije razmišljao o tome šta se nalazi iza TV- aparata, ali danas je situacija drugačija i estetika je postavljena na pijedestal.

U svakom slučaju, danas postoji mnogo korisnih ideja i dizajna koje možete implementirati pri opremanju stana. Sve je u pravilno odabranoj poziciji, bojama, motivima, dodatnom osvetljenju i
idejama za realizaciju.

Zaboravite crni televizor na čisto-belom zidu.

Bilo da se odlučite za udoban TV-kutak ili čak celu TV-sobu, vaš televizor zaslužuje posebno mesto u domu. Uz pravi TV-nameštaj i osvetljenje, ništa ne stoji na putu vašem kućnom bioskopu.

Međutim, da bi ukupna slika bila harmonična i vi se u njoj osećali prijatno, treba odgovoriti na par pitanja:

Da li želite da svoj TV diskretno integrišete u prostor? – U ovom slučaju je TV-ormarić pravi izbor. TV-table su takođe, dobar izbor, posebno za manje stanove, jer nude i prostor za skladištenje iza
panela. Tu su i, dobro poznate, police preko celog zida, u čijem se jednom delu postavi televizor.

Želite li da vaš televizor bude u centru pažnje? – Rešenje za vas je moderan zid na koji ćete okačiti vaš TV-uređaj, time obezbediti jedinstveno TV iskustvo i dati pečat čitavom prostoru.

Ne zaboravite: dekoracija i osvetljenje osiguravaju harmoničan rezultat!

Kako da dizajnirate svoj TV-zid

Dosadan dizajn danas više nema mesta u moderno opremljenom prostoru. Budite inspirisani za neobične i smele kombinacije. Pored toga, kada se smestite ispred televizora da biste gledali program koji želite, potreban vam je i zaista prijatan ambijent. Pozadina vašeg TV-a ovde ima najvažniju ulogu. Ona treba da izgleda lepo i jedinstveno, ali ne i prenapadno.

Odvažno: pričvrstite smisleni detalj iznad vašeg TV-a. Bilo da se radi o skulpturi ili drvenoj maski – zid oko televizora automatski postaje prisutniji i izgleda viši!

  • Boje – Osnovnu boju vašeg TV-zida pažljivo birajte. Treba biti oprezan sa jakim bojama, koje mogu da skrenu pažnju sa televizijskog programa i deluju pomalo uznemirujuće. Najgori mogući izbor boje za TV-zid je crvena. Crvena stimuliše, izaziva i nervira ljude u prostoriji. Teško da ćete se opustiti uz program sa televizorom na crvenom zidu! Žuta boja zahteva da dobro promislite i na nečem drugom isprobate kako deluje na vas. Ukoliko vam ne smeta – samo napred, okačite TV na zid žute boje! Siva ili bež pozadina su dobar izbor, jer su neutralne, i sigurno vam neće smetati dok gledate program. Pastelne boje su, takođe, prihvatljive, već prema ličnom afinitetu i ambijentu
    cele sobe.
  • Zidne nalepnice i tapete – Odlična ideja. Ovi prelepi ukrasi unose živost i originalnost u vaš dom. To mogu biti crni motivi na svetlom zidu, poput maslačka, druge vrste cveća ili geometrijske figure. Izbor nalepnica je veliki, tako da možete napraviti i sopstvenu kreaciju kombinovanjem više motiva.
    Izuzetne su i tapete, bilo u retro stilu, cvetne ili sa sitnim uzorkom i jednobojnim motivima. Vaš TV-zid će uz ove ukrase oživeti i fascinirati lepotom, ali neće upadati u oči prenapadno i dekocentrišuće. Naravno, sve treba biti usklađeno sa dizajnom čitavog prostora, kao i sa vašim estetskim zahtevima.
  • Osvetljenje – Pravo osvetljenje će vaš televizor staviti u centar pažnje i stvoriti opuštenu atmosferu. Čak i kada ne koristite TV, on predstavlja suptilan izvor svetlosti. Uzgred, indirektno pozadinsko osvetljenje, koje možete pronaći u raznim bojama, je posebno pogodno. Klasika su plava i topla bela, ali i crvena, žuta ili ljubičasta su takođe prihvatljive. Najjednostavnije rešenje je LED-svetlosna cev koju ćete pričvrstiti iza televizora, ili par reflektora iznad. Pripazite da svetla padaju samo na zid, ne i na ekran televizora.

Najbolje je televizor postaviti u visini očiju. Niži nivo je takođe prihvatljiv izbor, ali TV na visokoj poziciji nije dobro rešenje zbog rizika da ćete ubrzo imati ukočen vrat!

Možda vam za TV-zid nedostaje upravo – televizor? U tom slučaju pogledajte veliki izbor TV-aparata u internet-prodaji. Tu ćete sigurno pronaći model prema svojoj želji i mogućnosti, a kupovinu možete obaviti na najjednostavniji način, bez žurbe i stresa.